[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#29

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
聽日買
$3000 budget WQHD 2k mon, 電腦節多唔多選擇?
宜家出去睇
補充句 可能我過咗個限額 所以冇得送貨
要自己拎
等AORUS FI27Q算
希望可以解決到  144hz和10bit 問題

@YunLe主评论:
买来半年了、好是好但是有各种小毛病、想要144hz和10bit?要么144hz要么10bit 120hz,两个不能同时有、hmdi线好像有各种黑屏问题,dp线ok。
係咪好重
買唔到3999 就等FI27Q
上網睇spec 成11.9kg cls
10bit無用
1.FI27Q唔係真10bit面板, ips真10bit反應會慢D
2.娛樂用途用唔著10bit
3.HDR1000都係要求8bit+FRC

所以用8bit+RGB(444)+144hz就得
想買隻闊色域mon執相 25/27吋 budget:3000-4000左右
暫時睇緊dell up2516D,但dell d qc係咪嘛嘛
巴打們有無推介?
原來係咁 AD27QD去馬
22吋窄邊框有邊款推薦?
for副mon用

thx
聽日早d去唔知仲買唔買到呢
本身想去買ad27qd,但係度咗泊埋牆差唔多要20cm,張檯唔夠深
最後見到acer隻xv272u做緊2999,啲spec同ad27qd差唔多,狗衝咗
Ad27qd 邊檔係3999送耳機 係咪每日限量
ebay有不過連埋運費成4舊水

一係就買d四隻抓夾住既架
巴打 穩鎮D 10點準時入埸
GIGABYTE檔口
雖然我仲擔心緊個mon太前睇到頭痛
但都係買左先算
有無人係現場知唔知今日賣晒未ad27qd
fi27q-p先係1.4dp
但fi27q都可以165hz啵
依家AD27QD 3999送耳機
要等到10月 9成過5千  
睇你用唔用得著 多21hz話就話幅度少
但以前都有人討論過120hz就夠 多24hz上144分別不大
應該算係freesync 首部165hz?唔肯定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞