想同大家講聲對唔住

638 回覆
2362 Like 38 Dislike
係呀 唔洗特登行入去架
輕輕鬆鬆搭巴士做下自己野就得
人數係巴士來回線上流動, 係唔會存在入晒/走左
唔係想屌和理非唔係想分化,純反映

我想講,和理非係每次比建議帶風向開po個陣,可唔可以唔好咁象牙塔。係,無錯,theoretically 搞機場對港共影響好大,給予中共港共既壓力都好大。但係,可唔可以多d諗下in practice 可唔可行。你劃晒逃生路線,諗到幾天衣無縫都好,uncertainty就係uncertainty,而前線勇武就係最了解同控制到呢d uncertainty 既人。可唔可以聽下勇武既意見?唔好當勇武低能之後一意孤行鳩推plan。你知唔知一幅文宣,一篇文,一個po,可以有幾大威力?到底幾時先可以做到互相理解,多溝通,多合作,而又遵守到不割蓆既原則?好好諗下啦...
如果你當時係場,你解唔解釋到點解成班人經類似逃生門去到別一邊地盤對出,應該係職員範圍,班防暴唔捉人,而且當時得幾百人仲要一班恐慌和理非,入面仲要係死路
咪天真啦
佢地理得班和理非死呀

唔封係驚誤傷遊客咋
死香港人is nth
不完美 可接受

完全和理非就做唔到今日效果架啦
其實今日其左個敗筆呢係自己封咗東涌站
當然如果搞其他站,啲狗可能會喺地鐵支援
但係因為咁樣冇咗成條東涌線,根本出唔返市區
其實set road block我都覺得可免則免,好多時手足係重有車等出時就強硬地block咗條路,後面重有啲車排緊等出...
除咗巴士中咗road block會願意停車,其他司機真係有機會嬲同無奈到鬧人
發覺手足比較常喺路口前嘅直路set road block...但...咁架車都已經揸到入黎...你又唔俾第條路佢走....好似逼咗佢入條盲腸咁...

好似近排去多咗嘅觀塘,啲車出迴旋處無任何指示話唔可以入觀塘道,但去到巴士站先發現封咗路(紅色XX),佢入唔到巴士站,又無路走,又難啲調頭。
如果可以喺路口位嘅前面set road block (即係紫色XX) 咁就應該唔會有車再被困死
示意圖:

我相信手足相做嘅係禁止狗增援,困住啲司機唔俾佢走反而好似無咁好

非司機,純粹拋磚等多啲專業人士提出辦法
你無做錯到!
所以真心自己諗下要相信群眾智慧定係要堅決獨裁,我地要既唔係獨裁就係因為呢個原因
推,同意
有道理
Pish
集思廣益
唔係。沙螺灣至田心山上條東灣古道對面不到5百米就係機場跑道,可以去嗰度行山又唔違反IO。
再推先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞