即影即有貼相 / 集中討論post (2)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
Sx70邊到揾相紙平?

點解你地鍾意玩即影即有?

以前拎黎試測光用同睇構圖,因為菲林貴唔想亂用
而家佢仲貴過菲林,但係習慣改唔到
最多digital 影多兩張試光,用菲林之前影張即影即有留念....

同埋ig呃多啲like, 好似係

我又唔覺,貼去FB都係10個之內。
人地"大師"影下女女大家吹捧下都幾百讚,
我都係自hi下果十個八個讚算數。

點解想影即影即有?
想囉。
又想等一陣就有囉。
唔想執相囉。
有wide 300 同lomo wide
自從入左lomowide 就無用部wide300了
利申有用impossible I-1不過相紙貴到

Lomowide我覺得有少少肉赤所以冇買
不過我買既話應該都只會揀wide版

FILM呢…一般啦
反而令自己養成唔係鳩影完返去chop相習慣
盡可能一影就係要既野
而唔係乜叉都入鏡返去先揀

多謝眾巴打比既意見
或者平平地入部wide300玩下先
本身用梗lomo wide
呢排玩梗i-type
但佢好快無電 密密差
鐘意玩大相紙多啲

巴打有無相share下
部野測光準唔準?
叉一次電可以玩幾耐?
有冇手足識用SX70影全景(3張放埋一齊)
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影

百幾mm應該唔會魚眼?可否睇睇?

巴打玩駁相?正喎。
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影

巴打玩駁相?正喎。

放工影
可能我唔識移位
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影

巴打玩駁相?正喎。

放工影
可能我唔識移位

唔關事既
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影

巴打玩駁相?正喎。

放工影
可能我唔識移位

唔關事既

可能前景冇野會好少少
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影

巴打玩駁相?正喎。

放工影
可能我唔識移位

唔關事既

可能前景冇野會好少少

我見外國人玩駁相,好多時都唔太理個水平。
有時一堆十張八張駁埋一個景或人或物都有。
都ok架。
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影

巴打玩駁相?正喎。

放工影
可能我唔識移位

唔關事既

可能前景冇野會好少少

都ok架。

但跟水平應該靚好多,但駁5張都成舊水
我都想知駁相有咩技巧
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影

巴打玩駁相?正喎。

放工影
可能我唔識移位

唔關事既

可能前景冇野會好少少

都ok架。

影9宮格=燒錢
我都想知駁相有咩技巧

我Search過拍立得(台灣)都冇教學先上黎睇下有冇高手
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影

巴打玩駁相?正喎。

放工影
可能我唔識移位

唔關事既

可能前景冇野會好少少

都ok架。

影9宮格=燒錢

見過4×4,入面有人物有故仔,
張張分開影但拼埋解得通既係。

維持水平線,你慢慢影試下應該ok啦。
至於幾張相有少少唔同高低我覺得可以接受。
保持返水平線應該唔太影響觀感。
我都想知駁相有咩技巧

冇。但一般會影少少重疊位,亦冇一定話相片要同一角度。
影完出黎個魚眼效果好勁
點先做到水平影

巴打玩駁相?正喎。

放工影
可能我唔識移位

好似話一定要用close up鏡

Po下雜誌相🙈

Po下雜誌相🙈

唔該哂巴打

Po下雜誌相🙈

唔該哂巴打

好撚勁
其實我覺得“駁相“並無一定影法或者準則
甚至未必一定要跟一些構圖既法則

初頭用兩張或者3張試下
慢慢參透咁

初頭用兩張或者3張試下
慢慢參透咁

要交學費

初頭用兩張或者3張試下
慢慢參透咁

要交學費

唔好一來就砌4×4啦

初頭用兩張或者3張試下
慢慢參透咁

要交學費

唔好一來就砌4×4啦

三舊水一幅作品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞