『薪火post』BNO 續期資訊(5)

1002 回覆
28 Like 2 Dislike
改左名應該點填
無得揀Changes to an existing passort既?

因為你無睇呢個post嘅首頁份doc ,睇埋啲過時嘅教學咪會叫你揀changes to an existing passport,依家個系統會自動按你情況選擇。

如果你又係過前十幾年無續嘅,如無意外都係first British passport case

所以睇doc 係好重要。

係英女王有生之年見唔見到brexit?

英女皇係呢個喎皇
大陸人先會用英女王

結果係英女王
大陸人先用英女皇

你睇返以前d政府文件/路牌

英皇道
英女皇壽辰
女皇訴陳大文

就係一直都譯錯,差不多先生
唔好有錯覺香港舊譯一定啱
歷史上好多事流落嚟都可能係錯
好似電流方向同電子流動方向相反

即係咁,你會唔會話的士/巴士係錯?

呢個係譯名同意譯既分別喎老細
最近幫我朋友續翻

本野95年簽發,00年過期,BB相,改左名(好大分別),表格剩係填呀媽嘅名,呀公個名填唔知+解釋
寄埋出世紙正本、改名契正本
有要求副簽,搵左個 BNO holder 簽

8/3寄 speedpost,10/3寄到,12/3 processing,15/3 dispatched,17/3收到

出世紙, 改名契 一定要正本?
寄失左咪仆街

前兩頁先講完呢個問題

人哋嘅規定就係,無指明可以交副本嘅文件全部要交正本。你交副本或者唔交得唔得?無話唔得,咪賭一次你嘅運氣,賭得就有贏有輸,輸咗咪交返出黎。
最近幫我朋友續翻

本野95年簽發,00年過期,BB相,改左名(好大分別),表格剩係填呀媽嘅名,呀公個名填唔知+解釋

8/3寄 speedpost,10/3寄到,12/3 processing,15/3 dispatched,17/3收到

寄失左咪仆街

頂 有啲驚寄失 同寄錯
同你差唔多時間 14/3 processing
16定17號dispatched 到而家都未收到sms

英女皇係呢個喎皇
大陸人先會用英女王

結果係英女王
大陸人先用英女皇

英皇道
英女皇壽辰
女皇訴陳大文

我醒起,新加坡taxi譯做德士

英女皇係呢個喎皇
大陸人先會用英女王

結果係英女王
大陸人先用英女皇

英皇道
英女皇壽辰
女皇訴陳大文

呢個係譯名同意譯既分別喎老細

啫係the queen就一定唔皇后囉
因為無論Victoria定Elizabeth都係女王,佢地唔係老公係國王而係自己係國王
不過queen road就俾人譯做皇后大道,依個冇可能係啱㗎啦,但約定俗成囉(其實係錯咗冇改)
以前改譯名嘅人受中國帝制思維影響,會改錯名一啲都唔出奇,又冇人知到原來中文嘅王、皇、王后、皇后係有分別
最近幫我朋友續翻

寄失左咪仆街

您咁驚未去再出個張
我記得出世紙拎過張都係幾百蚊
再寄張新過去
我想問下最近成功續期既巴絲有無我咁既問題
我幫呀媽本bno 續期今日收到
但係發現本野無申請人簽名既
睇番自己果本應該係係個人資料個版既右下角
但我呀媽果本就顯示see page above
跟著我睇上面果版係就係有簽名條線
但點解無我呀媽個簽名既?
我呀媽申請時係簽中文簽既
但我知之前都無巴打因為中英簽名而出現問題
所以想問下我呀媽果本無簽名有無問題定真係hmpo 出錯

改左版..新版係自己簽

追下POST啦...前面都有講過

改左版..新版係自己簽

唔好意思
我自
因為個post太快成日追d 唔追d 所以miss 左
Thanks 巴打

心有靈犀

心有靈犀

改左版..新版係自己簽

唔好意思
我自
因為個post太快成日追d 唔追d 所以miss 左
Thanks 巴打

記得簽名,無簽名嘅護照係無效文件,被啲揸正黎做嘅人捉住就好麻煩。
咁架咩? 我以為之前話改版係喺簿皮答
咁架咩? 我以為之前話改版係喺簿皮答

佢依家咁印連改版都稱唔上

大家跟住一齊shout~ dark blue....dark blue....

英女皇係呢個喎皇
大陸人先會用英女王

結果係英女王
大陸人先用英女皇

英皇道
英女皇壽辰
女皇訴陳大文

香港不留用呢個寫法
通常親中機構先用王字

媽咪啊,好亂啊
皇先係啱
王只係左派暴徒同左報先會用
最近幫我朋友續翻

寄失左咪仆街

頂 有啲驚寄失 同寄錯
同你差唔多時間 14/3 processing
16定17號dispatched 到而家都未收到sms

岩岩打埋上dhl到問 到今日都冇紀錄有任何收件
使唔使send email 問下英國個邊
定係我太心急

遲上面位巴打一日寄 但今日dhl仲未有收件紀錄
無知一問 現在BNO 係越南需要簽證嗎?
嚟緊會去沖繩破處 國籍寫返UK定GBR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞