『薪火post』BNO 續期資訊(5)

1002 回覆
28 Like 2 Dislike
報告番成功個案

冇穿冇爛過期15年BNO + BB相

交身份證copy, 特衰copy, 出世紙, 銀行statement

本身父母有BNO, 有多樣資料提供

可能因為而家張相同身份證,特衰張相差唔多, 冇副簽都成功

24/2 HMPO收件
4/3 DHL送到黎屋企
淘開嘢順便淘買落嚟,五蚊人仔。不過啲邊位好闊柒柒哋...淘寶又全部都係咁

淘開嘢順便淘買落嚟,五蚊人仔。不過啲邊位好闊柒柒哋...淘寶又全部都係咁

其實係咪因爲支那護照大本啲 定係純粹個套質素差

佢入大陸護照啲相都係咁

究竟舉住BNO嚟影相嗰個巴打個套係邊買㗎
之前去過幾次台灣都係用特衰入境,
下個月去台灣打算用bno,
會唔會有問題? 唔比入境嫁?

唔會,我試過。基本上最緊要有入台證

佢入大陸護照啲相都係咁

護照尺寸唔係有標準架咩

佢入大陸護照啲相都係咁

係咪太緊啲金粉會甩咗痴咗喺個套上面

唔會,我試過。基本上最緊要有入台證

唔該哂

佢入大陸護照啲相都係咁

係咪太緊啲金粉會甩咗痴咗喺個套上面

冇關係

一放得耐就一定會痴甩
上年拎BNO,幫推

得我嗰本又膠又紫

朋友
16年年頭又係又膠又紫

我都係
得我嗰本又膠又紫

朋友
16年年頭又係又膠又紫

我都係

same

我想問而家點解申請renew BNO好似唔同晒咁…
上年幫自己申請就有得揀renewal個d,同埋冇問家長資料
而家幫細佬申請就變左一開始冇得揀renewal,同埋問埋家長資料
仲要問埋幾時結婚
而家幫細佬申請就變左一開始冇得揀renewal,同埋問埋家長資料

係唔同左啦,資料比到就比
我覺得佢最重係認到你個樣,有齊基本資料,就易處理

係唔同左啦,資料比到就比
我覺得佢最重係認到你個樣,有齊基本資料,就易處理

原來真係唔同左
仲以為自己一開始按錯左野
唔該晒巴打
屌英國政府係咪唔會再加bno免簽 好多hksar有免簽既佢都冇 印尼又冇 阿聯油又冇 土耳其俄羅斯呢d冇都算 關係唔好 印度都要比貴hksar 600蚊 連之前越南免簽都只係比bc
屌英國政府係咪唔會再加bno免簽 好多hksar有免簽既佢都冇 印尼又冇 阿聯油又冇 土耳其俄羅斯呢d冇都算 關係唔好 印度都要比貴hksar 600蚊 連之前越南免簽都只係比bc

一早已經冇再加啦

咁樣即係點
renew old blue passport?
我明明舊bno係紅色
咁鳩煩架而家
同我上次申請完全唔撚同晒

一早已經冇再加啦

15年政府回覆國會有關中英聯合聲明實施30周年嘅報告時講咗爭取完歐盟免簽後就無再為BNO爭取免簽。

你哋屌人前平心而論,340萬人有BNO身份,但係直到上年年尾只係得嗰16萬本有效護照,大部份人都無續護照,咁做咩要幫你爭免簽?哂納稅人嘅錢喎,而BNO人差唔多全部都唔係納稅人,幫你fight完無人用即係倒錢落海。

越南呢啲單方面協議同英國佬無乜關係啦,都唔係雙邊互惠協議,要屌就屌越南佬度縮。印尼就十幾年前cut咗BNO免簽,馬來西亞本來都諗住cut,嗰時英國佬應該屌撚柒過佢最後先無咗件事。印度我無睇,我估個價係跟BC,收費呢啲嘢你無得亦唔可以同特區護照比,好多國家都按國籍收取簽證費。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞