[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#29

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
DMC5開full screen 自動跳去HDR
原來係我記錯 可以唔洗開
可能我慣咗睇netflix開windows HDR先
哈哈哈哈 搞不好還有人希望 "拜託出個沒有MiniLED版本的啦"
因為好像真的MiniLED加上去會變很貴..

這款真的規格很恐怖就是了.. 價錢好像也會很恐怖...
PA32UCX 如果是3999美金, 怎麼感覺好像可能會變成5999就是了..
如果是4999的話反而還會覺得.. 好像比想像中低

為啥華碩會直接在PA系列上給出120Hz就是了, 神奇.
沒想過會這樣出

【情報】ASUS PA32UCG - 世界首款 32" 4K 120Hz HDR1600 螢幕發佈
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=532136&tnum=1
隨便寫了下, 巴哈發了個帖.
應該也要出個像PA329C的平價版本吧
32吋4K 120hz hdr600 側光式也不錯
之前那個PA34VC也給到100hz吧
不過這次120hz對遊戲開發好像有幫助
48-120Hz VRR to eliminate tearing and motion blur
有無ching隻ad27qd鬼影好勁
唔係掛
係 唔知係咪我黑仔 ,諗住拎去換 就係想睇下有無ching有同樣情況🤔
有冇圖睇下?
【攻略】AD27QD 各家評測出來了, 順便講解一次 Overdrive / Gsync優點
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=521960

以AD27QD來看好了, 結論調法就是這樣

1) PS4/XBOX = OD : Balance
2) Sync + "FPS < 90" = OD : Balance
3) Sync + "FPS > 100" = OD : Speed
4) 144Hz + Nosync = OD : Speed
嗯 PA329C加上120Hz的話也會剛剛好吧.
不過覺得還是會以PG/XG系列來出這樣的產品就是了.
PA32UCG應該是個特例的機會存在.

https://www.asus.com/Monitors/ProArt-Display-PA32UCG
話說官網有規格資訊了, 好像也沒什麼不知道的.
感覺有支援 Dolby Vision 跟 HLG 真的很不錯就是了.
有咩FreeSync Mon嘅Overdrive真係比得上G-Sync
Pish 我都有興趣
有無巴打用緊 Acer XV272U
可否幫我度下較到最低 隻moon高度係幾多??
將枱最高放到 38cm
無限感激
個mon唔連個架 都高37.5cm
你買24吋啦
請問你朋友有無3m長嘅1.4 DP線呀 行咗幾間都無 原本想上美馬買 謝謝巴打
張 on9 枱...
咁唯有24吋啦
thanks anyway
24 吋有冇邊隻推介
一路都睇緊 27 吋 點知放唔落
2k ips +/- freesync 打機多
唔該晒
選擇困難呀
個mount support 到 8kg內既moon, 34” 21:9 個高度同16:9一樣,即係用34 21:9應該都冇問題
唔理喇,照入27ul600
想問下aoc 隻c27g1 同c27g2
係咪一個曲面一個直面嘅分别?

自己張卡係1660 諗住買個aoc mon...
預計到大概幾時會上市嗎? 睇中3270u,如果就出可以比較下
心大心細, 到底應該買 PG349Q 定 XB273K 好
21212121 21:9
我都有D偏向21:9, 畢竟4k 144hz 2080ti都推唔哂.
但係我隻mon會駁ps4, 21:9打ps4黑邊又好大舊.
21:9 拉闊佢囉 用盡34

我switch 畫面唔會失真去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞