[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#29

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
想問下mpg27cq pag271cqr 邊隻比較好
平時打槍game多 想買隻 2k 144hz
大約3-4千到
想問下用N卡係咪都可以用到Freesync?唔該
巴打放左未?
TG搵唔到你
未 搵多次
呢兩個好吸引
想買ips 144hz up 24-27"
有埋1ms 就好
大家估幾時係香港出
想問21.5”係咪無144hz 好似搵極最細都得24”
咁細部睇都睇唔清
dell se2218hv
aopen 22mh1qp

p.s.係淘寶搵到
想問60hz 玩ps4有冇問題?
想簡短分享下用咗VP2785-4K一年嘅感覺
用途 網頁瀏覽 pc gaming 電影 同埋PS4 gaming
Pc spec i7 4790k 1080ti 16gb ram

整體都滿意 尤其是個廣色域
不過個hdr基本上用唔著
因為太光嘅畫面實在無辦法長時間睇住

最大嘅缺點就係用咗一年之後
四隻角同邊緣開始顯現白色漏光嘅印
同埋睇黑畫面有相當明顯嘅漏光

唔知可以忍到幾耐呢
無計 度完張枱得24” 但仲要計埋個框同底座 最盡放21.5”

剛拿到PA329C 港幣9999價錢合理就買了
HDR強制使用Rec.2020色域 可是不能調亮度 而且上下邊框會很熱
有local dimming在全黑畫面下沒有漏光
What!!? 真的跑去買了唷 還以為想要更高階的呢
強制BT.2020也算合理吧 嗯 好像現在不少都不能調整了吧
據說是因為讓用戶自行調整, 很容易會弄成很糟糕, 造成體驗不好
熱量覺得還OK啦 反正有保固

所以拿到的機器, 沒有什麼明顯的大問題就是了?
PA329C在台灣好像有一年無亮點保固, 只不保暗點的樣子,
香港也是這樣嗎?

嗯 目前看起來的確是很經典的一款螢幕了. 就愉快使用了
幾正
利申買左
本來是想買PA32UC
可是香港的價錢非常不合理
amazon雖然只是1499美金 但沒有保固
我看過PA32UC實機 FALD效果還好 光暈很明顯
反正MINI LED短期內還是會非常昂貴 就先考慮PA329C了
畫質還不錯

不過sRGB模式什麼都不能自行調整 包括亮度 這就有點奇怪了

香港有36個月無亮點保固 我這個暫時沒有任何亮點/暗點
27ul600會不會這樣
lg的ips面板 畫質是好 但總是會有些奇怪問題
呢款唔係lg自家面板應該冇事
LG 好似好多問題 27GL850 都危危地
淘寶有冇邊間買MON可信D
想說躲的了紅角應該不錯吧.. 結果又有莫名其妙的問題就是了.
我猜應該只有32UL950, 34WK95U比較會發生,
也就是NanoIPS面板型號, 27GL850好像還好.
邊到買幾錢?
中央田 1020
落到場見到aoc都唔錯 但asus信仰
係咪黃金?呢幾日去買
平時玩pubg同lol 配2070s

筆直4千樓下 有冇推介

唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞