『薪火post』BNO 續期資訊(5)

1002 回覆
28 Like 2 Dislike
https://www.gov.uk/government/publications/british-national-overseas-and-british-dependent-territories-citizens

British National (Overseas) and British Dependent Territories Citizens

NOTE 1: Acquisition of this status was by registration and the BN(O) register is held by the Hong Kong Consulate General's Office.
NOTE 2: Children born between 1 January and 30 June 1997 were eligible to acquire BN(O) status until 31 December 1997

British Dependent Territories Citizens who did not register as British Nationals (Overseas)
Ethnic Chinese
Former ethnic Chinese Hong Kong British Dependent Territories Citizens (BDTCs) who did not register as BN(O)s ceased to hold British nationality on 1 July 1997 and became Chinese nationals. An applicant who was a former BDTC should be advised to contact the Chinese Embassy for information and an application form for a Hong Kong Special Administrative Region passport
過唔到上議院
真係靚

今日去左DHL 要星期一先到UK
希望有啦
想問下我以為自己無特區護照
到我今日交左BNO既錢
我阿媽先話記錯
原來我有特衰護照
但我揀有幾多本護照既時候
我淨係揀左得BNO一本
咁我想問下我需唔需要報返有特衰
又或者會唔會都批到?
定係會當我申請失敗?
果二千幾蚊凍過水
到我今日交左BNO既錢
我阿媽先話記錯
原來我有特衰護照
我淨係揀左得BNO一本
又或者會唔會都批到?
定係會當我申請失敗?
果二千幾蚊凍過水

洗唔洗咁緊張吖
你send封email去講返咪得.
到我今日交左BNO既錢
我阿媽先話記錯
原來我有特衰護照
我淨係揀左得BNO一本
又或者會唔會都批到?
定係會當我申請失敗?
果二千幾蚊凍過水

洗唔洗咁緊張吖

Home Office 好hea...
只要有記錄,有合理證明,唔會唔批比你
到我今日交左BNO既錢
我阿媽先話記錯
原來我有特衰護照
我淨係揀左得BNO一本
又或者會唔會都批到?
定係會當我申請失敗?
果二千幾蚊凍過水

洗唔洗咁緊張吖

Home Office 好hea...
只要有記錄,有合理證明,唔會唔批比你

未寄咪寫翻張紙解釋返,寄埋個副本/正本囉
過唔到上議院

英國真係搞到一pat屎噉
柒到唔想睇
Declaration form received, being processed
BB相,過期十年,冇副簽、冇出世紙、冇結婚證書
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我
點解而家會要求結婚證書?我前兩個月申請佢提都無提過
過唔到上議院

柒到唔想睇

珊姐今次仆街了
House of Lord個班友玩野
過唔到上議院

柒到唔想睇

珊姐今次仆街了

修訂完咪過囉
好似係
點解而家會要求結婚證書?我前兩個月申請佢提都無提過

first British passport case一向都有要求交父母結婚證書,如果你都係呢類case嘅話,咁就一定係你睇漏。
Declaration form received, being processed
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

我都等緊
唔見左本野,冇結婚証書,阿公阿爺果代資料係0, 副署係拎bno既非專業人仕

同求,希望唔好彈我
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

我都等緊
唔見左本野,冇結婚証書,阿公阿爺果代資料係0, 副署係拎bno既非專業人仕

同求,希望唔好彈我

我係過期8年 兒童相,冇證明的副署,冇出世紙、冇結婚證書
錯地址

但都收新BNO了
過唔到上議院

柒到唔想睇

珊姐今次仆街了

修訂完咪過囉
好似係

上議院應該都唔會唔理公投
過唔到上議院

柒到唔想睇

珊姐今次仆街了

修訂完咪過囉
好似係

上議院應該都唔會唔理公投

house of lord 無記錯係最多disapprove 兩次,如果改完之後都唔pass house of lord, 可以直接拎royal assent
house of lord 最多只可以拖少少時間
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

我都等緊

同求,希望唔好彈我

我同你差唔多 但我副簽係專業人士
佢幫人簽過幾次都ok
希望我有啦
突然間變左please contact us 但乜柒email都無
點算 上星期五後補左副補 上網track過係已經寄到英國
我應該點做
突然間變左please contact us 但乜柒email都無
我應該點做

推啊求救啊
我應該點做

推啊求救啊

一係你主動搵佢哋一係等佢哋搵你
你上黎問冇用架
我應該點做

推啊求救啊

一係你主動搵佢哋一係等佢哋搵你
你上黎問冇用架

諗住問下有無人試過嘛
真係除左個電話之外無其他聯絡方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞