即影即有貼相 / 集中討論post (2)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

應該係成盒出事,影左兩張都係三截色

是咪過期或者平時存放係熱既位置?

冇啊,買嗰陣間舖放雪櫃,production 係 04/16,應該未過?

我唔知可唔可以退/換?
好少聽有人咁做,
理論上一年有效期。

我聖誕節嗰陣買嘅,張相都係1月影
間舖話係個軸有問題,要清,之後未影過,冇時間

個軸有問題?
要清?

轆菲林果兩條"軸"?

可以影到出來睇睇嗎?

我驚我了解錯屌錯人

我諗到了……
應該好少事, 當然好多野見到先知.

應該係成盒出事,影左兩張都係三截色

是咪過期或者平時存放係熱既位置?

冇啊,買嗰陣間舖放雪櫃,production 係 04/16,應該未過?

我唔知可唔可以退/換?
好少聽有人咁做,
理論上一年有效期。

我聖誕節嗰陣買嘅,張相都係1月影
間舖話係個軸有問題,要清,之後未影過,冇時間

個軸有問題?
要清?

轆菲林果兩條"軸"?

可以影到出來睇睇嗎?

我驚我了解錯屌錯人

我諗到了……
應該好少事, 當然好多野見到先知.

係丫係嗰個位
間舖話係個位唔乾淨,但兩張都係咁樣三截,似藥水唔均多d

睇緊, 比幾分鐘我

睇緊, 比幾分鐘我

是咁的:

其實呢, 後面果條ROLLER呢, 兩邊係有條鐵頂住,
條鐵其實連住下巴兜入面,
佢就係彈弓, 你就咁都睇到, 唔洗特別技巧.

有機會, 唔知咩原因, 條鐵會頂歪左,
咁就會導致兩邊力唔平均.

頂咩呢? 其實就係好似個BUFFER位,
當有菲林時, 俾適當既力夾住佢, 俾佢通過.

歪左有可能係好似你張相咁,
又或者10日冇痾屎頂到唔俾任何野出來.

似乎係右邊果條因為見你張相左邊冇乜野,
不過都係睇到實物先知.

紅色圈住果度就係
雖然我唔係用你架機影
但下巴既結構係一樣

"料"返去果個位置, 岩岩 NEXT TO 條ROLLER,
整完用手掃下巴果D齒輪,
感覺暢順就OK.

如果唔岩位, 你宜家有可能係有一邊實D既.
你可以從這方面先檢查.,
先至再確定下一步點做.

以上.

是咁的:

其實呢, 後面果條ROLLER呢, 兩邊係有條鐵頂住,
條鐵其實連住下巴兜入面,
佢就係彈弓, 你就咁都睇到, 唔洗特別技巧.

有機會, 唔知咩原因, 條鐵會頂歪左,
咁就會導致兩邊力唔平均.

頂咩呢? 其實就係好似個BUFFER位,
當有菲林時, 俾適當既力夾住佢, 俾佢通過.

歪左有可能係好似你張相咁,
又或者10日冇痾屎頂到唔俾任何野出來.

似乎係右邊果條因為見你張相左邊冇乜野,
不過都係睇到實物先知.

紅色圈住果度就係
雖然我唔係用你架機影
但下巴既結構係一樣

"料"返去果個位置, 岩岩 NEXT TO 條ROLLER,
整完用手掃下巴果D齒輪,
感覺暢順就OK.

如果唔岩位, 你宜家有可能係有一邊實D既.
你可以從這方面先檢查.,
先至再確定下一步點做.

以上.

多謝詳細解釋,但我好似發雞盲見唔到條彈弓 定後面最大嗰兩舊就係?(圖)

用手掃又冇話覺得唔順,又或者我手殘
如果你發覺冇所講問題
仲有一個方法:

黑暗中拎返盒菲林出來
俾第二架相機影

如果問題仍然存在
咁就菲林品質有問題

如果正常
照計就你架機比較大機會係有果個問題

再返去你架機影多一次都是咁呢
咁就應該幾確定唔關菲林事

雖然我覺得似菲林問題多過你架機有問題
如果你發覺冇所講問題
仲有一個方法:

黑暗中拎返盒菲林出來
俾第二架相機影

如果問題仍然存在
咁就菲林品質有問題

如果正常

窮丁冇第部 冇fd玩依d 多謝哂先都
定後面最大嗰兩舊就係?(圖)

用手掃又冇話覺得唔順,又或者我手殘

果兩舊係,但頂條roller係果條細細條,直既鐵。

負責將roller頂向另一條roller的方向。

如果冇唔順,可能係上面reply所講,未必係機問題。
如果你發覺冇所講問題
仲有一個方法:

黑暗中拎返盒菲林出來
俾第二架相機影

如果問題仍然存在
咁就菲林品質有問題

如果正常

窮方法:-

有冇另一盒FILM?
如果另一盒FILM影冇事........

咁明白啦應該

留名
如果你發覺冇所講問題
仲有一個方法:

黑暗中拎返盒菲林出來
俾第二架相機影

如果問題仍然存在
咁就菲林品質有問題

如果正常

窮方法:-

有冇另一盒FILM?
如果另一盒FILM影冇事........

咁明白啦應該

你又岩 蠢左 得閒有機會再報告

解釋個力點頂

BTW, 唔知是咪我錯覺, 果度橙色圈住位置好似歪歪地......
右邊睇落冇咁覺因為.

解釋個力點頂

BTW, 唔知是咪我錯覺, 果度橙色圈住位置好似歪歪地......
右邊睇落冇咁覺因為.

但就咁睇反而係右邊好似高(翹)左上去?🤔

我拎左3架同機種出來睇
我諗咁
由側邊望過去條GAP
如果係平均唔覺得有一邊闊一邊窄
我會覺得架機係冇問題

至於ROLLER
我掃落去都係MOVE FREELY
唔會實的的既

你睇睇條GAP點.

以上
雖然原理一樣, 不過應該係兩邊白色果舊野比力頂住,
之前我唔應該用SX-70做例子比較

始終係兩代唔同機

我拎左3架同機種出來睇
我諗咁
由側邊望過去條GAP
我會覺得架機係冇問題

至於ROLLER
唔會實的的既

你睇睇條GAP點.

以上

有道理啵
冇啊條gap平均的
我嗰部係SUN 600 LMS

我拎左3架同機種出來睇
我諗咁
由側邊望過去條GAP
我會覺得架機係冇問題

至於ROLLER
唔會實的的既

你睇睇條GAP點.

以上

有道理啵
冇啊條gap平均的

最初我用SX-70比較其實唔好, SORRY~

我睇左2架635同埋660,
同係600系盒機,
都係一樣結果.

試下比有機既朋友用你盒FILM影或者
黑暗中換另一盒, 之後影睇下效果如何.

(如果真是換, 留張壞相攝返入去, 菲林不用廢棄一張的)

以上

我拎左3架同機種出來睇
我諗咁
由側邊望過去條GAP
我會覺得架機係冇問題

至於ROLLER
唔會實的的既

你睇睇條GAP點.

以上

有道理啵
冇啊條gap平均的

同係600系盒機,
都係一樣結果.

以上

好,過幾日買盒試(反正本身要買)
講開,你係邊到買開?費是去返上次嗰間

我拎左3架同機種出來睇
我諗咁
由側邊望過去條GAP
我會覺得架機係冇問題

至於ROLLER
唔會實的的既

你睇睇條GAP點.

以上

有道理啵
冇啊條gap平均的

同係600系盒機,
都係一樣結果.

以上

上次嗰間係...

我一係信和一係日本天皇.

利申非打手

我拎左3架同機種出來睇
我諗咁
由側邊望過去條GAP
我會覺得架機係冇問題

至於ROLLER
唔會實的的既

你睇睇條GAP點.

以上

有道理啵
冇啊條gap平均的

同係600系盒機,
都係一樣結果.

以上

上次嗰間係...

利申非打手

上次都係天皇 我又唔係話覺得佢地呃人嘅,係有少少陰影姐

上次嗰間係...

利申非打手

例如......?

上次嗰間係...

利申非打手

例如......?

冇啊咪就係買左盒影出黎三截色😂

上次嗰間係...

利申非打手

例如......?

冇啊咪就係買左盒影出黎三截色😂

咁除非佢存貨位置有問題
否則我又覺得唔關佢事喎

香港基本上大家都係同一個代理入貨
貨量咁少, 好大機會同一個LOT#

如果佢果度買係死
去另一間買同一款出品其實一樣伏喎

情況同SX-70菲林05/16批次一樣

當然我都是鳩估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞