即影即有貼相 / 集中討論post (2)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
買左sx70同impossible果舊flash bar
買左有d後悔,機頂開flash影人好似會好柒
有冇人分享下

點樣好柒 我覺得還好

機頂直打喎

其實好細力架炸

例如個人背景係cafe(是但啦),個人拉出些少唔好太痴牆,3-4呎距離打個flash bar,人食大部分光,拉出左個人令背景相對冇咁食光咁。

利申:我睇朋友玩

睇完說明書都唔係好明佢話將個Focus對遠dsX70個光圈會大啲(try focusing behind the object if you want your photo to be greater the aperature of the camera will widen)

即係話我本身冇得控制光圈,但係如果我fo遠d,部機會自己開大d光圈?
咁如果我用閃再+ev又會點

係咪講緊閃光燈GN條公式?
flash bar個output fixed咗 菲林iso又定咗 所以距離越遠光圈越大
利申:文科仔
買左sx70同impossible果舊flash bar
買左有d後悔,機頂開flash影人好似會好柒
有冇人分享下

點樣好柒 我覺得還好

機頂直打喎

其實好細力架炸

例如個人背景係cafe(是但啦),個人拉出些少唔好太痴牆,3-4呎距離打個flash bar,人食大部分光,拉出左個人令背景相對冇咁食光咁。

利申:我睇朋友玩

睇完說明書都唔係好明佢話將個Focus對遠dsX70個光圈會大啲(try focusing behind the object if you want your photo to be greater the aperature of the camera will widen)

即係話我本身冇得控制光圈,但係如果我fo遠d,部機會自己開大d光圈?

是咪因為對焦遠果陣(例如無限遠),鏡筒最短(鏡頭縮到最入)所以光圈最大?(鏡頭入光最多)

我冇乜研究過,但我唔覺得會好大差別。
[quote]

係咪講緊閃光燈GN條公式?
flash bar個output fixed咗 菲林iso又定咗 所以距離越遠光圈越大
利申:文科仔

我覺得未必有咁深入,我諗係純粹係鏡筒短的時候,入光是咪多左。

利申亂嗡
除左 600type 巴打仲有冇咩平平地既型號可以介紹
我覺得乜野牌子型號只要去到 LOGON 同埋網上果個 i-m-age 就已經唔係咁貴.

FUJI啦, 二手MINI機三四舊有交易, 真心抵.

利申並冇持有FUJI MINI, 只有部100, WIDE.

順手推推先
我覺得乜野牌子型號只要 唔好 去到 LOGON 同埋網上果個 i-m-age 度就已經唔係咁貴.

FUJI啦, 二手MINI機三四舊有交易, 真心抵.

利申並冇持有FUJI MINI, 只有部100, WIDE.

順手推推先
同埋相紙有冇話邊度買會平啲 上淘寶睇都要百幾蚊盒
同埋相紙有冇話邊度買會平啲 上淘寶睇都要百幾蚊盒

唔係乜都淘寶平D架~~
有些是有些唔是的

輕輕一推 

輕輕一推 

你有份投票

輕輕一推 

係座談會影即影即有好似有啲串

輕輕一推 

係座談會影即影即有好似有啲串

無閂Automat嘅閃,可能太開揚都係唔夠光 
請問instax菲林可唔可以放雪櫃冰格?
影完d相想可以保存得耐, 洗唔洗抽乾藥水?
有冇教學?
有冇教學?

Instax喎,最求其就係Instax 
有冇教學?

Instax喎,最求其就係Instax 

簡單易用
新手買左部porst magic500
好緊張 好想快d試下影
早兩三個星期入咗部TL70,不過冇咩時間玩
個個都有新玩具
我淨係返工
仆街
真係貼中 係放大版豬頭gay

好撚樣衰

好撚樣衰

仆街富賤食撚屎
有得賣未?

個film我講

其實即係mini同wide中間
我估呢…機唔賣得但菲林好賣

利申鳩估

點解我google唔到

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞