[古典文學入門(二)]估吓邊個文人成日叫雞?

652 回覆
159 Like 0 Dislike
中文2,lm

中文成績係點樣
同感受文學之美係兩回事
所以唔需要擔心
慢慢睇
杜麗娘留名

好希望之後有機會講到妳
我對妳嘅形象好深刻

睇完你嘅post,我都好有衝動開返個戲曲台講下自己

牡丹亭絕對係經典之作
絲打有冇睇埋陶淵明嘅post

留左名,返緊工未仔細睇,晏d放工慢慢刨

情不知所起,一往而深,生者可以死,死可以生

其實我心中排左之後一定會講到牡丹亭
不過都可能仲有一段時間先講

夢中之情,何必非真?天下豈少夢中之人耶!
大學讀李商人詩,勁鍾意佢。但對佢嫖妓方面真係唔多清楚

我都好鍾意佢
其實文人叫雞好正常啦
今時今日都大把西裝友叫啦

以前古代叫雞係道德標準而言係咪無乜野?
叫完雞寫首詩都可以被人歌頌?
紅顏薄命與懷才不遇的感通
讀李商隱流鶯詩

係古代黎講,文人去青樓係一件好平常嘅事
平常到文人成日會寫詩講佢點去青樓玩
個情況好似叫完雞上fb打返個卡
寫吓個食評咁樣
所以絕對係正常過而家嘅

李商隱作為一個出色嘅文人
加埋一個正常嘅男人
會去青樓叫叫雞,寫吓詩,大佬搵題材啫
藝術嘅嘢,真係識條春咩
所以佢係成日去又成日用黎寫詩嘅

今日我地黎讀李商隱有首詩叫做流鶯
流鶯之意,即係流動嘅,無固定場所嘅妓女
呢首詩好能夠睇出李對妓女有好深刻嘅了解
絕對係叫到有心得,叫得好有感情
大家不妨黎學吓嘢啦

李商隱 流鶯
流鶯漂蕩復參差,度陌臨流不自持。

參差:高低
度:越過
陌:小路
呢句直接係講解返題目
用黃鶯呢種雀仔黎比喻妓女,無一個安身立命嘅地方
古代女仔做妓女九成九都被迫架
一個苦命女子只能夠漂蕩四方,待遇參差
去咩路,過咩河,又點會係自己控制到呢?

巧囀豈能無本意,良辰未必有佳期。

雀仔嘅叫聲,又點會唔係表達緊佢嘅心意
妓女都係人,點會唔想有安定嘅好日子過
良辰係客觀嘅,係季節
佳期係主觀嘅,係講緊搵到心上人結婚
女仔嘅青春,隨著客觀嘅時間逝去
但要等到一個心上人,又願意接受佢
係一件幾咁難嘅事呀

風朝露夜陰晴裏,萬戶千門開閉時。

呢句寫得好到不得了
前面係將無數次重複嘅時間壓縮左係一句
後面係將千百次經歷嘅空間精簡成為一句
任何時間地方,都係「漂蕩」,都係「不自持」
當中嘅「本意」,期待嘅「佳期」
到底係邊到呢

曾苦傷春不忍聽,鳳城何處有花枝?

鳳城:即唐代首都長安
直到呢邊詩人李商隱終於出現啦
妓女同文人,係中國傳統文化當中好重要嘅一環
妓女往往係紅顏薄命,不遇佳期
文人成日係懷才不遇,無人賞識
正因為呢點,好多文人去搵妓女,唔止身體慰藉
更重要係雙方都成為彼此嘅紅粉知己
古代妓女好多都係才藝雙全,係一種心靈慰藉

「曾苦傷春」,何以傷春?
傷春悲秋,春是青春易逝
應該有嘅佳期
應該有嘅知遇
都從來無出現到
詩人身同感受,先會講「不忍聽」

因此李商隱好感傷咁問:
而長安呢個最多機會,最繁華嘅首都
到底幾時先會有美好嘅棲息之所呢
「何處」
係一種期待
係一種不確定嘅尋覓

最後黎自己讀一次:
李商隱 流鶯

如此看來
古代能將叫雞呢種活動提升到藝術層面,心靈層面,社會層面
高級過而家D一味尋求視覺、肉體刺激既雞蟲

介紹吓我參考嘅原典
玉谿生詩集箋注
玉谿生係李商隱外號黎
研讀中國古典詩歌
成日會見到所謂嘅集、箋注
呢兩個字各有意思
集:
詩人作品集
集評、集說(前人對每一首所有相關重要評論)
箋注:
分析前人之評論、注解,再加上自己意見分析
例如本書編者馮浩就會分析人地講法
再講出自己認為較好的理解

其實why 以前D古人鍾意用外號??

呢個係一個好問題
其實都係古禮黎
《禮記·檀弓上》「幼名,冠字」
即係細個父母幫你改名
咁大個左,成年禮
我地就換身分證,佢地就自己改返個字
《禮記·士冠禮》「冠而字之,敬其名也。君父之前稱名,他人則稱字也。」
直接叫本名無咁有禮貌
多數叫佢個字,李商隱就好多人叫佢李義山
外號即係花名啦,你鍾意點改,改幾多個都得
可以話都算係文人潮流一種

字唔係社會上人哋叫你嘅稱呼咩
即係蔣介石人哋會叫佢個字中正
文人嗰d筆名唔係叫號咩

字係大個仔啦
自己個字自己改
改完變左人地尊敬你嘅
同輩就叫你個字
號就係外號,性質似藝名

以前D人真係搞到特別複雜
好彩而家唔興又名又字又外號

不過現代作家另改「筆名」仍然流行,其實係咪基於玩味性質? 定係有實際作用??

簡介古典文學基本概念:無題
兼讀無題兩首其一(鳳尾香羅薄幾重)

李商隱最出名最令人好奇嘅作品
正正係今日要介紹嘅無題詩
要了解李商隱呢一個文學創變之舉
我地必須問:
點解李商隱會寫出咁多無題詩

如果我地睇返最早期《詩經》
本身入面嘅「詩三百」都係無題
只不過係編輯自己加個題目
文學創作本身係為左表達自我情感
而標題只係一個「閱讀定向」,係後尾先有

例如我地曾經講過嘅陶淵明
佢寫《歸去來辭並序》
唔單止有題目,仲有序言
讀者係無咩空間自己FF
因為題目序文固定左讀者嘅方向
呢種情況已經成為左一種主流

李商隱偏偏要顛覆解構呢一樣嘢
無題嘅出現
正係作者有意同讀者講:吹呀?
因為李睇得到,太過繁瑣嘅題目
必然會令作品嘅曖昧、多義消失
《詩經》之美,在於佢多向嘅詮釋空間
無題詩亦然,可以話係一反潮流嘅創變之舉

我又稔到一個實際問題
佢咁多無題自己應該都會亂。點樣歸檔、存取? 我諗佢個時代無乜filing 既概念
Lm

介紹吓我參考嘅原典
玉谿生詩集箋注
玉谿生係李商隱外號黎
研讀中國古典詩歌
呢兩個字各有意思
集:
詩人作品集
箋注:

呢個係一個好問題
其實都係古禮黎
即係細個父母幫你改名
咁大個左,成年禮
《禮記·士冠禮》「冠而字之,敬其名也。君父之前稱名,他人則稱字也。」
直接叫本名無咁有禮貌

文人嗰d筆名唔係叫號咩

字係大個仔啦
自己個字自己改
改完變左人地尊敬你嘅
同輩就叫你個字
號就係外號,性質似藝名

不過現代作家另改「筆名」仍然流行,其實係咪基於玩味性質? 定係有實際作用??

始終真名係人地改,冇得選擇,但筆名可以改一個自己鍾意嘅
大學讀李商人詩,勁鍾意佢。但對佢嫖妓方面真係唔多清楚

我都好鍾意佢
其實文人叫雞好正常啦
今時今日都大把西裝友叫啦

以前古代叫雞係道德標準而言係咪無乜野?
叫完雞寫首詩都可以被人歌頌?

叫高級雞未必係為性
有時為聽吓歌吹吓水對吓聯
妓女對詩人又愛又恨
寫詩比妓女變相做左一種公開嘅評價
紅顏薄命與懷才不遇的感通
讀李商隱流鶯詩

係古代黎講,文人去青樓係一件好平常嘅事
平常到文人成日會寫詩講佢點去青樓玩
個情況好似叫完雞上fb打返個卡
寫吓個食評咁樣
所以絕對係正常過而家嘅

李商隱作為一個出色嘅文人
加埋一個正常嘅男人
會去青樓叫叫雞,寫吓詩,大佬搵題材啫
藝術嘅嘢,真係識條春咩
所以佢係成日去又成日用黎寫詩嘅

今日我地黎讀李商隱有首詩叫做流鶯
流鶯之意,即係流動嘅,無固定場所嘅妓女
呢首詩好能夠睇出李對妓女有好深刻嘅了解
絕對係叫到有心得,叫得好有感情
大家不妨黎學吓嘢啦

李商隱 流鶯

參差:高低
度:越過
陌:小路
呢句直接係講解返題目
用黃鶯呢種雀仔黎比喻妓女,無一個安身立命嘅地方
古代女仔做妓女九成九都被迫架
一個苦命女子只能夠漂蕩四方,待遇參差
去咩路,過咩河,又點會係自己控制到呢?

雀仔嘅叫聲,又點會唔係表達緊佢嘅心意
妓女都係人,點會唔想有安定嘅好日子過
良辰係客觀嘅,係季節
佳期係主觀嘅,係講緊搵到心上人結婚
女仔嘅青春,隨著客觀嘅時間逝去
但要等到一個心上人,又願意接受佢
係一件幾咁難嘅事呀

呢句寫得好到不得了
前面係將無數次重複嘅時間壓縮左係一句
後面係將千百次經歷嘅空間精簡成為一句
任何時間地方,都係「漂蕩」,都係「不自持」
當中嘅「本意」,期待嘅「佳期」
到底係邊到呢

鳳城:即唐代首都長安
直到呢邊詩人李商隱終於出現啦
妓女同文人,係中國傳統文化當中好重要嘅一環
妓女往往係紅顏薄命,不遇佳期
文人成日係懷才不遇,無人賞識
正因為呢點,好多文人去搵妓女,唔止身體慰藉
更重要係雙方都成為彼此嘅紅粉知己
古代妓女好多都係才藝雙全,係一種心靈慰藉

「曾苦傷春」,何以傷春?
傷春悲秋,春是青春易逝
應該有嘅佳期
應該有嘅知遇
都從來無出現到
詩人身同感受,先會講「不忍聽」

因此李商隱好感傷咁問:
而長安呢個最多機會,最繁華嘅首都
到底幾時先會有美好嘅棲息之所呢
「何處」
係一種期待
係一種不確定嘅尋覓

最後黎自己讀一次:
李商隱 流鶯

如此看來
古代能將叫雞呢種活動提升到藝術層面,心靈層面,社會層面
高級過而家D一味尋求視覺、肉體刺激既雞蟲

係呀因爲做妓女要求唔低
咁當然都有純粹為性而叫雞嘅情況
但而家流傳落黎嘅詩詞
絕多都係上層有學識嘅人
自然比我地睇到一種更高層次嘅表現
巴打支持你!令我長知識了
巴打支持你!令我長知識了

絲打睇完覺得不妨正皮
希望可以比更多人睇
睇到好開心 好鐘意中文,不過大學揀咗第二啲野讀
巴打可唔可以講個你覺得overrated嘅詩人 成日聽人讚無咩聽過人彈

簡介古典文學基本概念:無題
兼讀無題兩首其一(鳳尾香羅薄幾重)

李商隱最出名最令人好奇嘅作品
正正係今日要介紹嘅無題詩
要了解李商隱呢一個文學創變之舉
我地必須問:
點解李商隱會寫出咁多無題詩

如果我地睇返最早期《詩經》
本身入面嘅「詩三百」都係無題
只不過係編輯自己加個題目
文學創作本身係為左表達自我情感
而標題只係一個「閱讀定向」,係後尾先有

例如我地曾經講過嘅陶淵明
佢寫《歸去來辭並序》
唔單止有題目,仲有序言
讀者係無咩空間自己FF
因為題目序文固定左讀者嘅方向
呢種情況已經成為左一種主流

李商隱偏偏要顛覆解構呢一樣嘢
無題嘅出現
正係作者有意同讀者講:吹呀?
因為李睇得到,太過繁瑣嘅題目
必然會令作品嘅曖昧、多義消失
《詩經》之美,在於佢多向嘅詮釋空間
無題詩亦然,可以話係一反潮流嘅創變之舉

我又稔到一個實際問題
佢咁多無題自己應該都會亂。點樣歸檔、存取? 我諗佢個時代無乜filing 既概念

詩經係有人編輯嘅
有種講法
係有官方嘅人負責采詩
即係當時詩歌係配樂唱出黎
用係唔同嘅場合
所以有樂官係唔同地方采詩

介紹吓我參考嘅原典
玉谿生詩集箋注
玉谿生係李商隱外號黎
研讀中國古典詩歌
呢兩個字各有意思
集:
詩人作品集
箋注:

呢個係一個好問題
其實都係古禮黎
即係細個父母幫你改名
咁大個左,成年禮
直接叫本名無咁有禮貌

文人嗰d筆名唔係叫號咩

字係大個仔啦
自己個字自己改
改完變左人地尊敬你嘅
同輩就叫你個字
號就係外號,性質似藝名

筆名同藝名一樣
都係建構自己形象嘅一種方法
遊戲同實際作用都有
當然有人直接用返本名

介紹吓我參考嘅原典
玉谿生詩集箋注
玉谿生係李商隱外號黎
研讀中國古典詩歌
呢兩個字各有意思
集:
詩人作品集
箋注:

呢個係一個好問題
其實都係古禮黎
即係細個父母幫你改名
咁大個左,成年禮
直接叫本名無咁有禮貌

文人嗰d筆名唔係叫號咩

字係大個仔啦
自己個字自己改
改完變左人地尊敬你嘅
同輩就叫你個字
號就係外號,性質似藝名

始終真名係人地改,冇得選擇,但筆名可以改一個自己鍾意嘅

文人通常都想自我決定一切
改筆名即係點樣定義自我
睇到好開心 好鐘意中文,不過大學揀咗第二啲野讀
巴打可唔可以講個你覺得overrated嘅詩人 成日聽人讚無咩聽過人彈

學而時習之,本身學習就係樂趣
其實鍾意中文未必要讀中文系
大把中文系嘅人唔鍾意中文

巴打問呢個問題好難答
陶淵明同謝靈運齊名
後來有段時間係謝高於陶
我自己就覺得陶淵明係文學更有成就

簡介基本古典文學概念:妓女
兼讀無題兩首其二(重幃深下莫愁堂)

上次講李商隱流鶯詩
談妓女同文人之間特殊關係
正如小貓咪絲打提及:
「唐朝伎女地位不低
更有官伎一職
伎女才學有要求
不少伎女詩作流傳後世」

根據一本有趣嘅書《中國娼妓史》
指出中國最初「伎」,係宗教跳舞唱歌嘅人
最初「伎」係不分男女嘅,而且唔係負面
隨住社會愈黎愈文明啦
就開始由政府管理而有明確制度
而且以女性為主
變成左「妓」啦
大致分作:
1.宮妓(分可出官同不可出官)
2.軍妓(唔需要多講啦)
3.家妓(有錢人玩意)
4.私妓(自己做生意)

李商隱身處嘅晚唐時代
長安有個叫「教坊」
係專門訓練、管理妓女嘅地方
唐代孫棨見證左呢個晚唐妓女文化
寫左本叫《北里志》嘅書
「京中飲妓,籍屬教坊,凡朝士宴聚,須假諸曹署行牒,然後能致於他處。……諸妓皆居平康里,舉子、新及第進士、三司幕府但未通朝籍未直館殿者,咸可就詣。……」
總之妓女服務主要嘅對象係:
1.啱啱考上進士嘅人
2.黎長安考科舉嘅人
3.豪門貴戚有錢嘅人
當時佢地Sell嘅主要唔係肉體
而係Sell佢地嘅talent,佢地嘅才學

無題兩首其二(重幃深下莫愁堂)
重幃深下莫愁堂,臥後清宵細細長。

重幃:室中多層嘅窗簾
莫愁堂:莫愁本是以前有名嘅歌妓,成為妓女代名詞

無題詩充分表現左文學嘅多向詮釋
沒有標準答案,只有更好嘅解讀
呢兩首無題詩千古以來有好多唔同嘅讀法
而結合黎理解,會比單獨去睇,更能理解當中嘅深意

如果上一首講緊抒發對情人嘅思念
呢到更進一步去描述李商隱思念之情有幾深
首先佢係到想像對方嘅日常生活
係層層疊疊嘅簾幕之間透視愛人身影
半夜間醒來,時間係漫長,已經訓唔返
時間本來係就係咁樣流逝
「細細長」係一種寂寞嘅心理
寂寞難耐,令時間亦難耐

神女生涯原是夢,小姑居處本無郎。

「神女」同「小姑」都係特別嘅文化象徵
戰國時有個叫宋玉嘅文人,好鍾意FF神仙同皇帝搞野
寫左《神女賦》、《高唐賦》
「旦為朝雲,暮為行雨。朝朝暮暮,陽台之下。」
巫山雲雨,形容性愛嘅四字詞正係出自呢到
正因為咁
後人成日用仙女、神女黎做妓女嘅代名詞
六朝《神弦曲.青溪小姑曲》其一曰:
「開門白水,側近橋樑。小姑所居,獨處無郎。」
小姑個故仔係未結婚就死左嘅悲劇
代表左得唔到好嘅歸宿

妓女嘅愛情生涯,成日只會係一場「夢」
「夢」係假嘅,係會醒嘅虛幻
因為古代女性最大嘅夢想係有一個完整嘅家
但要從良,又談何容易呢?
結局只會好似「小姑」咁未嫁而卒

呢到盡見李商隱對情人嘅憐惜之情
妓女嘅愛情,始終唔係合於倫理
好難會真係登堂入室,有好多壓力
「神女」同「小姑」,都意味無結婚
從古典愛情而言,得唔到好嘅歸宿
唔可以「男有分,女有歸」
係女性人生一大不完滿嘅象徵

風波不信菱枝弱,月露誰教桂葉香。

月露:月光下嘅露水

我地讀詩一定要從實解中睇到佢嘅虛意
風吹菱枝,露水沾草,本來都係客觀嘅實際情況
但「不信」、「誰教」卻係詩人嘅主觀之情

「風波」講嘅係環境,係妓女悲慘嘅人生
呢一種困境,摧殘緊脆弱如菱枝嘅愛情
詩人用事物間共同相似嘅地方
去形容佢地愛情嘅悲劇

「月露」係雨露之恩嘅男女恩情
邊個好似露水一樣咁愛護桂葉呢?
李商隱呢到正正暗示
如果可以,佢願意

直道相思了無益,未妨惆悵是清狂。

李商隱已經一早明白,佢迷失係呢場愛情遊戲
唔會有完滿結局,唔會白頭到老
本身就係唔合於倫理嘅愛情關係黎
所以佢幾乎係好灰、好絕望咁講:
即使抒發再多呢種相思之情,又有咩用呢?

但下一句又係相反意思
「未妨」,係描述佢矛盾嘅心理狀態
好似佢咁浪漫多情嘅人,即使理性明白係無好結果
但佢嘅感性壓低左理性,根本停唔到去掛住人地
因為「清狂」係一種「不狂似狂」嘅形容
「如今白痴也」,為愛情而痴狂
呢種無結果又不受控嘅思念,造成惆悵悲愁之情
又何嘗唔係我地成日係愛情經驗到嘅事呢

呢一首無題寫得真係好好,道出愛情悲劇嘅惆悵
我地一齊再細細品嚐一次:

簡介基本古典文學概念:妓女
兼讀無題兩首其二(重幃深下莫愁堂)

上次講李商隱流鶯詩
談妓女同文人之間特殊關係
正如小貓咪絲打提及:
「唐朝伎女地位不低
更有官伎一職
伎女才學有要求
不少伎女詩作流傳後世」

根據一本有趣嘅書《中國娼妓史》
指出中國最初「伎」,係宗教跳舞唱歌嘅人
最初「伎」係不分男女嘅,而且唔係負面
隨住社會愈黎愈文明啦
就開始由政府管理而有明確制度
而且以女性為主
變成左「妓」啦
大致分作:
1.宮妓(分可出官同不可出官)
2.軍妓(唔需要多講啦)
3.家妓(有錢人玩意)
4.私妓(自己做生意)

李商隱身處嘅晚唐時代
長安有個叫「教坊」
係專門訓練、管理妓女嘅地方
唐代孫棨見證左呢個晚唐妓女文化
寫左本叫《北里志》嘅書
「京中飲妓,籍屬教坊,凡朝士宴聚,須假諸曹署行牒,然後能致於他處。……諸妓皆居平康里,舉子、新及第進士、三司幕府但未通朝籍未直館殿者,咸可就詣。……」
總之妓女服務主要嘅對象係:
1.啱啱考上進士嘅人
2.黎長安考科舉嘅人
3.豪門貴戚有錢嘅人
當時佢地Sell嘅主要唔係肉體
而係Sell佢地嘅talent,佢地嘅才學

無題兩首其二(重幃深下莫愁堂)

重幃:室中多層嘅窗簾
莫愁堂:莫愁本是以前有名嘅歌妓,成為妓女代名詞

無題詩充分表現左文學嘅多向詮釋
沒有標準答案,只有更好嘅解讀
呢兩首無題詩千古以來有好多唔同嘅讀法
而結合黎理解,會比單獨去睇,更能理解當中嘅深意

如果上一首講緊抒發對情人嘅思念
呢到更進一步去描述李商隱思念之情有幾深
首先佢係到想像對方嘅日常生活
係層層疊疊嘅簾幕之間透視愛人身影
半夜間醒來,時間係漫長,已經訓唔返
時間本來係就係咁樣流逝
「細細長」係一種寂寞嘅心理
寂寞難耐,令時間亦難耐

「神女」同「小姑」都係特別嘅文化象徵
戰國時有個叫宋玉嘅文人,好鍾意FF神仙同皇帝搞野
寫左《神女賦》、《高唐賦》
「旦為朝雲,暮為行雨。朝朝暮暮,陽台之下。」
巫山雲雨,形容性愛嘅四字詞正係出自呢到
正因為咁
後人成日用仙女、神女黎做妓女嘅代名詞
六朝《神弦曲.青溪小姑曲》其一曰:
「開門白水,側近橋樑。小姑所居,獨處無郎。」
小姑個故仔係未結婚就死左嘅悲劇
代表左得唔到好嘅歸宿

妓女嘅愛情生涯,成日只會係一場「夢」
「夢」係假嘅,係會醒嘅虛幻
因為古代女性最大嘅夢想係有一個完整嘅家
但要從良,又談何容易呢?
結局只會好似「小姑」咁未嫁而卒

呢到盡見李商隱對情人嘅憐惜之情
妓女嘅愛情,始終唔係合於倫理
好難會真係登堂入室,有好多壓力
「神女」同「小姑」,都意味無結婚
從古典愛情而言,得唔到好嘅歸宿
唔可以「男有分,女有歸」
係女性人生一大不完滿嘅象徵

月露:月光下嘅露水

我地讀詩一定要從實解中睇到佢嘅虛意
風吹菱枝,露水沾草,本來都係客觀嘅實際情況
但「不信」、「誰教」卻係詩人嘅主觀之情

「風波」講嘅係環境,係妓女悲慘嘅人生
呢一種困境,摧殘緊脆弱如菱枝嘅愛情
詩人用事物間共同相似嘅地方
去形容佢地愛情嘅悲劇

「月露」係雨露之恩嘅男女恩情
邊個好似露水一樣咁愛護桂葉呢?
李商隱呢到正正暗示
如果可以,佢願意

李商隱已經一早明白,佢迷失係呢場愛情遊戲
唔會有完滿結局,唔會白頭到老
本身就係唔合於倫理嘅愛情關係黎
所以佢幾乎係好灰、好絕望咁講:
即使抒發再多呢種相思之情,又有咩用呢?

但下一句又係相反意思
「未妨」,係描述佢矛盾嘅心理狀態
好似佢咁浪漫多情嘅人,即使理性明白係無好結果
但佢嘅感性壓低左理性,根本停唔到去掛住人地
因為「清狂」係一種「不狂似狂」嘅形容
「如今白痴也」,為愛情而痴狂
呢種無結果又不受控嘅思念,造成惆悵悲愁之情
又何嘗唔係我地成日係愛情經驗到嘅事呢

呢一首無題寫得真係好好,道出愛情悲劇嘅惆悵
我地一齊再細細品嚐一次:

留名

巴打可唔可以解下「未妨惆悵是清狂」

呢首係我下下次會講
巴打點知我心意

李商隱D詩我最鐘意呢首
但呢句真係解極都解唔明
聽過好多人解釋/上網check過但係都硬係覺得唔啱唔應該係咁
其實都困擾左我好多年

希望可以解決到巴打嘅困擾
詩人呀華留名
詩人呀華留名

歡迎巴打
又有新文!
正呀

巴打慢慢睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞