建議,去除大陸化用語!! 先由自身做起

1001 回覆
2117 Like 10 Dislike
例如: Mandarin
大陸人先講 “普通話”
台灣人用 ”國語”,或稱之為”中文”
日本人用 “中國語”, 或”北京語”

仲有好多例子! 以前邊有人講 “包包” (handbag), 我地叫 “手袋”

External charger 香港人叫”尿袋” (好有香港特色tim),大陸人先叫 “充電寶”

香港不要大陸化,用詞由自身做起!

歡迎提供更多例子
素質 呀屌
手機
打的
發啲野比我
閨蜜 --> 好姊妹
小三 --> 第三者
吃貨,未諗到用咩replace
內地 --> 中國
1. 我部 “電話” 或 “iPhone” (直接講牌子)
2. Call的士,叫的士,坐的士 (唔用打的!)
3. Send d野俾我,或”腥”d野俾我, never use “發”
普通話 同 國語 啲口音差咁遠 兩種語言黎
響香港,口語還是書面語,基本上用”質素”已經足夠
無奈香港好多人分唔出台灣國語同普通話。 口音,用詞有唔同,當然,人嘅質素都好唔同
一早應該咁做
吃貨 -> 大食
大家有無堅持先! 我見好多人都用大陸用語
大陸 / 內地 > 中國

同埋唔好用個「返」字 你去外國旅行 唔會用個返字架嘛
唔好叫「中文」
大陸都叫「中文」
叫番 「國語」 Mandarin 啦
食家

內地 ,大陸
係口音唔同姐 北京人同四川人嘅普通話口音都唔同啦
佢地個語言叫普通話 甘叫普通話有乜問題 只係個語言個名

(國語)係國家語言 香港人叫mandarin 做(國語)好怪姐
為食鬼
小三 --> 狐狸精
連登真係好崇台 去住台灣幾年就知崇台係幾on9

OMG

唔係要跟台灣叫國語呀?
無崇台嘅意思 (心入面更加無) 只係以個人感受去講邊d人有質素d,同樣講 Mandarin,台灣人一定普遍比中國人有禮貌。當然要講到最禮貌緊係日本,唔通我咁樣又叫崇日?
優化
更新,改善,改進
大把字代替到支那話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞