Fujifilm討論區(20) X-t2定X-t20

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
b+w filter 邊度買會平d
我諗緊長用十年八年買filter都抵
touit 32 or xf 35?

我果日去旺角 cam2有7折 睇過price.com 同google 完 真係最抵
話時話支18-55 裝左遮光罩再伸出黎有點樣衰
話時話支18-55 裝左遮光罩再伸出黎有點樣衰

所以我完全唔用
FAQ 的Q13下個post要轉一轉subject
集思廣益

13. X-T2 同 X-T20 分別係邊?

答:X-T2:weather resistant(WR),設有battery grip(可 boost performance), made in Japan (mij),有獨立ISO同metering 轉盤,有dual UHS-II sd card slot,有三向反mon,evf大d 同 refresh rate 快d (in boost mode),有 custom Auto-focus setting,有F-log 錄影, 有AF point joystick(波棍)

X-T20:有touch mon,只有一個UHS-I sd card slot,輕d,平d

Source: http://mirrorlesscomparison.com/preview/fuji-xt2-and-xt20/

如有遺留,煩請補充

XT20 MI咩

China xt20用家

好似菲律賓定泰國啊?

機身China
支18-55made in Philippine
16-50好似係Thailand

咁有咩MIJ

X-T20 成set應該冇野MIJ....

xt20咁平
好難 mij wor

xt20 1d唔覺得佢平
點解而家多左人買35/F1.4嘅
之前唔係話F2好啲咩 新手一問

光圈問題
F2對焦快d
同埋WR
但始終1.4 同 2 有差距

光圈問題
F2對焦快d
同埋WR
但始終1.4 同 2 有差距

咁又係大光圈點都吸引啲
想問下巴打們係邊度可以搵到富士鏡頭最佳光圈嘅資料

搵咗好耐都搵唔到,剩係見到啲人教通常最大光圈值收細兩三級就係
小弟最近想出支人像鏡
請問大家建議50/2 定入返56/1.2

利申 xt2 用家
小弟最近想出支人像鏡

利申 xt2 用家

9估 56.2
小弟最近想出支人像鏡

利申 xt2 用家

9估 56.2

1.2光圈好正 但50/2個重量
有時帶埋支1024都覺得好重
小弟最近想出支人像鏡

利申 xt2 用家

9估 56.2

覺得重就 27/18。
想問下巴打們係邊度可以搵到富士鏡頭最佳光圈嘅資料

搵咗好耐都搵唔到,剩係見到啲人教通常最大光圈值收細兩三級就係

我睇依個網 http://www.photographyblog.com/reviews/fujifilm_xf_50_140mm_f2_8_r_lm_ois_wr_review/

4-11包無死⋯⋯ 不過,真係影相時,好多情況你要去到2.8或者1.4影像先唔會散又點會理得禁多姐。

China xt20用家

好似菲律賓定泰國啊?

機身China
支18-55made in Philippine
16-50好似係Thailand

咁有咩MIJ

X-T20 成set應該冇野MIJ....

xt20咁平
好難 mij wor

xt20 1d唔覺得佢平

其實真心唔太平 一出 但跌到5 千頭就抵屌

xt10 only $3680 add USD 100 then not worth more than $4500

我果日去旺角 cam2有7折 睇過price.com 同google 完 真係最抵

信和有間天頌,細舖但多款
係香港買偏貴,如果amazon us/uk 買,平兩三百
say, Lee square nd filter香港賣around $1200,
amazon ship to hk total around $1000
小弟最近想出支人像鏡

利申 xt2 用家

9估 56.2

覺得重就 27/18。

但佢想出支人像鏡喎

不過唔係好明點解重量會係考慮因素,
你target影portrait
又唔係街拍或需要長時間手持,
lens quality先係你要考慮的重點
小弟最近想出支人像鏡

利申 xt2 用家

9估 56.2

其實已經算輕便
但你要考慮清楚每次出動只係帶啲真係會用嘅裝備
如果唔係只會淪為負重訓練
小弟最近想出支人像鏡

利申 xt2 用家

9估 56.2

其實已經算輕便
但你要考慮清楚每次出動只係帶啲真係會用嘅裝備
如果唔係只會淪為負重訓練

對我黎講
咁樣都唔重
因為以前單反真係重好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞