新版iphone 11會送哂你啲資料上大陸監控

810 回覆
2667 Like 444 Dislike
羅范婦人啲friend?
第一 喺香港出返dual sim model 根本係因應本地市場需要, esim 除咗喺Apple Watch 之外都唔popular. 你睇吓幾多香港人仲係玩緊兩sim卡就知。所以出返dual sim model 俾香港唔好令esim 拖11 Pro 後腳影響銷情好合理

第二 出返部LTE 頻譜支援上面支國既, 只係方便商務人士, 老實講大陸仲有用TD-LTE 如果香港model 都支援既話要上去做嘢方便好多, 起碼收多啲band(38-41?) 接收好啲. 另外好似台灣/澳門都有少數network provider 用TD-LTE

咁在於成本效益Apple 決定供一樣model 畀香港我覺得講得通

不過要留意同以往一樣香港機唔支援band 28 700MHz 有機會喺台灣收唔足
樓主話xs 同 xs Max 同係國際版嘛
根本係5毛
可惜太大人乜都唔識信撚晒
我文盲唔知up乜,總結水貨買咩版好?
我揀日
我都唔覺係乜,反正我每年都去台日

不過因樓主100% 9up而比
$1都嫌多
Tiltok 咪係抖音囉,睇嚟你似無iPhone 多D

香港app store 咪有囉

唔好傻啦
要監控既話所有model都做到,點解要限中國型號?
咁講既話不如話made in 支那既機所會被支那監控
9up唔撚洗本
所以咪有維穩費
仲日台版
人地從來冇賣過比香港呀

仲要講幾多次個型號係用網絡支援分....
你真係諗到啲大陸仔咁醒?
要鏡頭勁 google pixel 4 就出
really?
樓主係依個敏感時期叫人唔好買iphone
即係變相推人買an機
an機俾人破解既機會大過iphone,俾狗易做野
樓主係狗,已fc
情況咪同啲波鞋一樣,強國人會搵啲A貨換撚左鋪頭啲真貨再賣比人
Exac7ly
賤民太多
我係外行人,有錯請指教

睇樓主原post, 唔同model嘅分別似乎係for唔同嘅 4G/LTE Protocol, 可能香港嘅Network Protocol同大陸相似?

而喺Network層面防止監控意義似乎不大,因為香港幾乎所有ISP都有用華為Hardware, 而WhatsApp等通訊工具都有end-to-end encryption?
估唔到香港都有要搶水貨嘅一日
D連登仔真係好撚蠢
見人地話有FACT CHECK
講到似層層咁就信到十足十
蘋果唔係盲既
鬼唔知你成班友炒iPhone賣上去
八成係咁就劃埋同一區
跟icloud地區架死傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞