新版iphone 11會送哂你啲資料上大陸監控

810 回覆
2667 Like 444 Dislike
已fact check
大家買新iphone 前諗一諗
以前香港賣既行貨iphone一直係跟APAC亞洲型號,同大陸版本唔同,但今年情況改變啦!

詳細可以睇下:
港版同支那版 係同一後門型號,資料直送雲上貴洲
資料極大機會送中!

台版跟日版 係 APAC亞洲型號

Source:

圖為強國版

圖為香港版

一樣都係A2217 A2220!

而日本同台灣情況

今舖apple 真係唔撚唔得,由以前香港首發變大陸同香港同步,到依家香港版要跟支那型號,真係唔太接受到

仲有apple arcade ... 香港仲係冇。
型號一樣又點
咁你諗下點解啲大陸佬有大陸行貨唔買都要仆落香港買香港國際版?
如果係你地所講咁安全既話
你覺得大陸會有iphone賣咩
因為平啲
匯率
國際版插到多啲台嘅SIM卡
計返匯率港版平啲
大陸版一直有監控
Apple 自己都寫到明

中國大陸的 iCloud 服務現時由中國互聯網服務公司雲上貴州大數據產業發展有限公司 (雲上貴州) 負責營運。這使我們能持續改善在中國大陸的 iCloud 服務,並遵守當地法規。
iCloud 服務以及所有儲存於 iCloud 的資料,包括相片、影片、文件以及備份,均將受到新的 iCloud (由雲上貴州營運) 條款及細則所約束。
買美版 日版 解決了
咁買咩手機都一樣啦
因為港行平?
日版影相有聲
可以考慮台版
如果買返舊款呢
用google drive點睇
上年香港賣既情況
Xr 係跟 強國版
Xs 同 xs max 係 國際版
本身xr 有esim 用但大陸ban 左,所以港版都冇
但港版xs 跟國際版spec 所以有esim 用

今年情況
11 , pro, pro max
全部跟大陸版
冇哂esim

講多少少
大陸ban esim 係因為佢地技術只能夠track 到實體sim 而track 唔到esim
所以直接禁左佢
咁你啲user log一樣都係會有機會資料送中
因為底版唔用

強國版底版唔知改過咩

有可能有d ic 可以一接電腦 就可以打開你個iPhone 你信唔信得過?

呢個原因就係點解強國人要買港版
上年香港賣既情況
Xr 係跟 強國版
Xs 同 xs max 係 國際版
本身xr 有esim 用但大陸ban 左,所以港版都冇
但港版xs 跟國際版spec 所以有esim 用

今年情況
11 , pro, pro max
全部跟大陸版
冇哂esim

講多少少
大陸ban esim 係因為佢地技術只能夠track 到實體sim 而track 唔到esim
所以直接禁左佢

呢個你真係肯定?
idog直接無視idi
Apple所有嘢都有佢嘅原因
如果買水貨 會唔會冇保養嫁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞