建議,去除大陸化用語!! 先由自身做起

1001 回覆
2117 Like 10 Dislike
有種和夠薑以前都有講
不過平時報紙都會用
蝗國
匪國
比較好
手提 同 手機都可以
以前見d表格都有見過要人提供電話號碼 係寫 手機號碼

大哥大 係指以前個隻大牛龜手提電話
網紅 -> KOL
奶媽仲難聽過尿袋
我覺得後生女嘅話出唔番小姐姐個feel,因為係後生啲嘅先會話大過佢嘅做「小姐姐」,但係「後生女」似係老一輩對年輕一輩嘅稱呼

依個可能要睇番唔同情況用唔同詞去代替
例如試下講:嗰個女仔好靚女(o) vs 嗰個小姐姐好靚女(x)
或者可以直接刪咗唔用小姐姐,就咁稱呼「你/佢」
離隊個隻落單係匪語

反而order個隻落單未必係
The SODI family: SODIASM, SODIABARK & SODIASIM
吸睛就係匪語
唔好淨係話用語!
飲食都要去除!
乜撚野喜茶海底撈
小三 --> 二奶
吸精 --> 搶眼
空調 --> 冷氣
打臉 --> ???
仲有其他強國專用嚟形容人嘅三字詞
唔識譯 總之柒

話時話零幾年讀緊小學,間學校已經用「空調」取代「冷氣」,嗰陣咁啱屋企人帶過我上深圳見過呢個名詞我先知乜柒叫空調,其他同學根本唔知呢個係乜term
間學校仲分abc班做普通話班,唔知係咪有心想人誤會用普通話讀書會叻啲,但其實頭十嘅分佈好平均,有一半係de班。有啲嘢諗返轉頭其實好鬼,先醒覺原來中共一早就滲透
其實香港都有叫智能電話嘅
最最最un耳真係小三
係Y,果時冇手提,冇智能電話拍野,有好多唔見得光唔跟規矩做野。
最撚閪就係小三
由細到大都聽人講係二奶 書面語就第三者
屌你老母邊撚個帶小三呢個詞入黎香港
聽人講耳機一定多過耳塞耳筒
但一定係講headphone係最多
Same兩個月前第一次見以為嗰時佔中叫去飲,所以今次就叫落單
大媽又唔同八婆
八婆係形容性格/行為
大媽係形容衣著/行為/舉止
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞