[殭屍電影] 救殭清道夫 Vampire Cleanup Department劇情討論區

1001 回覆
76 Like 6 Dislike
首先多謝樓上位巴打咁有心作續集
其實有關續集,我諗到好多ideas,但唔知會唔會吹得大得劑
希望講出來可以幫到巴打

有關殭屍起源:之前大舊駒係宣傳片曾經講過,殭屍起源最早可追溯至涿鹿之戰,話當時黃帝戰蚩尤死咗好多士兵,人用獨特方式運屍,形成殭屍起源
其實可以吹大D,話蚩尤根本係世上第一隻殭屍,而軒轅黃帝就係世上第一個殺殭屍既驅魔人,軒轅劍亦係世上第一殺殭屍武器......

VCD起源:可以講下起源VCD上一代既故事,我岩岩諗到,可以咁講
天仔有次係VCD執野,搵到張上一代VCD人合照,發現當年VCD其實好多人,但VCD眾人對VCD過去好似好忌,唔想講咁
後來交代,先知原來係秋叔叔同張一龍個代,有個VCD殭屍獵人好好打,表現傑出,更重要係,佢同天仔一樣係半人半屍(至於點變成半人半屍仲未諗到 ),但呢位人兄因為半人半屍身份,自小受盡歧視,性格亦好極端,後來發現自己半人半屍血可以整人靈屍,於是中二病發作,想整量產型人靈屍軍團,對全世界大報復,VCD班人當然要阻止佢,結果條友用一人之力整死咗VCD大部分人,只有少數人生還,大舊駒大難不死但因此跛腳,而天仔父母亦係俾條友整出來既人靈屍咬死
N年之後,呢條友終於整出人靈屍軍團,佢亦成為一大反派組織首領,亦係故事最終boss (幾似星戰anakin )

茅山術方面:既然人同殭屍有好有壞,咁茅山術士其實都應該有好有壞,壞個D會幫反派組織整量產型人靈屍軍團,好個D都會幫下好殭屍(參考可死開D啦入面,鄧顯祖點解有把防日光符傘 )

咁就要電視劇先夠講,好似我和殭屍

如果同上面果個巴打咁講
真係拍得電視劇

諗左架,都幾有趣

個故會有幾長

算長故定短故?
希望係長
啲畫面出哂 個感覺好正

我寫故,由其係二次創作。未打前會先將情節幻想番做真實畫面,啲動作,表情,講野語氣,覺得ok 先正式打。
我特别鍾意作朱sir哩個角色好抵死

正宗契弟格

撚屌一個

成日覺得佢背後有黑勢力支持
可以用佢來link反派組織

其實最後大boss就係朱sir

哩D契弟做唔出咩既

反而佢請個個外國人,來歷可以深入講下,背後係有間科研公司。

更新了

諗左架,都幾有趣

個故會有幾長

算長故定短故?
希望係長
啲畫面出哂 個感覺好正

我寫故,由其係二次創作。未打前會先將情節幻想番做真實畫面,啲動作,表情,講野語氣,覺得ok 先正式打。
我特别鍾意作朱sir哩個角色好抵死

正宗契弟格

撚屌一個

成日覺得佢背後有黑勢力支持
可以用佢來link反派組織

其實最後大boss就係朱sir

哩D契弟做唔出咩既

反而佢請個個外國人,來歷可以深入講下,背後係有間科研公司。

更新了

正啊 好中意巴打個創故
其實唔明有咩好研究林明禎個body係唔係假

浪費時間

浪費時間

中意佢個笑容
好甜
去左時代謝票
認真好好睇
幾條線都平衡得幾好

套戲啲笑位幾過癮

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

浪費時間

連登痴線佬寧舍多

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

好gfable
好葡萄baby john
又鄧月平又林明禎

btw, 覺得用潛水員介紹小夏出場果到有啲突兀
定係我miss左有伏筆講過點解會有人會無啦啦潛水撥開舊木

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

好gfable
又鄧月平又林明禎

盗墓

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

個笑容殺死人

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

好gfable
又鄧月平又林明禎

盗墓

盗𦻒條友係介紹地主疆屍
小夏第一次出場 係手機個位

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

好gfable
又鄧月平又林明禎

盗墓

盗𦻒條友係介紹地主疆屍

小夏係比個對講機但咬走人地既手機

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

好gfable
又鄧月平又林明禎

盗墓

盗𦻒條友係介紹地主疆屍

吞左咁耐仲用到

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

好gfable
又鄧月平又林明禎

盗墓

盗𦻒條友係介紹地主疆屍

吞左咁耐仲用到

個胃唔會消化,但仲有電

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

個笑容殺死人

問題係朵花係咪真

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

好gfable
又鄧月平又林明禎

盗墓

盗𦻒條友係介紹地主疆屍

吞左咁耐仲用到

個胃唔會消化,但仲有電

人力發電

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

好gfable
又鄧月平又林明禎

盗墓

盗𦻒條友係介紹地主疆屍

吞左咁耐仲用到

個胃唔會消化,但仲有電

人力發電

隔住小夏個肚仔用手機 嗚哇
啱啱睇咗 因為恆仔入場 港產片嚟講合格啦 但比起點五步差一段距離
劇情大路但完整 好過twist到鬼五馬六
settings係賣點但執行上有啲嘥
一開頭設定都做到vcd有政府架構咁 但去到中前期就冇咗件事 可以做返啲笑位諷刺公務員制度程序都好

羅莽設定做武器專家 除咗個有符嘅鑿之外冇咩特別 最後決戰拎個超你渡三千都好過
笑位係敗筆 成場除咗小夏遞對講機 見嫲嫲同個黑警阿sir咩交俾律政司研究抽水笑咗出聲之外其他位冇笑到出聲 恆仔客串位又
主題曲但插嘅位好奇怪 cut得又突然 係出動個時播又唔夠熱血 配返係小夏消失同最後見到冬冬再入謝幕 歌詞呼應劇情會match好多
整體嚟講係enjoy嘅
明禎bb gfable

agger 尤其紅字 雖然呢度好多連登仔鍾意,但中段開始既愛情線完全係套戲既敗筆

但冇哩段愛情線,套戲只係變番正常殭屍片

我唔想睇愛情片

浪費時間

中意佢個笑容
好甜

單係個笑容已經夠抽
對波只係錦上添花

好gfable
又鄧月平又林明禎

盗墓

盗𦻒條友係介紹地主疆屍

吞左咁耐仲用到

個胃唔會消化,但仲有電

人力發電

睇咗,OK但係有D位可以用得好D,舖咗唔用返………
小夏又話百年難得一見品種,但係唔接返呢個發現
教咗D符,冇用過,有張又話用咗永不超生點勁點小心用,小心用到打最後大佬唔用………
羅師傅個角色又話發明,冇咩道具拎出嚟用

女主角

唔夠時間講

無錯

盗𦻒條友係介紹地主疆屍

吞左咁耐仲用到

個胃唔會消化,但仲有電

人力發電

仲要小夏又會對住你笑
個畫面已經岀哂黎

盗𦻒條友係介紹地主疆屍

吞左咁耐仲用到

個胃唔會消化,但仲有電

人力發電

仲要小夏又會對住你笑
個畫面已經岀哂黎

個樣傻下傻下又唔知咩事先好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞