[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#29

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
想問下意見,
小弟而家用緊既主mon 係 SAMSUNG S24D590
想試下duo mon, 主要睇下戲打下csgo game (唔需要用到電競mon), 想問下curve 定普通144 會好d
照買HDR啦 平價mon個HDR基本上係送
例如舊款27UD59 冇HDR 3千蚊>27UL500 有HDR 又係3千蚊
HDR要高亮度
IPS高亮度漏光會明顯
有HDR好過冇
打漏左budget 4000 到
全黑就幾明顯下...
買親mon都出事 之前買acer個mon係黑色pixel變紅色
咁樣通常有冇得換貨
想問下依家部機用緊1070ti
近期想買隻rog 49吋
想問下會唔會有機會推唔起
隻game 開到49吋會唔會 keep唔住144
條友唔老實 結果我都冇買
想搵2k 144 hz gsync mon
除左PG27VQ 有無咩好提議
巴打們請指點

6k-7k budget
用 N card
想要闊 mon
有冇好推介?
係啊  吹到原價幾貴幾貴
香港賣fi27q-p
希望係 5千頭鬆D
PA32UCX 35999咁平
之前仲估4-5萬
這次我猜錯了
中田竟然這麼快公佈PA32UCX售價
才35999港幣
應該是ASUS 不是中田
會場買AD27QD係可以碌卡唔洗好似腦場咁玩現金價㗎可?
我懷疑就係我長開hdr 啲紅角先咁快出哂嚟
我都覺得係有影響
但點解要長開HDR? 個source 有HDR先要開HDR
可以錄卡拎走 計埋耳機27磅

如果錄卡送貨要3%
教訓:上網做足功課先買mon

acer 嗰單就RMA 但係ips glow 其實上網review 會講
玩得ps4多
慳翻做占錢
BTW cash送貨唔洗手續費?
ips glow一定會有
目前技術上不可能在沒有IPS Glow的情況下構建IPS面板
但嚴唔嚴重係睇運吧?
好似唔洗 唔係好記得
嚴重與否除咗睇運 panel質素同廠既binning 都有關 review 會知大約ips glow/va glow 程度如何 唔會買完先覺
tftcentral個review話
In normal ambient lighting situations it was not too bad.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞