『薪火post』BNO 續期資訊(5)

1002 回覆
28 Like 2 Dislike
過期10年,舊BNO小朋友相剪左角,寄埋本未過期特衰正本
身分證加左英文名(兩本舊passport無)
有BC副簽, 但無寄副簽人護照copy(唔知洗唔洗)
用MPF信做地址證明
declaration form手多寫左relationship with applicant,所以用塗改液塗左再簽左個細細個名

無出世紙/無結婚證明

我3月1日寄空郵掛號,tracking寫住3月7日琴日已經到左:
Delivered to your address or a neighbour
Your item with reference RB45004XXXXHK was delivered from our LIVERPOOL SOUTH Delivery Office on 07/03/17 .

但係我今日login HM office睇,個status仲係
Awaiting information from the applicant

好心急

英國點樣憑個簽名認到係邊個BC 幫你副簽?副簽人個passport copy 係必寄喎

佢無錯喎,副署人係英國國民/愛爾蘭國民嘅話的確唔需要寄副署人嘅護照個人資料頁副本

我之前幫人副簽仲俾埋自己passport copy 添
上面 BB 相果D睇黎真係煩好多

我99年續過一次,今年續,過程好順利
副署人 BNO過期又冇填BNO no.都肯批比我
文件方面,除左份表,得過期BNO同特區,稅局+HSBC 做地址證明。

但我到收件時發現一樣野...原來我由頭到尾都寫錯門牌號碼。
上面 BB 相果D睇黎真係煩好多

我99年續過一次,今年續,過程好順利
副署人 BNO過期又冇填BNO no.都肯批比我
文件方面,除左份表,得過期BNO同特區,稅局+HSBC 做地址證明。

但我到收件時發現一樣野...原來我由頭到尾都寫錯門牌號碼。

我交父母出世紙先發現原來我打錯阿媽出世日期
不過都冇野
依家續唔可以拎銀行信做地址證明
近排有幾個親戚要續BNO
佢地同我講政府信就得
Declaration form received, being processed
BB相,過期十年,冇副簽、冇出世紙、冇結婚證書
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

奇蹟出現了
28號香港寄,今日收到DHL SMS
好感動
仲開心過大學出offer
好多謝老母當年幫我排BNO
Declaration form received, being processed
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

奇蹟出現了
好感動

有幾奇蹟呀
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

奇蹟出現了
好感動

有幾奇蹟呀

冇副簽

唔係個個都批吖
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

奇蹟出現了
好感動

有幾奇蹟呀

冇副簽

唔係個個都批吖

我就是失敗的例子
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

奇蹟出現了
好感動

有幾奇蹟呀

冇副簽
唔係個個都批吖

我就是失敗的例子

我自己睇返細個張相得個鼻似
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

奇蹟出現了
好感動

有幾奇蹟呀

冇副簽

唔係個個都批吖

我就是失敗的例子

原來唔係個個得
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

奇蹟出現了
好感動

有幾奇蹟呀

冇副簽

唔係個個都批吖

我就是失敗的例子

原來唔係個個得

無副簽唔批係正常
細個跟老母一本BNO
18歲去律師樓刪咗出世紙上嘅英文名
早幾年唔見咗出世紙
宜家想續本新BNO又趕住3月24號去旅行
用開嗰本SAR 3月15號到期

1. 冇出世紙得封律師樓改名文件同老母id copy夠唔夠用?
2. 如果齊料,幾多個工作天收到本新BNO?
3. 穩陣起見會續埋新SAR趕出發,係咪應該先color copy本SAR申請BNO,正本SAR續本新SAR?
4. 呢兩日買機票俾舊passport no.有冇問題?
細個跟老母一本BNO
早幾年唔見咗出世紙

1. 冇出世紙得封律師樓改名文件同老母id copy夠唔夠用?
3. 穩陣起見會續埋新SAR趕出發,係咪應該先color copy本SAR申請BNO,正本SAR續本新SAR?

1)
A- 夠用 (你好彩)
B- 唔夠用 (去補發出世紙)
好似係 我冇改過名 出世紙冇唔見

2)
A- 齊料快手 (十日)
B- 齊料慢手 (一個月)
C- 唔齊料 補料 (過一個月)
我齊料 廿幾日

3)
A- 你個情形唔使問下嘛 (明知故問)
我寄正本特衰

4)
A- 有問題 (俾錢解決)
B- 冇問題 (祝好運)
未試過咁on9 冇睇passport有冇過期就去旅行

以上所講不代表本post立場

以下先係
A- 追post 睇doc啦 x你老味
B- 成功renew既巴打
留名見證奇蹟

求吓你唔好彈鳩我

奇蹟出現了
好感動

有幾奇蹟呀

冇副簽

唔係個個都批吖

我就是失敗的例子

原來唔係個個得

我之前無副簽都唔得 又係BB相
不過補左之後3,4日就批左啦
細個跟老母一本BNO
早幾年唔見咗出世紙

係我就今日即刻去續本特衰
好彩既話 十個工作天後 (即23號) 就有得拎
細個跟老母一本BNO
早幾年唔見咗出世紙

搞緊
塊紅板話今日搞24號拎得
有冇case係早咗拎到?
一陣同佢講想早兩日拎希望ok

8/3 收到

8/3 收到

同我個本個COVER真係唔同
細個跟老母一本BNO
早幾年唔見咗出世紙

搞緊
塊紅板話今日搞24號拎得
有冇case係早咗拎到?
一陣同佢講想早兩日拎希望ok

我覺得你續特衰都未必夠時間

做咩攪到咁
8/3 收到 [/quote]
同我個本個COVER真係唔同 [/quote]

有咩唔同
個紋我會形容係樹紋
好驚啲金粉會甩
齊文件兼即刻DHL去英國嘅應該就趕得切嘅,之前都有幾位巴打都係差唔多情況最後都起到程。

只係你唔見咗出世紙呢樣嘢就已經唔叫齊文件,係睇你好唔好彩做你case個職員睇唔睇。阿媽張身份證副本無用,唔需要寄。改名契正本就要寄啦。
8/3 收到

同我個本個COVER真係唔同 [/quote]

有咩唔同
個紋我會形容係樹紋
好驚啲金粉會甩[/quote]
買個套笠住佢啦,真係好易甩唔係講笑
8/3 收到

同我個本個COVER真係唔同

有咩唔同
個紋我會形容係樹紋
好驚啲金粉會甩

我個本真係紫D同好似冇咩紋
但之前唔係有巴打話用套耐咗一拎本passport出黎會甩得仲勁?

呀 唔該哂多謝各位巴絲 個google doc真係好詳細
睇完跟住申請勁容易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞