羽絨/風褸/旅行用品討論[12](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
坦白講,喺香港着無謂晒咁多錢買shell
完全冇用
正解,不過我諗大部分人都係想旅行攀山用姐
想問有無巴打買過p記triolet jacket?好似無乜人講過呢件野
https://www.patagonia.com/product/mens-triolet-jacket-for-alpine-climbing/83402.html
BaseLayer 最好性價比牌子都係smart wool?
因為一直都覺得幾靚 想買咗好耐 一直都未去買

又未必正係會香港著嘅 有時都會去旅行所以想買返件
你香港6-10度左右係點着?

我6-10度著你上面2件會唔夠暖.
columbia 三合一 入面銀色反光羽絨個隻係咪唔夠暖?利申 -10至10度
完全明呀,我自己都有三件Shell Jacket,兩件Pro,一件C-Knit
喺香港冇乜機會真正體現佢嘅價值,但之前上富士上,又落雨又大風,就覺得好撚正
我覺得會係Mont-Bell,Smartwool喺香港買平極都成千銀一件,好貴吓
如果入面件FLEECE 買件厚D嘅會唔會OK

仲想問一下件外套hardshell 想買大D 入面可以著多幾件衫
但係一坐低嘅時候又會拋曬出嚟 有冇計
之前喺香港試過上身,其實唔錯,睇Spec都唔差,買得過
去咁凍嘅地方,Columbia就唔好喇

等black friday特價入手
其實真係睇你自己, 換句說話咁講, 你係香港6-10度, 裡面着件厚d 既fleece , 加件普通風褸, 你夠唔夠暖?

hardshell 通常本身個size 就已經大d. 佢係預左你裡面着衫. 不過唔好買大一個size. 因為着起身, 會好似借左人地件衫咁.
上面係咪有巴打有做powder land parka 8折?
咁Montbell邊款又頂到咁凍又冇咁腫
我係Wisconsin住
我自己同好多同學都係Columbia Omni-tech
冬天會到負廿幾度,Columbia 3-in-1 都頂得住

只要你唔係長期stay係戶外,Columbia 冇問題
加上價錢夠扺屌

真心咁講,入到室內你咪又係會除左件褸
著layer係最重要
情況好唔同, 我以前都係住外國. 冬天d 衫其實係外國唔洗好厚, 因為apartment 落樓下就上車. 落車parking lot 行入室內又唔洗2分鐘. 係室外既機會係勁低.

但係香港或者去旅行既用途好唔同, 係外面既機會多好多.
Omni-tech 係防水炸wo ? 定你講緊Omni heat?
最近上網買左件TNF 1990,12月去冰島,想買多件羽絨內膽,係唔係一定要買番TNF的內膽
柒咗
Omni-heat先啱
啱啱買左條atom lt
基本上長著
出到室外加件大褸啱啱好

唔知係咪因為太乾 啲衫好易殘
上網買左件arcteryx atom lt hoody 準備凍啲著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞