[殭屍電影] 救殭清道夫 Vampire Cleanup Department劇情討論區

1001 回覆
76 Like 6 Dislike
睇左一念再睇僵
一念氣氛太沉重
睇僵輕鬆返下
去睇左一念無名再睇多次僵先
直落

巴打咁支持港產片

我都諗睇第3次

睇到好肚餓
直落

巴打咁支持港產片

我都諗睇第3次

睇到好肚餓

屯門
直落

巴打咁支持港產片

我都諗睇第3次

睇到好肚餓

屯門

加埋都係45
直落

巴打咁支持港產片

我都諗睇第3次

直落

巴打咁支持港產片

我都諗睇第3次

今晚我諗住睇第二次
直落

巴打咁支持港產片

我都諗睇第3次

今晚我諗住睇第二次

3次

巴倫紐聽日又有謝票 但唔知有冇明禎

去到屯門

去到屯門

照計佢可能黎左慶功

去到屯門

照計佢可能黎左慶功

已經睇左兩次
冇動力再係佢謝票果場睇多次

去到屯門

照計佢可能黎左慶功

已經睇左兩次

應該無

去到屯門

照計佢可能黎左慶功

已經睇左兩次

應該無

仲要冇明禎

去到屯門

照計佢可能黎左慶功

已經睇左兩次

應該無

仲要冇明禎

無都正常嘅
直落

巴打咁支持港產片

我都諗睇第3次

今晚我諗住睇第二次

3次

成百蚊張飛
黃百鳴

睇到時好開心

雖然簡單一個like ,一句唔係代表咩,但都係比到我動力,繼續

創作落去,我鍾意救殭,所以好有興趣繼續個故事。

係小人物唔緊要,只要救殭去做,就會變得不一樣

睇到時好開心

雖然簡單一個like ,一句唔係代表咩,但都係比到我動力,繼續

巴打自爆埋IG

睇到時好開心

巴打自爆埋IG

對哩D冇所謂,又冇相
真身都唔係唔見得光,而且換角度睇,創作既,多D人識去睇係好事
岩岩又睇左
頂,心思思又想睇多次
頂,心思思又想睇多次

愈黎愈少場
一係勁早一係勁夜
[img]https://na.cx/i/hrtds0t.jpg[/ img]

睇到時好開心

巴打自爆埋IG

對哩D冇所謂,又冇相
真身都唔係唔見得光,而且換角度睇,創作既,多D人識去睇係好事

頂,心思思又想睇多次

愈黎愈少場
一係勁早一係勁夜

同期咁多大片,加上同期港產片一念無明做大型發行,
你地要睇就快手
【救殭清道夫】雙新導演走迂迴路:怎拍都拍不回林正英那份經典

殭屍片是一眾70、80後的集體回憶,亦屬於香港獨有的片種,它不單代表了驚慄,當中還包含動作、喜劇及愛情,短短90分鐘,又驚又喜又刺激,沒一刻有冷場。4年前麥浚龍套《殭屍》成功掀起熱潮,但其實是變種模式,只取其驚嚇元素,夠膽實牙實齒將港式殭屍片重演一次的,有兩位新導演趙善恆、甄栢榮的作品《救殭清道夫》。(上映日期︰3月16日)

每日都在執生

1985年上映的《殭屍先生》,原本是一套小成本製作,起用一眾當時知名度不算高的演員(最出名那位可能是許冠英),但票房大收2,000萬,開創一股殭屍熱。今時今日一套港產片能收2,000萬都已經不得了,更何況是30年前?這種90分鐘絕無冷場的港式電影,深深印進兩位年輕人腦海。趙善恆說︰「我不止喜歡殭屍片,所有驚嚇動作片都喜歡,那既有驚又有動作,動作中又有笑的設計,實在好豐富。」

恆仔印象最深是洪金寶主演的《人嚇人》,壓軸講他在義莊跟隻鬼打的戲份,打足10分鐘,但毫無冷場,「你會見到當時的電影人多有心機,懶理在一個有限的場景拍攝,都將每個陳設佈置融入動作,發揮到最盡。」睇是好睇,但作為新導演,第一部作品便要兼顧多方面設計,會否太吃力。趙善恆說︰「還好,我們是編劇出身,慣性地從故事角度出發,令故事順暢是為首要,但去到拍戲,原來有很多限制,演員的檔期,場地的期限,往往要你臨場改故事去遷就,好考腦筋。」

深受《殭屍先生》影響,是想第一部作品就有種延續前輩的魅力?趙善恆說︰「其實任我們怎拍,都拍不回最根本的味道,好簡單,林正英先生就已經拍不到了。當年如果有套戲見到林正英不是演道長,你總會覺得怪怪的,你甚至會覺得他可能真的識捉殭屍,這麼深入民心的形象是取代不到,而我們唯有用創意補救,在某些情節會出現林正英的相片,作為一個致敬。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞