『薪火post』BNO 續期資訊(5)

1002 回覆
28 Like 2 Dislike
唔見左SAM幾日了

Sam 個case 搞成點

唔通接受咗現實?

唔係掛 比D掙扎

可能係接受唔到現實

RIP定先

RIP定先

巴打你班強國親戚宜家點?
唔見左SAM幾日了

唔通接受咗現實?

唔係掛 比D掙扎

可能係接受唔到現實

RIP定先

比D掙扎
脫歐快嘅要兩年 祖國每五年轉passport設計 我估最快都2020年先有新passport

全國換護照

http://www.bbc.com/news/uk-36952010

Should the dark blue British passport be brought back?

dark blue British passport

bno會唔會變藍

酒紅咪幾靚,做乜改

dark blue用左70幾年

退左用返dark blue好正常.....dark blue先係正統

同特衰同色,不了

而家同支那同色又唔見你話不了

因為..
因為我鐘意酒紅色叫嘛

http://www.bbc.com/news/uk-36952010

Should the dark blue British passport be brought back?

bno會唔會變藍

酒紅咪幾靚,做乜改

退左用返dark blue好正常.....dark blue先係正統

同特衰同色,不了

因為..
因為我鐘意酒紅色吖嘛
懷住既緊張又期待嘅心情
收到HMPO嘅email

1)原來我寄過去果本舊BNO唔係對上一本,之後仲有一本續左唔知去左邊(搵唔到就報失)

2)我18歲換身分證果陣加左英文名,舊嘅BNO/HKSAR護照無英文名。
佢就話For security purposes, we cannot issue a British passport to you if you hold a passport (British or
foreign), identity document or travel document in a different name
佢就叫我改左個特衰護照個名之後再submit.
但係問題出現啦,我係成本特衰正本寄左比佢點樣去改名?

方案1) 可唔可以同佢講本特衰護照本身就係for reference, 叫佢直接destroy本特衰,咁咪唔會hold a passport / identity document in a different name

方案2) 去申請一本新嘅特衰加返名

方案3) .........

跪求各位巴絲意見

最簡單問佢拎返本特衰

你都算黑仔啦,之前啲人加名唔交證明都無事

你問下佢,入境處嘅登記事項證明書正本得唔得,張嘢會列哂你用過嘅名,可以證明兩個名係同一人。

感謝巴打先
真係好黑仔 批我個application條友係大陸姓,唔知關唔關事
家下心亂如麻

岩岩上網睇左睇,登記事項證明書要$425
整過本新特衰都係$370

可唔可以同佢講因為加左個名只係nickname,同本特衰護照本身就係for reference, 叫佢直接destroy本特衰咁就唔會有兩個唔同名

或者真係叫佢寄返本特衰返黎去入境處加名

但全部都好撚麻煩,點解咁撚黑仔阿

名加左落身份證,就係你個名
唔存在nickname呢樣野

而家你只有2個方案,
1. email佢叫佢比返本廁板你,如果唔想繼續要廁板的話,直接拎去入境處cancel。
2. email佢叫佢比返本廁板你,你睇本野剩餘幾耐,唔耐的話,直接renew。
3. email佢叫佢比返本廁板你,你向入境處申請改名,費用平d,但有效期維持原本果個。

如果你上入境處cancel本護照,順便叫入境處出封信證明你現在冇有效廁板(需要兩個星期),之後連同cancel左嘅護照再寄去HMPO

如果你選擇renew或申請改名,搞掂之後新護照再寄去HMPO

有無得出封信證明我由頭到尾都冇廁所板

"但係問題出現啦,我係成本特衰正本寄左比佢點樣去改名?"
本廁所板你都已經寄撚埋去HMPO,依家想出封信證明由頭到尾都冇廁所板? 麻煩你用下腦先

Sorry, 我睇錯以為係你問,屌錯人

我係事主 寫左聲明書比佢又撒唒冧咁都唔得,已經認命叫佢寄返本廁板返黎比我去改名,佢話交左改名申請之後copy張單/申請書比佢幫我延長個申請期

題外想問勿屌,係咪BNO office d officer多數都係華人?
我見之前d email署名多數都係Chan阿Cheung阿
我果個係X字頭/Z字頭字頭d大陸姓
唔見左SAM幾日了

唔通接受咗現實?

唔係掛 比D掙扎

可能係接受唔到現實

RIP定先

我唔相信Sam會咁容易放棄 一定諗緊計仔

bno會唔會變藍

酒紅咪幾靚,做乜改

同特衰同色,不了

因為..
因為我鐘意酒紅色吖嘛

老真....D人離遠見你華人紅色passport會覺得你係支那人定其他人先?

酒紅咪幾靚,做乜改

同特衰同色,不了

因為..
因為我鐘意酒紅色吖嘛

老真....D人離遠見你華人紅色passport會覺得你係支那人定其他人先?

試過同屋企人跟團去北海道
睇住領隊拎住一疊護照
得幾本紅色護照俾人以為有人用支那護照

酒紅咪幾靚,做乜改

同特衰同色,不了

因為..
因為我鐘意酒紅色吖嘛

睇住領隊拎住一疊護照

千祈唔好返轉本護照

RIP定先

準香港人變返蝗

酒紅咪幾靚,做乜改

同特衰同色,不了

因為..
因為我鐘意酒紅色吖嘛

睇住領隊拎住一疊護照

千祈唔好轉本護照

RIP定先

準香港人變返蝗

gd

酒紅咪幾靚,做乜改

同特衰同色,不了

因為..
因為我鐘意酒紅色吖嘛

睇住領隊拎住一疊護照

千祈唔好轉本護照

我覺得要反個正面出黎俾人睇

荷蘭經北京轉機返香港
喺北京機場聽到我後面條港女問佢條仔
我前面一家三口大陸人樣 鄉音
紅紅哋色咩passport
我睇到後面港女bno 前面鄉音攞EU荷蘭PP
酸撚死人

大阪機場入境 睇住同一班機
又係一家三口全程蝗語 父母紅色大陸PP
嗰十歲小朋友自己攞住本藍色特衰
好似成功脫到歐 共享BNO榮耀

新聞?

有冇話有咩措施保障公民利益?

後尾否決左

應該係 原本話要修改法案措施保障公民利益

但係否決左

全國換護照

dark blue 正,絕對唔怕同支那廁板混淆,但就會同特衰廁板混淆
唔見左SAM幾日了

我琴日先回完你 今日就話我唔見
唔見左SAM幾日了

我琴日先回完你 今日就話我唔見

唔見左SAM幾日了

唔通接受咗現實?

唔係掛 比D掙扎

可能係接受唔到現實

RIP定先

RIP 左一半
email send比佢地話要佢
1. 提供返我bdtc紀錄
2. 問佢d駕駛執照同passport有冇寄返俾人
3. 有冇問人拎返我d文件
4. 搞清楚我個申請係£110.86 而唔係 £102.86 ,係咪撈亂左個申請

點知未收到回覆就已經收到 £102.86 退款
唔見左SAM幾日了

唔通接受咗現實?

唔係掛 比D掙扎

可能係接受唔到現實

RIP定先

RIP 左一半
4. 搞清楚我個申請係£110.86 而唔係 £102.86 ,係咪撈亂左個申請

正正常常嘅話就好快搞掂,一遇到例外情況就
唔見左SAM幾日了

唔通接受咗現實?

唔係掛 比D掙扎

可能係接受唔到現實

RIP定先

RIP 左一半

泰國入境處呢?
唔見左SAM幾日了

唔通接受咗現實?

唔係掛 比D掙扎

可能係接受唔到現實

RIP定先

RIP 左一半

泰國入境處呢?

原來申請失敗佢會退返錢俾你,等我一直以為失敗會等於射成千蚊落海
唔見左SAM幾日了

唔通接受咗現實?

唔係掛 比D掙扎

可能係接受唔到現實

RIP定先

RIP 左一半

泰國入境處呢?

原來申請失敗佢會退返錢俾你,等我一直以為失敗會等於射成千蚊落海

,的確係掉落海咖

今次係因為佢寄左個美國女仔嘅證件比我,跟住我d 證件佢又唔知寄左去邊,先話退錢
護照,出世紙,全部都要申請過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞