新版iphone 11會送哂你啲資料上大陸監控

810 回覆
2667 Like 444 Dislike
所以呢?

1. 點都好過用Android勁易俾中共裝到app呀
2. Apple一早講明左係 中國 地區既Apple Id先會上雲貴
3. 人地個system寫得差既話你仲會唔會用Apple device?
4. 樓主正on999999
用樓主logic
已fact check
龍蝦秋田犬
係五毛

除非佢提供證明自己唔係
首先係網絡制式唔同
其次,係apple 嚟講 台灣係好獨立嘅地區,係台灣只整到台灣嘅iPhone , 其他唔整。

而香港、中國、澳門都已經叫中國
國你老母內
鬼同你國內
你fact check意思係指你已去信apple問佢係咪資料上中國/你識人做apple, 定你自己話型號一樣就會送中?
iCloud跟 ID

https://support.apple.com/en-us/HT208351

XS Max 已係大陸版啦
但 ID 跟Hong Kong 就唔會上貴州

iCloud係用amazon 同 google cloud implement
佢將你d data(相,contract, apps data)encrypt左再分拆擺上cloud, 自己local server 儲低條key同d meta data

如果驚就連XS Max 都唔好用
喺連登鬧iPhone 樓主真係傻撚咗
如果粒chip強國提供呢?

日本政府在拆解華為設備後發現"多餘的零件", 宣佈全面排除中興華為產品
https://lih.kg/931849
同型號係因為亞洲頻譜同歐美唔同
美國巴打表示唔關我事
apple眼中:香港=中国
台日版單sim+ esim
港版雙sim
答到你未?
反共唔撚係唔得
反撚埋美做乜鳩
型號一樣代表乜柒?
型號只係硬件配置一樣就9up話硬件有backdoor
N年前咪講撚過大陸監控跟icloud
學撚哂人地藍絲廢老全球假想敵咁
我讚成要研究下d資料係咪真係送左中
但推斷還推斷
FC還FC
係咪未firm ge野唔好用「會」le d字眼呢?

連登真係會變左藍絲Channel咁樣人云亦云
我係idog都唔幫apple啦
有咩理由有日台版唔要 要港支版
嗰班根本5毛嚟啦

係呢刻唔叫中國台灣 仲係叫台灣就知apple 係咪奶共啦
普通外國人眼中就咁姐
人地有國際視野既咪撚當人係街上d美國傻閪
有雙卡點都好過無雙卡
上年xs max已經係咁
咁點解話係香港跟大陸, 唔係大陸跟香港
由iphone4開始, 香港版不嬲都係足料版
大陸土共比你在大陸出嘅行貨電話,佢一定係要100%可以有方法操控你部機 咁先可以批准發售。 我理解就係咁多。 現在個問題係香港同大陸個版本變左一樣會唔會比大陸好易就開到機入到去攞資料或加料落部機到嘅可能性。
根翻apple個list係分開 中國大陸香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞