[殭屍電影] 救殭清道夫 Vampire Cleanup Department劇情討論區

1001 回覆
76 Like 6 Dislike
林明楨個樣好甜
劇劇地透, 未睇嘅請回避

其實曾志偉個角色除左客串都唔算無用, 純粹比個位交代返張春天發生咩事, 如果講無用嘅話反而係個司機成日走出黎講唔好意思

成套戲劇情大路, 不過條將重點放落感情線到都ok, 當愛情片咁睇佢係成功嘅。作為殭屍片, 除左最頭同最尾之外都唔算話有啲咩驚嚇位, 不過中間教張春天啲殭屍知識有部份term都係第一次聽, 唔知後面做過research定作啦, 我個人幾鍾意呢啲位

講bug位大家都知多:
1) 張春天掃咗一個月地可以打到做咗廿年清道夫嘅葉之秋撞埋鐵絲網, 如果唔當佢主角光環好有天份, 就係葉之秋真係老 (時間係由月光推測出黎)

2) 小夏影相個pose...佢個年代應該未有...

3) 如果話, 殭屍可以超度就超度, 唔可以超度嘅就殺, 咁張春天考試果陣果隻應該係可以超度, 至少可以用符定住。我知實有人話咁考試唔通拎隻boss同佢打咩, 但我想表達嘅係, 係唔係違反左佢原本嘅rules

4) 既然班黑警已經研發到點殺殭屍, 做咩仲要多此一舉用麻醉藥。根本就係架硬話班黑警唔掂要返VCD接手

5) 張春天考試果陣小夏日光日白衝去救, 傷左對手, 成個過程應該耐過最尾比人吊起, 但之後化灰。不過可能因為吊起果陣有掂住墨線同無護住個頭所以快死啲

bug位反駁:
見到有人話電話係個肚到無溶到, 殭屍係死屍所以無咗消化功能。至於點解咁耐都仲有電, 正常電話待機模式應該頂到20日。 真正bug位應該係點解隔住個肚仲開到部機, 仲要咁光
劇劇地透, 未睇嘅請回避

其實曾志偉個角色除左客串都唔算無用, 純粹比個位交代返張春天發生咩事, 如果講無用嘅話反而係個司機成日走出黎講唔好意思

成套戲劇情大路, 不過條將重點放落感情線到都ok, 當愛情片咁睇佢係成功嘅。作為殭屍片, 除左最頭同最尾之外都唔算話有啲咩驚嚇位, 不過中間教張春天啲殭屍知識有部份term都係第一次聽, 唔知後面做過research定作啦, 我個人幾鍾意呢啲位

講bug位大家都知多:
1) 張春天掃咗一個月地可以打到做咗廿年清道夫嘅葉之秋撞埋鐵絲網, 如果唔當佢主角光環好有天份, 就係葉之秋真係老 (時間係由月光推測出黎)

2) 小夏影相個pose...佢個年代應該未有...

3) 如果話, 殭屍可以超度就超度, 唔可以超度嘅就殺, 咁張春天考試果陣果隻應該係可以超度, 至少可以用符定住。我知實有人話咁考試唔通拎隻boss同佢打咩, 但我想表達嘅係, 係唔係違反左佢原本嘅rules

4) 既然班黑警已經研發到點殺殭屍, 做咩仲要多此一舉用麻醉藥。根本就係架硬話班黑警唔掂要返VCD接手

5) 張春天考試果陣小夏日光日白衝去救, 傷左對手, 成個過程應該耐過最尾比人吊起, 但之後化灰。不過可能因為吊起果陣有掂住墨線同無護住個頭所以快死啲

bug位反駁:
見到有人話電話係個肚到無溶到, 殭屍係死屍所以無咗消化功能。至於點解咁耐都仲有電, 正常電話待機模式應該頂到20日。 真正bug位應該係點解隔住個肚仲開到部機, 仲要咁光

司機咪導演恆仔囉
5 個下好似係明禎跑得好撚快,快到有殘影所以先無事掛
不過我都好奇點解最尾先會化灰消失,但係考試救baby john個陣又無事wo
不過我都好奇點解最尾先會化灰消失,但係考試救baby john個陣又無事wo

其實間屋好近
係vcd 旁邊
唔知點解想寫個陳冬冬加入vcd 後,同張春天的故事

唉 撞番一樣樣既人,但係根本冇一齊經歷過以前咁多既事

唔會有個種感覺只係一個愛既替身

不過都支持巴打你寫
掃把劍幾正,好似人地用啲拐杖刀咁,星戰dooku,

掃把劍真係唔錯,清道夫個設定幾好
不過個男主角真係好唔掂,錢小豪都吸引過佢

有時佢對住明禎份傻傻地表情,都ok

我朋友都話係代替品

而佢地打交招式係取自清道夫姿勢
男主話自己係垃圾,清道夫看似卑微,其實都一樣幫到人,仲可以好英雄,睇你點諗點做

快唔過光姐係都係照到
不過如果間屋好近嘅話咁剩係輕傷唔出奇, 最尾照得太耐又無得擋出事

開頭入去睇都係諗住睇錢小豪, 點知之後瘋狂睇林明禎

而佢地打交招式係取自清道夫姿勢
男主話自己係垃圾,清道夫看似卑微,其實都一樣幫到人,仲可以好英雄,睇你點諗點做

諗起衝鋒車

超人底褲著入面定出面,超人就係超人,都係英雄

開頭入去睇都係諗住睇錢小豪, 點知之後瘋狂睇林明禎

明禎

好想睇多次套戲

我朋友都話係代替品

難道故事終結早已注定 沒法制止

我朋友都話係代替品

見到陳冬冬個幕
我個fd 講左句 :升職啦
我岩先搭巴士見有個巴打係睇明禎d 劇照同宣傳片😏
唔知係巴打黎

我朋友都話係代替品

見到陳冬冬個幕

唔明

我朋友都話係代替品

見到陳冬冬個幕

唔明

。。。似老細個ex喎

發大達啦
其實張春天個setting
有人冇覺得係抄佢?
點解首主題曲播得咁少
我仲以為女主死個陣會播下
點解首主題曲播得咁少
我仲以為女主死個陣會播下

等可以感動啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞