即影即有貼相 / 集中討論post (2)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
冇乜其他巴打影即影即有
冇乜其他巴打影即影即有

講真polaroid 其實好燒錢
lomo同impossible project keep住出已經好難得
不過啲機支鏡頭質素唔高,無乜吸引力
Fuji就算把啦,佢地無錢搵就會整死即影即有
冇乜其他巴打影即影即有

lomo同impossible project keep住出已經好難得

又唔洗咁SAD既
只係個方向
我之前預期
係會朝向相機具備執相功能
(鬼叫咁多人話FAIL相)
所謂"PRINT相"形式咁去曬張相出來姐

FAIL相理應會少左
畢竟相機就係消費品
個個攝影大師
唔是大師唔俾影咩

FUJI唔會整死佢
佢都是睇潮流做生意而已

我睇法中間偏少少樂觀
但$$$係少不免了
話說我屁屁又痕
試下前後倒轉支鏡來影……

睇到唔等於影到

推下先又

Take that money watch it burn

其實唔平
就算這張影到
都仍然係冇左一大忽
趁無乜人
貼多張前排影嘅推一推

唔影橫度既

會影到中環碼頭

好藍
冇乜其他巴打影即影即有

又唔洗咁SAD既
只係個方向
我之前預期

FAIL相理應會少左
畢竟相機就係消費品
個個攝影大師
唔是大師唔俾影咩

FUJI唔會整死佢
佢都是睇潮流做生意而已

我睇法中間偏少少樂觀
但$$$係少不免了

如果只係print 相,我寧願正正經經買部printer print出黎...
即影即有先天缺陷畫質唔好無得聞相又唔大張
所以好難變成主流野

不過可能我太悲觀啦
impossible 出左部
Fuji又出左部柒柒地嘅sq10
Lomo又keep住有
Polaroid 好似隱隱約約仲有zink series
可能個市場真係會返黎,唯有keep住買........

而家研究緊改instax mini 落645中幅機用
始終改機用instax wide都係有啲難....
趁無乜人
貼多張前排影嘅推一推

唔影橫度既

會影到中環碼頭

好藍

唔知點解,我呢一盒FP100好藍
諗緊係咪支鏡問題
冇乜其他巴打影即影即有

又唔洗咁SAD既
只係個方向
我之前預期

FAIL相理應會少左
畢竟相機就係消費品
個個攝影大師
唔是大師唔俾影咩

FUJI唔會整死佢
佢都是睇潮流做生意而已

我睇法中間偏少少樂觀
但$$$係少不免了

如果只係print 相,我寧願正正經經買部printer print出黎...
所以好難變成主流野

不過可能我太悲觀啦
Lomo又keep住有

最主要係個度
同埋射得中就最緊要

wide應該太闊?645我唔識。
趁無乜人
貼多張前排影嘅推一推

唔影橫度既

會影到中環碼頭

好藍

諗緊係咪支鏡問題

是咪未完全解凍?
(我又唔識
冇乜其他巴打影即影即有

又唔洗咁SAD既
只係個方向
我之前預期

FAIL相理應會少左
畢竟相機就係消費品
個個攝影大師
唔是大師唔俾影咩

FUJI唔會整死佢
佢都是睇潮流做生意而已

我睇法中間偏少少樂觀
但$$$係少不免了

所以好難變成主流野

不過可能我太悲觀啦
Lomo又keep住有

最主要係個度
同埋射得中就最緊要

wide應該太闊?645我唔識。

可能係FP100先天缺陷
之前睇外國forum 話
因為fp100由菲林經過中間chemical agent 再落相紙
呢個過程會影響成像質素
而家新菲林我唔清楚...

Instax mini應該岩岩好cover到645
原本諗住改而家部機個背用instax wide
但係如果改機用645+instax mini
而家部機可以退役影返菲林...

利申:用緊大底+FP100
趁無乜人
貼多張前排影嘅推一推

唔影橫度既

會影到中環碼頭

好藍

諗緊係咪支鏡問題

是咪未完全解凍?
(我又唔識

應該係無雪過所以柒左

屎忽痕

改咗鏡?咩鏡嚟?

加個2XTELE,唔係改,淘寶野。
鏡前46mm大得滯要磨凹少少鏡身就真既。

其實這支算係粗得滯左少少不過平就算,
有支鏡前43mm但貴D,之前又一直search唔到。

當然,加左2x,張相會暗左啦就。
試左2張咁大把囉。我覺得2x好了,
如果再疊個隻上去4X,
我驚真係要係太陽前面咁光先影到。
2x今日光度較去中間應該剛剛好。

光度會暗左,
但佢唔係TTL 測光?
如果係理論上無影響喎
利申唔熟sx70

屎忽痕

改咗鏡?咩鏡嚟?

加個2XTELE,唔係改,淘寶野。
鏡前46mm大得滯要磨凹少少鏡身就真既。

其實這支算係粗得滯左少少不過平就算,
有支鏡前43mm但貴D,之前又一直search唔到。

當然,加左2x,張相會暗左啦就。
試左2張咁大把囉。我覺得2x好了,
如果再疊個隻上去4X,
我驚真係要係太陽前面咁光先影到。
2x今日光度較去中間應該剛剛好。

光度會暗左,
但佢唔係TTL 測光?
如果係理論上無影響喎
利申唔熟sx70

平時咁大太陽,起碼都要拎一格黑色
咁我照咁做啦(影開咁我相信正常係咁)
結果就under左

諗住這幾日試返個比較
有用同唔用2x
點先可以黑袋中將一張細film好準確咁貼係張大film指定既位置度呢?

好眼訓
點先可以黑袋中將一張細film好準確咁貼係張大film指定既位置度呢?

好眼訓

唔係好明

好眼訓

唔係好明

改用第隻film姐

Mini放入SX-70
用舊款菲林做墊底
藥水分佈會有唔平均
感覺似係太薄"啷"唔夠高

影像係反轉的
(大廈英文字外牆)
因為佢係用菲林底曝光
(好多巴打知不過講下冇壞)

所以FUJI機入光折射之後
同Polaroid係相反的

以上

Mini放入SX-70
用舊款菲林做墊底
藥水分佈會有唔平均

影像係反轉的
(大廈英文字外牆)
因為佢係用菲林底曝光

以上

唔記得打埋,補充:

有用ND Filter (因Fuji菲林 ISO800)
左邊相黑色一格,烈日
右邊相黑色兩格多DD咁多,剛剛有舊大雲

兩張相差3分鐘左右

Mini放入SX-70
用舊款菲林做墊底
藥水分佈會有唔平均

影像係反轉的
(大廈英文字外牆)
因為佢係用菲林底曝光

以上

唔記得打埋,補充:

有用ND Filter (因Fuji菲林 ISO800)
左邊相黑色一格,烈日
右邊相黑色兩格多DD咁多,剛剛有舊大雲

兩張相差3分鐘左右

巴打提醒左sx70個光學設計
係將倒立嘅成像反射係相紙上形成正立圖像
因為sx70有塊鏡
好似又長智識了

因為sx70有塊鏡
好似又長智識了

其實我唔識架
不過富士機咁扁就影
SX-70要彈返起先影
梗有D差別既

OT:我覺得中學應該教SX-70
咁樣上Physics應該會開心好多

因為sx70有塊鏡
好似又長智識了

其實我唔識架
不過富士機咁扁就影
SX-70要彈返起先影
梗有D差別既

其實諗諗下sx70個原理同單反有少少似
唔同嘅係單反糾正左個影像入左去眼
反轉左個影像入左菲林,但係sx70就直落相紙

我諗就係因為咁,所以sx70 等等嘅相機
影完彈張紙出黎個陣有塊野蓋住
可能就係驚張紙未沖好之前
直接曝到光而破壞影像

利申:9up

唔好依賴香港教育,尤其科學

因為sx70有塊鏡
好似又長智識了

其實我唔識架
不過富士機咁扁就影
SX-70要彈返起先影
梗有D差別既

直接曝到光而破壞影像

睇同影同一條入光,算係單反喇
至於你話"彈張紙出黎個陣有塊野蓋住"
其實我覺得算係個修正
SX-70叫做係放平向天來影

FUJI機就好似冇咩機出來張菲林係向天
成架機打直,垂直來影
某程度上解決個問題

利申:香港教育下物理U

因為sx70有塊鏡
好似又長智識了

其實我唔識架
不過富士機咁扁就影
SX-70要彈返起先影
梗有D差別既

直接曝到光而破壞影像

睇同影同一條入光,算係單反喇
至於你話"彈張紙出黎個陣有塊野蓋住"
其實我覺得算係個修正
SX-70叫做係放平向天來影

FUJI機就好似冇咩機出來張菲林係向天
成架機打直,垂直來影
某程度上解決個問題

利申:香港教育下物理U

雖然成張打直出有助改善問題
但係我覺得主要係因為instax 菲林感光部分係張相紙背面
polaroid 600/sx70 type 嘅感光部分就係相紙見到嘅部分
即係如果我拎instax 張菲林,望住佢顯影理論上無問題
因為感光部分係相紙底,所以相正面望唔會影響太大
相反用sx70望住佢顯影,可能會因為未完成定影過程而受到光影響成像
畢竟都係一兩分鐘嘅事,顯到影無問題我都唔理

利申用緊ipad,唔好屌排版

物理搵唔到錢嘅教育,都接受左好多年
無辦法,香港除左商科之外就唔會有出路,好似係

雖然成張打直出有助改善問題
但係我覺得主要係因為instax 菲林感光部分係張相紙背面
polaroid 600/sx70 type 嘅感光部分就係相紙見到嘅部分
即係如果我拎instax 張菲林,望住佢顯影理論上無問題
因為感光部分係相紙底,所以相正面望唔會影響太大
相反用sx70望住佢顯影,可能會因為未完成定影過程而受到光影響成像
畢竟都係一兩分鐘嘅事,顯到影無問題我都唔理

利申用緊ipad,唔好屌排版

物理搵唔到錢嘅教育,都接受左好多年
無辦法,香港除左商科之外就唔會有出路,好似係

可能習慣左寶記
我都係影完就隨身"攝"好佢
反正都係要等

又OT:Physics都可以搵錢架
就算有心讀N剪你都要由理科(包括好多既就)上去

利:鍾意文科的理科人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞