『薪火post』BNO 續期資訊(5)

1002 回覆
28 Like 2 Dislike
懷住既緊張又期待嘅心情
收到HMPO嘅email

1)原來我寄過去果本舊BNO唔係對上一本,之後仲有一本續左唔知去左邊(搵唔到就報失)

2)我18歲換身分證果陣加左英文名,舊嘅BNO/HKSAR護照無英文名。
佢就話For security purposes, we cannot issue a British passport to you if you hold a passport (British or
foreign), identity document or travel document in a different name
佢就叫我改左個特衰護照個名之後再submit.
但係問題出現啦,我係成本特衰正本寄左比佢點樣去改名?

方案1) 可唔可以同佢講本特衰護照本身就係for reference, 叫佢直接destroy本特衰,咁咪唔會hold a passport / identity document in a different name

方案2) 去申請一本新嘅特衰加返名

方案3) .........

跪求各位巴絲意見

最簡單問佢拎返本特衰

你都算黑仔啦,之前啲人加名唔交證明都無事

你問下佢,入境處嘅登記事項證明書正本得唔得,張嘢會列哂你用過嘅名,可以證明兩個名係同一人。

感謝巴打先
真係好黑仔 批我個application條友係大陸姓,唔知關唔關事
家下心亂如麻

岩岩上網睇左睇,登記事項證明書要$425
整過本新特衰都係$370

可唔可以同佢講因為加左個名只係nickname,同本特衰護照本身就係for reference, 叫佢直接destroy本特衰咁就唔會有兩個唔同名

或者真係叫佢寄返本特衰返黎去入境處加名

但全部都好撚麻煩,點解咁撚黑仔阿

名加左落身份證,就係你個名
唔存在nickname呢樣野

而家你只有2個方案,
1. email佢叫佢比返本廁板你,如果唔想繼續要廁板的話,直接拎去入境處cancel。
2. email佢叫佢比返本廁板你,你睇本野剩餘幾耐,唔耐的話,直接renew。
3. email佢叫佢比返本廁板你,你向入境處申請改名,費用平d,但有效期維持原本果個。

如果你上入境處cancel本護照,順便叫入境處出封信證明你現在冇有效廁板(需要兩個星期),之後連同cancel左嘅護照再寄去HMPO

如果你選擇renew或申請改名,搞掂之後新護照再寄去HMPO

有無得出封信證明我由頭到尾都冇廁所板

"但係問題出現啦,我係成本特衰正本寄左比佢點樣去改名?"
本廁所板你都已經寄撚埋去HMPO,依家想出封信證明由頭到尾都冇廁所板? 麻煩你用下腦先
懷住既緊張又期待嘅心情

1)原來我寄過去果本舊BNO唔係對上一本,之後仲有一本續左唔知去左邊(搵唔到就報失)

2)我18歲換身分證果陣加左英文名,舊嘅BNO/HKSAR護照無英文名。
佢就話For security purposes, we cannot issue a British passport to you if you hold a passport (British or
foreign), identity document or travel document in a different name

方案1) 可唔可以同佢講本特衰護照本身就係for reference, 叫佢直接destroy本特衰,咁咪唔會hold a passport / identity document in a different name

跪求各位巴絲意見

最簡單問佢拎返本特衰

你問下佢,入境處嘅登記事項證明書正本得唔得,張嘢會列哂你用過嘅名,可以證明兩個名係同一人。

感謝巴打先
真係好黑仔 批我個application條友係大陸姓,唔知關唔關事
家下心亂如麻

可唔可以同佢講因為加左個名只係nickname,同本特衰護照本身就係for reference, 叫佢直接destroy本特衰咁就唔會有兩個唔同名

而家你只有2個方案,
1. email佢叫佢比返本廁板你,如果唔想繼續要廁板的話,直接拎去入境處cancel。
2. email佢叫佢比返本廁板你,你睇本野剩餘幾耐,唔耐的話,直接renew。
3. email佢叫佢比返本廁板你,你向入境處申請改名,費用平d,但有效期維持原本果個。

如果你上入境處cancel本護照,順便叫入境處出封信證明你現在冇有效廁板(需要兩個星期),之後連同cancel左嘅護照再寄去HMPO

如果你選擇renew或申請改名,搞掂之後新護照再寄去HMPO

"但係問題出現啦,我係成本特衰正本寄左比佢點樣去改名?"
本廁所板你都已經寄撚埋去HMPO,依家想出封信證明由頭到尾都冇廁所板? 麻煩你用下腦先

Sorry, 我睇錯以為係你問,屌錯人
上便位巴打
上便位巴打

不要再說了. jpg
上便位巴打

不要再說了. jpg

懷住既緊張又期待嘅心情

跪求各位巴絲意見

最簡單問佢拎返本特衰

感謝巴打先
家下心亂如麻

而家你只有2個方案,

可以試嘅,但冇廁板唔代表冇國籍
約左dhl聽朝送黎屋企
好興奮
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事

#272有講過

「基本上你晌中國主要城市, 你有房產做抵押, 做個人簽證係冇乜問題.
個D 咩工作證明, 薪單, 求其寫都會寫到. 廢紙黎.」

冇呢啲野咪要迫住跟團去
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事

#272有講過

「基本上你晌中國主要城市, 你有房產做抵押, 做個人簽證係冇乜問題.

冇呢啲野咪要迫住跟團去

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

但係佢話問完之後人地一句就話唔得
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事

#272有講過

冇呢啲野咪要迫住跟團去

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

未疏通嘛?
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事

#272有講過

冇呢啲野咪要迫住跟團去

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

未疏通嘛?

去邊度問先
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事

#272有講過

冇呢啲野咪要迫住跟團去

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

未疏通嘛?

去邊度問先

咁我又冇問清楚
就算佢講左我都唔識架喇
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事

#272有講過

冇呢啲野咪要迫住跟團去

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

未疏通嘛?

去邊度問先

咁我又冇問清楚
就算佢講左我都唔識架喇

限韓,台仲限埋日
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事

#272有講過

冇呢啲野咪要迫住跟團去

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

未疏通嘛?

去邊度問先

打點嘅野,要先去銀行安排資金
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事

#272有講過

冇呢啲野咪要迫住跟團去

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

未疏通嘛?

去邊度問先

咁我又冇問清楚
就算佢講左我都唔識架喇

限韓,台仲限埋日

最好限埋香港,烏煙瘴氣從香港消失

#272有講過

冇呢啲野咪要迫住跟團去

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

未疏通嘛?

去邊度問先

咁我又冇問清楚
就算佢講左我都唔識架喇

限韓,台仲限埋日

冇啦
依加已經唔關自由行事
頭先我有班強國親戚黎
佢地話唔跟團唔去得日本
會唔會係關住邊個地區事

#272有講過

冇呢啲野咪要迫住跟團去

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

未疏通嘛?

去邊度問先

咁我又冇問清楚
就算佢講左我都唔識架喇

限韓,台仲限埋日

如果曾俊華上到台嘅話可能有機會嘅
原來續證處理完,寄番黎會連舊護照一齊寄,分別分兩個包裹

佢住珠海
應該算主要城市掛
佢都有樓揸手

未疏通嘛?

去邊度問先

咁我又冇問清楚
就算佢講左我都唔識架喇

限韓,台仲限埋日

如果曾俊華上到台嘅話可能有機會嘅

薯片佬都唔係對抗中共
根本三個上台都唔會有蔡英文嘅效果
原來續證處理完,寄番黎會連舊護照一齊寄,分別分兩個包裹

終於知道嗱

收到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞