『薪火post』BNO 續期資訊(5)

1002 回覆
28 Like 2 Dislike

睇過頭版唔見有 睇漏屌細力啲
特區護照免簽證既國家BNO係咪都覆蓋到 定係有啲係得特區有BNO無

我淨係記得阿聯猶bno冇特衰有

佢地仲有汶萊,卡塔爾,俄羅斯,土耳其,哈薩克

多謝解答
到時美國visa佢問起我點解有兩本唔同護照點答好
諗住答bno係一種身分 護照保障比較好
又唔想隱瞞話冇特衰
我驚佢會fail我
想問下點Check本舊BNO既簽發部門?
我本BNO係兒童相 2002年issue
authority係HKG
係咪應該揀Renewal?
唔該
唔該

系統話事,你選咩佢會有安排
又唔想隱瞞話冇特衰
我驚佢會fail我

照實答咪得,好難咩
香港人有兩本 passport 又唔係啲咩秘密
又唔想隱瞞話冇特衰
我驚佢會fail我

照實答咪得,好難咩

唔會咁問你啦
p.s.早兩日去左整 目測通常都係留難啲蝗同蝻
2001年過期 想續返
老母幾年前改過名
使唔使寄埋佢改名契去?
又唔想隱瞞話冇特衰
我驚佢會fail我

照實答咪得,好難咩

唔會咁問你啦

其實係咪證明到你會番香港就得
又唔想隱瞞話冇特衰
我驚佢會fail我

照實答咪得,好難咩

唔會咁問你啦

搵會員donald 侵幫手咪得囉
唔該

系統話事,你選咩佢會有安排

咁其實你知唔知 authority 就係簽發部門?
又唔想隱瞞話冇特衰
我驚佢會fail我

照實答咪得,好難咩

唔會咁問你啦

搵會員donald 侵幫手咪得囉

???
又唔想隱瞞話冇特衰
我驚佢會fail我

照實答咪得,好難咩

唔會咁問你啦

應該係啦有備無患嘅...
領事剩係問左我去邊、幾耐、係咪自己出錢同咩major(我係學生 )
我見啲人都有帶埋公司信 佢睇唔睇就50/50
我連本火車頭都冇帶去
通常向hmpo問野要等幾耐先覆??

我前兩日用有限既英文係到問
怕我問既野無咗影

怕我問既野無咗影

用online form 係耐d

怕我問既野無咗影

用online form 係耐d

我上次用form問都好快
郵局話10/3寄到去,點解依家仲係Awaiting information from the applicant
郵局話10/3寄到去,點解依家仲係Awaiting information from the applicant

星期六、日
媽呀我得左啦 無副簽
4/3用DHL寄去, 9/3就dispatched
以前個本01年到期, BB樣
份form歸類我個apply係First British passport, 所以有副簽欄, 不過無理到, 就咁簽左個名
文件個到我得舊BNO同住址証明係original, 其他都係copy.
包括我既出世紙, 父母出世紙, 父母結婚證書都係
好彩無去申請結婚證書核證副本 貴到
最後1 take過, HMPO無搵過我
媽呀我得左啦 無副簽
4/3用DHL寄去, 9/3就dispatched
以前個本01年到期, BB樣
份form歸類我個apply係First British passport, 所以有副簽欄, 不過無理到, 就咁簽左個名
文件個到我得舊BNO同住址証明係original, 其他都係copy.
包括我既出世紙, 父母出世紙, 父母結婚證書都係
好彩無去申請結婚證書核證副本 貴到
最後1 take過, HMPO無搵過我

唔記得左多謝各位巴絲
份google doc勁有用 多謝哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞