羽絨/風褸/旅行用品討論[12](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
我1月去東京著uniqlo ultra heattec+羊毛衫+Montbell Permafrost Light Down Parka,去河口湖依然覺得凍
明明我唔係太怕凍嘅人黎

如果黎緊1月去北海道,去戶外多,上面嘅裝再加件fleece o唔ok?
Alpha 係 for climbing 用,所以手袖較長預你隻手要用埋爬石,個袋設計成咁係因為預你咩哂背囊同harness時候可以one hand zip access, 我自己就爬山多所以有兩件alpha, 舊款Alpha SL有pit zip同FL 3 Layer, 滑雪就用緊theta AR, 我諗應該係而家款Beta AR?

不過個人覺得滑雪上一級用Sidewinder/ Sabre 正d
有無人望過
試過Sabre
係正不過岀街著唔到

舊款Alpha SL 有 pit zip , paclite係冇咁透氣但我個人覺得好過FL隻gore tex pro 冇pit zip, even 我用黎climbing我都唔覺好似之前師兄所講咁易爛,仲輕身d添
咁我諗真係得beta AR岩你心水

Amazon依隻係舊版?
想問下L真係岩岩好但有小小壓迫感
但買xl隻袖又長到好誇張
應該買咩Size
大家點睇TNF 1990?
清係咪咁懶啊
Anazon 就咁search 都有喇
Black Friday 200below都有交易
我見2019好似唔同樣
一月既河口湖係凍架喎.

你加件fleece , 頸巾, 耳笠, 手套. 如果你諗住着牛仔褲, 就帶定條保暖內褲, feel 到佢入風的話就着保暖內褲.

去完番黎report 下結果夠唔夠暖
fleece係咪冇分邊啲暖啲?
去uniqlo執件就ok?
無分就呃你既.

https://www.patagonia.com/product/mens-r2-regulator-fleece-jacket/25139.html

我覺得fleece 黎講, Patagonia 係無得輸.
Beta ar 200usd below
好重
啲料麻麻,但經典款,有愛就買
但睇返係第三方唔係amazon

同埋真係舊版嚟
有冇手足個新同舊除咗樣之外有冇分別
我見沙木尼都係舊版
但overlander同專門店都係新版
新版個改動冇記錯係:
1.取消左zip garage設計,改前左個zip seal減少左d針線位,長久黎講冇咁易爛/入水
2. 比舊版長身左,舉手冇咁易zip左上黎
另外條zipper pull由cord變左做膠
自己偏愛佢隻90年代風格,我出街鐘意呢種款多d, 雀仔d hardsell真係mountaineering先會用
( 不過我會著atom LT/ AR呢種soft shell出街)
唔該巴打你
咁睇買新版好啲喎
我同事個件買咗3-4年已經甩膠
佢個款係幾好,如果等到有7折可以出手
TNF 1990同日版其實有咩大分別?都係cutting啱亞洲人多啲?料都係咁上下?
外觀同設計都有分別,網上有好多圖
1月中去俄羅斯著fleece加厚短款羽絨夠唔夠?雪嬲有冇咩推介預千幾左右 thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞