[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#29

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
又出新款

https://www.computerbase.de/2019-08/philips-momentum-558m1ry-328m1r-278m1r/
這邊有款328M1R, 啥怪規格這麼狂?
31.5" 4K@120Hz + HDR600 ..
應該是VA吧? 怎會連這也沒講
Momentum 4k 很大機會是VA
Samsung LC27JG50QQCXXK
AOC AG272QCX
巴打會點揀?
小弟本身有隻full hd既27吋mon,想加多隻34吋21:9 mon做雙mon,如果買Msi mag341cq,3440x1440個解像度會唔會夾唔到?定係買返隻1080既34吋mon算?
巴打張枱好闊
想問新出既VG27AQ 同 ad27qd
邊隻較好?價錢差唔多
我都想咁玩
ad27qd
LC27JG50QQCXXK
https://youtu.be/G5dejziHPec
https://news.xfastest.com/news/68544/the-worlds-first-aorus-fi27q-p-with-hbr3-tactical-gaming-screen-is-on-the-scene/
好像真的不一樣耶
所以最大的差距真的就是HBR3啥的嗎?
HIGH BIT RATE 3 為啥可以說是世界最先技術...??
電腦節有冇可能有呢啲新款
係咪冇出過va+平面既moon
電腦節有AD27QD賣 好似唔洗4500仲送多個耳機
喔 還真的可能就主要就差在那個DP1.4..
所以FI27Q無P版本要跑165Hz也許只能8bit下辦到就是了.
不過覺得10bit有這麼重要嗎.. 好像也還好就是了.
喔... 所以這還真的是第一款..
可以同時 10bit + RGB444 + QHD + 165Hz的螢幕就是了.
就因為用了DP1.4, 難怪可以說世界第一個就是了.
主要是那個10bit 跟444...睇一啲其他422(唔知有沒有記錯)有紫色邊的字體就頂唔順
有冇手足可以評價下aoc 24g2
24" FHD 144hz ips 1ms 120%srgb
~$1600

好似好抵屌

幾抵買

送個款🎧好似要8舊水
用8bit RGB(444) 咪得
可以的. RGB444+8BIT+165Hz可以,
看AD27QD就知道了.
大家都很執著10bit就是了
岩岩返到屋企
問左幾個SALES 問AD27QD 會埸價幾錢
佢話唔知價錢 然後我走左
知唔知msi mag321curv 個"hdr ready" 有咩分別
AD27QD 現埸示範機好似白左小小
但係 現埸有隻大約30寸 MON 好順 隻色好靚好清 曲面黎 唔知咩型號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞