想同大家講聲對唔住

638 回覆
2362 Like 38 Dislike
首先要同咁多位有出黎嘅手足講聲,多謝你地,辛苦你地了。

我亦都想係到同大家講聲對唔住
我係之前推91入機場嘅樓主。

我個時冇諗過黨鐵會同黑警勾結,停晒機鐵同成條東涌線,令到手足被困孤島,係我考慮不周,冇同大家提前討論應對方案,好對唔住。希望仲行緊公路嘅所有手足都可以平安返屋企⋯

91機場行動大家都有好多唔同定論,唔知道大家未來仲願唔願意繼續冒險揸春袋。個人黎講,我係希望可以繼續揸嘅,所以想分享少少諗法去檢討行動。

1)機場行動除左排隊搭巴士外,最好乜都唔好做

其實之前都講過,91嘅目的係用巨大嘅人數黎癱瘓機場交通,唔係主動佔路同set roadblock。

我地需要做嘅只係排隊搭車入黎,企一陣,等下一轉手足到場,再排隊搭車出去,務求令到所有陸路交通都塞晒。

我地唔好叫口號,唔好set roadblock。因為set左roadblock嘅話,狗就有籍口清場,有籍口停機場巴士,未入到機場嘅手足就入唔到黎支援我地,我地都出唔到去。唔叫口號嘅話,啲狗就冇得話我地係示威。

2 ) 機場行動放棄black bloc,見到狗唔好跑走,繼續排隊

今日大家都見到,有份去嘅手足有一半係black bloc,一半係遊客裝。

我係1點幾嘅時候到機場巴士站,個時大約8成人係遊客裝。但係到大約2點幾至3點個時,有消息指防暴落緊黎,大量遊客裝嘅手足就跳左上巴士走,淨返係場嘅8成都係著黑衫嘅和理非。

防暴推進個時,大家開始恐慌性撤退。好多人都跑走,但其實著住遊客裝堅持繼續係巴士站排隊嘅人係一啲事都冇。防暴都只係係佢地身邊行過,冇對佢地做任何野。

所以,我想提議下次有機場活動,大家見到狗個時唔好跑走,繼續排隊等巴士,千其唔好嗌口號,忍下口,等巴士有犯法咩?如果佢咁都拉得人,咁全香港出街嘅佢都拉得。

仲有,每次機場行動都會有大量press影住,比你揀,你想係機場比全球關注咁被捕定係東涌被捕?當然係機場。

而且,今日已經見到,旅客真係我地嘅保命符。即使有禁制令分隔左遊客同遊覽嘅市民,啲狗都係唔敢係巴士站放tg同拉人。因為真係會有遊客去等巴士。

3) 好重要,有狗黎個時真係唔好全部一次過跑走。[/red][/size=5]

經歷左今日,大家都知道,狗係會係機場以外嘅任何地方做大圍捕。你跑去東涌都要半個鐘,如果下次狗係公路到捉人,身邊又冇press,真係可能會被失蹤。

最重要嘅係!有旅客嘅機場比其他附近地區安全得多。今日機場a車係五點幾已經慢慢慢慢地回復服務,因為佢地點都要比遊客走。我地要等,我地原地等,等到係機場上到車為止。下次千其唔好去東涌比佢圍。

最後最後,我提議下次和你測可以係星期六搞,咁大家就唔洗驚第二日趕唔切返工返學。

我講嘅未必係啱,歡迎一齊討論,我地一齊進步。
支持香港警察以暴制亂 港九戒嚴 全面宵禁!
其實今日係狗成功,玩9我地,行到腳斷,係站口,碼頭等大家,而家酒店仲報埋警,有手足被困,地理完全輸哂,大家唔好自我感覺良好
辛苦了

已過5700+正評,急需巴絲打整新文宣!
《連 登 公 投》 最 後 覺 醒 機 會
https://lih.kg/agbkmNU
今日差佬佈防地區&人數明顯同以往不同,同時黨鐵又合作無間,大家預料唔到
機場行動真係唔洗黑衫
好多手足完全唔明幾時要黑衫幾時要街坊LOOK
第1點其實你控制唔到
有啲人係唔甘心咁就完咗
覺得一定要"做啲嘢"先肯心息
AGREE
琴日我都唔明
明明黨鐵已經配合警犬執法
啲人重走去玩轉場?
非常之危險
我明白
但都想同大家一齊討論春袋究竟應該點樣揸先最好
大家都摸索中
Push
記住一直個活動係叫stuck with you
push
我係覺得機場可以交比勇敢嘅和理非
黨鐵可以交比勇武
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞