即影即有貼相 / 集中討論post (2)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
買左部instant wide
仆街點解裝左close up lens 離10cm影都係唔中focus 點撚解會咁

係咪唔夠近?
利申唔識

已經擺得算近
佢個close up lens係咪只可以影10cm野 太遠係咪就會out?

影出黎係咁

個 close up Lens 係 40-50cm 架,做唔到 10cm 咁近

但佢寫最近對焦係10cm
利申新手

其實去到10 cm已經好近 呢d機仔屌唔住
仆街點解裝左close up lens 離10cm影都係唔中focus 點撚解會咁

係咪唔夠近?
利申唔識

已經擺得算近
佢個close up lens係咪只可以影10cm野 太遠係咪就會out?

影出黎係咁

個 close up Lens 係 40-50cm 架,做唔到 10cm 咁近

利申新手

我睇佢官網sample相好正
但試整都outfo
之前都試過第D機玩close up
咁close既close up
其實真係得一點中焦
側邊後D咁多都散到癲
之前都試過第D機玩close up
咁close既close up
其實真係得一點中焦
側邊後D咁多都散到癲

仆街咁咪要拎把尺出間先搞得掂

係咪唔夠近?
利申唔識

已經擺得算近

影出黎係咁

利申新手

但試整都outfo

咁奇怪

之前我介紹果間夜冷店搬左去荔枝角道210號

眼見2架咁大把,自己決定值唔值,因為你問店主用唔用到佢係唔會知道。

利申非親非故,唔識店主只是之前同佢買左架相機咁大把。

眼見2架咁大把,自己決定值唔值,因為你問店主用唔用到佢係唔會知道。

呢個價當買擺設都抵

呢個價當買擺設都抵

利申之前買左架fuji
用得
岩岩買左mini90
係唔係多數都要開閃光黎影?
唔開會唔會好暗
新手上路
岩岩買左mini90
係唔係多數都要開閃光黎影?
唔開會唔會好暗
新手上路

盡量都開
大太陽咁可以唔洗的

係咪唔夠近?
利申唔識

已經擺得算近

影出黎係咁

利申新手

但試整都outfo

咁奇怪

嗱,我部Automat加咗Close up好似要較番對焦距離做無限遠先。然後個對焦距離,你當真係影花花啲微距相咁撚近就差唔多 
上網見到風琴機,又係不得了

呢d?

8x10

呢啲直頭叫大底/大片幅機啦,唔係正常/普通人玩得起 
其實之前係咁上網搵資料睇SX-70個Double Exposure
(果時先知原來支那影哩D係一次性)
其實外國都唔少土炮方法不過好多又複雜又難做
日本仔方法好,但係手續都係煩少少

結果我自己覺得最好方法係同架機鬥快
跟住fail一堆相 ($$$$$$$)
(點都要做 齋睇始終冇概念)

其實乜野都要成本
只係多定少
同埋你願唔願意付出

收部250或者180全手動玩啦 
其實之前係咁上網搵資料睇SX-70個Double Exposure

其實乜野都要成本
只係多定少
同埋你願唔願意付出

樣樣都玩樣樣業餘呀
我自己想集中玩一飯玩到成精

當初俾果間台灣拍立得cafe引我
有諗過試下蛇腹機
不過我覺得70/600這兩系列機比較吸引我
款又多,雖然其實冇乜分別
(難道C記N記每一代機又好大分別?)
不過真心覺得J死我

拍立得cafe可恥

其實乜野都要成本
只係多定少
同埋你願唔願意付出

樣樣都玩樣樣業餘呀

有諗過試下蛇腹機
不過真心覺得J死我

拍立得cafe可恥

我睇就夠,未有咁多閒錢儲 

其實乜野都要成本
只係多定少
同埋你願唔願意付出

樣樣都玩樣樣業餘呀

有諗過試下蛇腹機
不過真心覺得J死我

拍立得cafe可恥

我睇就夠,未有咁多閒錢儲 

唉我都是揀來儲
除左金機
有幾款真係長年至少HKD2000以上
就算盒機都有唔平既款式

睇餸食飯,仲要睇運。

香港muji有無呢隻相簿賣?for instax wide,好似唔覺有,張相台灣blog的
http://pattychang70.pixnet.net/blog/post/28609057-%E7%84%A1%E5%8D%B0%E8%89%AF%E5%93%81%E7%9B%B8%E6%9C%AC-%E5%AF%8C%E5%A3%AB%E5%A4%A7%E5%BC%B5%E6%8B%8D%E7%AB%8B%E5%BE%97%E6%94%B6%E7%B4%8D%E7%9A%84%E5%A5%BD%E5%B9%AB%E6%89%8B

淘寶有

由10蚊本買到18蚊本
加左幾次價

INSTAX WIDE?

如果係,成個面積大細同四方相一樣,
買3R相簿都可以。
其實有冇啲外國hub可以睇下相

已經擺得算近

影出黎係咁

利申新手

但試整都outfo

咁奇怪

嗱,我部Automat加咗Close up好似要較番對焦距離做無限遠先。然後個對焦距離,你當真係影花花啲微距相咁撚近就差唔多 

Thx
我擰左去0.6m

利申新手

但試整都outfo

咁奇怪

Thx
我擰左去0.6m

講開automat本嘢好似係叫扭去0.6
不過影過一次係炒咗嘅
Lomo啲色靚過富賤好多

利申新手

但試整都outfo

咁奇怪

Thx
我擰左去0.6m

講開automat本嘢好似係叫扭去0.6
不過影過一次係炒咗嘅

咁應該係Wide鏡轉無限遠,Close up鏡0.6。但Close up一定係當影花花咁近 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞