建議,去除大陸化用語!! 先由自身做起

1001 回覆
2117 Like 10 Dislike
正確
加油
我廣州啲親戚嘅廣州話先叫好聽同純正。香港的廣東話已經失去左幾個tone 啦,已經不是純正啦。
間唔中聽到人話 有冇見到xxxxx
跟住有人答冇見到
其實唔係應該係
見唔見到xxxxxxx同見唔到咩?
00後?
呢個可接受既語法差異
你當佢1999
我覺得可以鼓勵多 d 香港人寫返 blog
或者做其他野, 令香港人/香港中文o既 presence 提高返佢
而家 google 搜尋搵親都係一大堆蝗文
香港中文好似越黎越難搵咁
直接畀啲嘢我
電郵就用寄
酒店:叫床服務:喚醍服務
你幾多歲
我 81 年
賣告白係我細個o個陣聽年紀大 d o既人講
公司啲 90 後都係咁,用字污染晒。
我成日都提,佢地諗諗下又係喎,搞到啲意思混亂晒。

信息/訊息 = message, not infomation
Infomation = 資訊/資料
我要「嘉年華」!前車可鑑,請不要歷史重演
https://lih.kg/1434257
呢個叫開Morning call
70 年代,𨳒!你賣告呀,講到咁X 好
台灣o既中文科好似仲係叫國文科?
電聯係啲人戇鳩鳩將電話聯絡cut咗
細個冇聽過長輩講過?
認同
未有智能電話之前全香港人都嗌緊做手提
個時全班得一兩個新移民同學
係得佢地先會叫做手機
成班成日暗啞底笑鳩佢地
當年手機呢個term柒嘅程度大概同叫雪櫃做冰箱一樣
係0x年後多左大陸人嚟香港就影響到手機呢個名取代左手提
蝗國係將 message 翻譯做 "消息"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞