Fujifilm討論區(20) X-t2定X-t20

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
新手想問xt20 +16-50 同18-55 差幾遠
兩個價差千幾
我又好窮
兩個價差千幾
我又好窮

must 1855
MOBILE01出左X-T20 review
兩個價差千幾
我又好窮

must 1855

If u are poor then save up some first

收到, 唔該巴打

靚仔程度唔輸leica
xpro2玩既係情懷,玩既係態度
鍾意xpro2 嘅ching, 我哋一齊荼毒心靈

靚仔程度唔輸leica
xpro2玩既係情懷,玩既係態度
鍾意xpro2 嘅ching, 我哋一齊荼毒心靈

上年去英國旅行見唔少鬼佬用xpro2

新手試影試貼

why not xpro2

唔洗煩去街帶咩鏡
去旅行又帶幾枝鏡

最主要真係好輕同個觀景器好爽,我買9千5

但都係黑色型仔啲
本人係黑控

其實兩部都好靚,不過我都係偏好銀色多D

想問問有無咩配件係要買/介紹,例如套/遮光罩

去星際或淘寶買遮光罩再配埋個lens cap, 好似下面張相咁

假設佢同X100T一樣, 應該用到嘅
我部X70都係用到, 靚仔哂

jed

我唔小心用電話淘寶咗兩件 ,有無巴打可以幫我收留咗佢

唔洗煩去街帶咩鏡
去旅行又帶幾枝鏡

但都係黑色型仔啲
本人係黑控

去星際或淘寶買遮光罩再配埋個lens cap, 好似下面張相咁

jed

純粹唔想哂咗佢,啱用就攞去,不過未到
fuji x30 買唔買得過 因為老母去旅行想帶細部相機無理由比單反佢 想tum佢買fuji自己可以玩下
35.4幾錢?
新手岩唔岩用
影景加人

但都係黑色型仔啲
本人係黑控

jed

純粹唔想哂咗佢,啱用就攞去,不過未到

咁都可以買多左

想問下係唔係銀色??
我星際搵過得返黑色..
35.4幾錢?
新手岩唔岩用
影景加人

建議23 2,一黎輕啲 二黎新啲 三黎細支啲 四黎個取景闊啲(唔岩size可之後crop較方便)五黎又有WR防水防塵
除左影近野要收光圈,其他一切安好
你可以上去YouTube睇下review,大部份都話唔錯
35.4幾錢?
新手岩唔岩用
影景加人

建議23 2,一黎輕啲 二黎新啲 三黎細支啲 四黎個取景闊啲(唔岩size可之後crop較方便)五黎又有WR防水防塵

重量其實接近一樣 大細我又唔覺差好遠 兩支都插過xt10用
相若價錢下一定揀35.4 光圈仲要大一級
一係儲多少少上23.4
35.4幾錢?
新手岩唔岩用
影景加人

一係儲多少少上23.4

世紀之戰一觸即發
想問下有用lightroom嘅巴打
你地係LR開fuji嘅raw檔個描述檔預設係咪adobe standard
點解有時會同我轉左第二隻 有時又係adobe standard
Btw我係轉哂左dng檔再執的
35.4幾錢?
新手岩唔岩用
影景加人

一係儲多少少上23.4

世紀之戰一觸即發

wide鏡對新手黎講易用啲,因為取景會易啲,就算覺得太wide,之後可以再crop
當你係室內影女女果陣就知23好用
就算你話光圈1.4同2差距好大,我想講23 2對焦對狠準,對焦時幾乎冇聲,到時你就會知用光圈細少少黎換悚以上嘅野係值得
35.4幾錢?
新手岩唔岩用
影景加人

一係儲多少少上23.4

世紀之戰一觸即發

唔戰啦,23既問題幾個post前都講過曬,新手有心既自己睇返前幾個post再自己衡量啦
我無話23個range唔好,我用過一排到而家都覺得個焦距係fit for 室內同街拍
所以我寧願推23.4俾人都唔推f2
只不過係相若價錢下我覺得揀35.4係會好玩過23f2
新手留名,窮學生 xt1,35.2
想問下支新既50.2,各位師兄覺得點?小弟有興趣,依架有緊支35.2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞