Fujifilm討論區(20) X-t2定X-t20

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
頂,上網碌吓碌下,鍾意左x pro 2個 viewfinder又好似靚仔啲,好似leica
點解唔俾我買xt 20呀

揸緊 d 個信念,就好似見到靚女要冷靜一樣。
頂,上網碌吓碌下,鍾意左x pro 2個 viewfinder又好似靚仔啲,好似leica
點解唔俾我買xt 20呀

胡師傅 要堅持!
俾啲爭扎我

上淘寶買啦,平過原廠不過一定冇咁靚

個蓋左唔想去淘寶買
裸鏡算

賣買返土塊b+w 一陣花咗就麻煩

買返塊b+w 一陣花咗就麻煩

聽日先死出去買
又要跌錢

岩用拎去

鏡頭面蓋

hood蓋?好撚易甩 已經放棄冇用

個蓋左唔想去淘寶買
裸鏡算

賣買返土塊b+w 一陣花咗就麻煩

買返塊b+w 一陣花咗就麻煩

聽日先死出去買
又要跌錢

岩用拎去

鏡頭面蓋

hood蓋?好撚易甩 已經放棄冇用

你咁講個心都定啲
新手一問,畫質應該set 做fine定raw?定fine+raw?
新手一問,畫質應該set 做fine定raw?定fine+raw?

Fine
諗住買XT20 啱啱追完post 睇嚟最抵都係 cam 2

買返塊 B+W 保護個鏡頭

cam2有折唔怕買 我都買左XD

b+w折完幾錢呀巴打

1062變700

都仲好乸脷
尋日去field trip影咗批相, 想咁多位巴打比下意見
(XT-1, 16 .4)
求指教

求指教

巴打用乜野setting,啲色幾正

b+w折完幾錢呀巴打

1062變700

都仲好乸脷

新手一問
B+W 係咪淨保護作用filter
求指教

巴打用乜野setting,啲色幾正

部份相係用standard setting, 其他係用無鸞山林道巴打嘅setting

/

Whilst the Classic Chrome film simulation is a “little” retro, it’s not over done, and it certainly has an emphasis on the deep shadows that I like in an image.

Colour +2
Highlights -1
Shadows +2
Sharpness +2
Dynamic Range (Auto)
White Balance (Auto)
Noise Reduction -2
Black and White JPEG Setting for Fujifilm X-Series

For the same reason I use the Chrome simulation, I use the B&W+R film simulation for all my monochrome work. Again, I like the paunchiness of the image and often I’m asked about the “punch” in my monochrome images. The B&W +R film simulation, along with the settings below give me that punch.

Highlights -1
Shadows +2
Sharpness +2
Dynamic Range (Auto)
White Balance (Auto)
Noise Reduction -2

/
想問下大家影黑白相用邊啲setting

交流下

b+w折完幾錢呀巴打

1062變700

都仲好乸脷

新手一問

都有偏光鏡架

b+w折完幾錢呀巴打

1062變700

都仲好乸脷

新手一問

都有偏光鏡架

枝鏡有WR其實係咪唔洗買保護用嘅filter都得

b+w折完幾錢呀巴打

1062變700

都仲好乸脷

新手一問

都有偏光鏡架

呢度啲新手真係多到
WR同FILTER既解釋同作用麻煩自己google下

b+w折完幾錢呀巴打

1062變700

都仲好乸脷

新手一問

都有偏光鏡架

呢度啲新手真係多到
WR同FILTER既解釋同作用麻煩自己google下

b+w 裝係個鏡頭前邊,影相嗰陣就唔會刮花
同有冇WR 冇關係

救命,x pro2灰色型到核爆
搵支紅色marker填個圓圈 即刻變leica
真係忍唔住啦!
分24個月,每個月都係唔使$800
我計黎做咩 我係諗住買xt20架

真係忍唔住啦!

心動 不如

真係忍唔住啦!

心動 不如

X PRO太大部 個SIZE都係XT2岩岩好
如果XT20係XE果個款就好好多
我都係中意XE果個款多
想請教下點check快門?
如果快門到期要換又貴唔貴?
初買時係咁9影 又連拍影小朋友
驚去去下旅行突然打柴
驚去去下旅行突然打柴

做咩啫你?
驚去去下旅行突然打柴

做咩啫你?

認真求教
驚去去下旅行突然打柴

做咩啫你?

認真求教

Sc 唔洗理啦
驚去去下旅行突然打柴

做咩啫你?

認真求教

Sc 唔洗理啦

岩岩上網睇有個mobile01 post講
DSC00XX.jpg就係第xx張
DSCF00XX.jpg就係第100xx張
咁照計應該打過萬五張
希望可以keep耐啲
驚去去下旅行突然打柴

做咩啫你?

認真求教

Sc 唔洗理啦

岩岩上網睇有個mobile01 post講
DSC00XX.jpg就係第xx張
DSCF00XX.jpg就係第100xx張
咁照計應該打過萬五張
希望可以keep耐啲

就嚟打柴嗰陣你就會知佢就嚟打柴
唔會無啦啦死的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞