建議,去除大陸化用語!! 先由自身做起

1001 回覆
2117 Like 10 Dislike
突然間load唔到 諗點撚樣去麥當勞叫佢"增加"?
姐姐仔哥哥仔得唔得
以前未興包二奶前,係狐狸精,係好多新移民嚟香港將果邊d字語變左香港語咁講
https://youtu.be/Chs0P_efzCI
入面有笑大陸打的呢個term
水人都係廣東話俚語黎
咪撚水鳩人
有錢仔
正確,果時講headphone
比d力
加把勁
你都on9
同一語文 兩種語言

舉例 液體 普通話讀yeah ti 國語讀yi ti

另外
英式美式英文淨係串法已經好唔同啦 programme program colour color centre center
好多嘢嘅叫法都唔一樣 rubbish bin / trash can

屌你仲利申語言學 你真係自含jj啦
唔止新移民
好多媒體無論黃定藍都係咁
套路 係 鋪排
語感話我知細心貼心唔同,但我講唔出
新抱
新抱
直接叫踎屎
係,你講得啱,佢地不停播種,將佢地文化去影響其他地方,也影響埋整個社會。
窩心同貼心係兩個意思
阿女好貼心咁送左張按摩椅比老母
老母覺得好窩心
螺絲刀 > 螺絲批
調度 > 時間表
車間 > 部門
裝箱單 > 收貨單
公車 > 巴士
和諧號列車 > 火車
服務員 > 茶博士
唔同串法、詞彙、文法但係可以互相溝通嗰啲叫方言,英文裏面已經有唔少方言差異,就算淨係英國內部,唔同地方已經好多發音、詞彙、語法嘅唔同。但係呢啲差異太細,唔足以令到英國人去到美國完全唔知發生咩事,要重新學「美國話」。同理,中國人去到台灣或者調返轉,都係可以照用佢哋自己嘅官話(普通話/國語)同對方互相無障礙溝通。咩係語言咩係方言好老實冇好 concrete 嘅客觀指標,但係一般共識係可以互通嘅嘢就係同一隻語言,所以美式同英式英文係同一隻語言,冇人會拗呢啲嘢。同理,台灣同中國嘅官話可以互相溝通,所以係同一隻語言,但係廣東話同普通話就唔得,所以就係唔同語言。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞