建議,去除大陸化用語!! 先由自身做起

1001 回覆
2117 Like 10 Dislike
係香港生活左廿鳩幾年都係用質素
素質 真係得通識有課教"生活素質" 先見過
由於好UN耳所以一直都記得
資金到位 > 資金備妥
聽過有人講 「嘟」QR CODE
「嘟」八達通個嘟
optimise 中國叫優化, 台灣叫最佳化
最早期叫大哥大或無線電話,80 年代多了鴨記有賣家用無線電話(非法頻道成日jam 線),為免同屋企無線電話有誤會,出街叫手提電話
落力
中國會講巴士做公交
同埋想講而家新一代好多少左講中英夾雜既詞語
例如notes佢地講筆記
Add人講加人
Group講乜乜群

有啲可能真係英文唔好
但上一代就算讀得好難聽都會識個英文音
反而佢地唔識
係喎屌
落力咪得囉!!!!
多年黎都好似無乜人識轉得咁簡單
雖然班大陸佬成撚日用素質,但係呢個詞彙其實係質素的倒裝用法,所以本質上應該可以通用,情況類似經已/已經咁樣
Correct me if I'm wrong
咁個scanner scan到個code都會嘟一聲嘅
質素 = quality
質量 = mass
素質 = 屌你啦
我就係喺地鐵聽到條友講 再唔快啲人地關門㗎啦
Optimal 本身有最佳嘅意思
最佳化係貼切啲嘅
以前質素的,例如呢個人好冇質素,呢隻馬好有質素,大陸係講素質,都系果句,日日百5嚟香港,學廣東話,將佢地大陸講開d字語,轉了廣東話
但wiki話支那用語
撞車唔夠準確但已經最接近
控評我理解係upvote/downvote/report/洗板/del comment呢d? 可以具體就具體
睇返我真係覺得只有追支那星同用微博既人先用呢d字
咁呢種文化已經流左入黎
有咩方法可以令新一代唔再用支語?
內地—>蝗蟈
以前成班人去行山 camp , 大家一齊行唔好"走失",例句 阿John 呢!走失咗呀!
手機其實係大陸跟我地 唔好唔用
唔用即刻比人搶走我地嘅字
中文
中(聞)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞