[古典文學入門(二)]估吓邊個文人成日叫雞?

652 回覆
159 Like 0 Dislike
再睇樓主巴打解一次錦瑟之後
又比呢首詩重新感動到

年紀愈大,
讀呢句愈有感覺,
因為多左好多回憶

絕對係
回憶累積得愈黎愈多
而家間中回想返, 真係有淡淡的哀傷...
錦瑟 係唔同年紀睇 個感受都唔同

李商隱真係好勁,
好難想像佢寫呢句果陣個感受,
真係除左佢,無人寫得出呢句!

用成世經歷換返黎
真係抵佢寫得出咁好嘅作品

藝術同人生,
真係令人有好多反思.

大個左先至了解文理兼備既重要
呢首中學成日背
但背左咁多年都唔知個意思
今日終於知
追晒,突然覺得好空虛
快啲出文
再睇樓主巴打解一次錦瑟之後
又比呢首詩重新感動到

愈讀愈感動,呢首詩可以讀一世
相信李商隱「托」詩,流傳千百年
大家讀得有感受嘅人,都係被選中嘅細路

年紀愈大,
讀呢句愈有感覺,
因為多左好多回憶

絕對係
回憶累積得愈黎愈多
而家間中回想返, 真係有淡淡的哀傷...
錦瑟 係唔同年紀睇 個感受都唔同

李商隱真係好勁,
好難想像佢寫呢句果陣個感受,
真係除左佢,無人寫得出呢句!

用成世經歷換返黎
真係抵佢寫得出咁好嘅作品

藝術同人生,
真係令人有好多反思.

大個左先至了解文理兼備既重要

現代人應該追求文理兼備
咁樣睇事物會廣好多
不過由文入理好難
呢首中學成日背
今日終於知

中學已經讀李商隱
點解果陣要背?
老師叫?
追晒,突然覺得好空虛
快啲出文

等大家睇哂先啦
呢首中學成日背
今日終於知

中學已經讀李商隱
點解果陣要背?
老師叫?

係呀得個背字 唔解
呢首中學成日背
今日終於知

中學已經讀李商隱
點解果陣要背?
老師叫?

係呀得個背字 唔解

其實你講既其中幾首都背左
呢首中學成日背
今日終於知

中學已經讀李商隱
點解果陣要背?
老師叫?

係呀得個背字 唔解

痴線,一定好難背
有時李商隱用字都冷門
呢首中學成日背
今日終於知

中學已經讀李商隱
點解果陣要背?
老師叫?

係呀得個背字 唔解

其實你講既其中幾首都背左

咁幾好呀
多年之後,終於知道個意思
總算無白費當年嘅苦功

你老師好鍾情李商隱
真係完全唔會考
望穿秋水終於等到錦瑟,睇完真係有少少感動

多謝巴打呢個咁精彩嘅post

我自己都好感動,錦瑟值得大家嘅感動

黎緊陸續有黎,巴打唔好錯過

咁精彩嘅post
緊係要幫推啦

咁精彩嘅post
緊係要幫推啦

好post獻比大家有心人

咁精彩嘅post
緊係要幫推啦

好post獻比大家有心人

滄海月明珠有淚,藍田日暖玉生煙。

滄海月明珠有淚:傳說南海有人魚,流嘅眼淚會化成珍珠
藍田:著名產玉嘅地方,傳說玉伏於地,陽光猛烈果陣會係地下冒煙

3.李商隱嘅愛情悲劇及其欲求超脫情困之掙扎

人生嘅痛苦,人生嘅喜樂
已成過去,曾經流過嘅眼淚化成珍珠
每一粒嘅珍珠,都映照一個動人嘅故事
曾經流過嘅眼淚,所有發生嘅悲劇,都有佢嘅意義

春蠶到死絲方盡,蠟炬成灰淚始乾。

來是空言去絕蹤,月斜樓上五更鐘。

直道相思了無益,未妨惆悵是清狂。

當時,其實唔會知道呢種意義架
只係覺得人生係一個悲劇,好似咁愛情令人絕望
但所有發生嘅故事,都會深藏成為地下嘅玉
只要等時機黎到,陽光溫暖嘅日子來臨
煙嵐似水,迷離間化成人生最美嘅風景

此情可待成追憶,只是當時已惘然。

文學最高之境界:至情無文
當人類嘅感情去到極致,極其嚴肅面對自己最重要嘅情感
所能做嘅,就係用最簡單嘅字眼濃縮成最具分量嘅句子
往往都唔係咩華麗,多加修飾嘅詞彙
此一名句,流傳千古
樸素有力,動人心緒

此處有兩個解讀:
「可待」字,有豈待或等待之義
1.豈待(直述句)
呢種迷霧般嘅情感,唔止係今日先開始追憶
係當下發生果陣,已經令人感到惘然

此情可待成追憶?只是當時已惘然。
2.等待(疑問句)
呢種迷霧般嘅情感,係咪只能等待佢變成回憶,無法改變?
的確係咁,因為過去已成過去
曾經只是曾經
身在局中,惘然不知可以點樣做得更好

不論上面邊種解法都好
最重要係表達左李商隱對人生種種嘅「追憶」
而呢一種「追憶」,正正係因為當下嘅「惘然」
詩人追憶往事之惘然,惘然於往事之記憶
呢一首詩,亦都係全部嘅詩
李商隱呢一句嘅人生經驗,何嘗唔係我地嘅人生經驗?

錦瑟
錦瑟無端五十弦,一弦一柱思華年。
莊生曉夢迷蝴蝶,望帝春心托杜鵑。

李商隱嘅錦瑟,係詩人最出名嘅作品
千百年來,係無數人口中誦讀過,係無數人心中憶記過
仕途不順,愛情失意,求仙失敗,種種人生嘅悲哀
李商隱不可改變嘅「惘然」,成就詩歌極為傑出嘅作品
一即是全,全即是一
錦瑟所包含李商隱嘅整全,不愧為詩集之首
詩歌所呈現李商隱嘅個體經驗,同時係我地嘅普遍感受
錦瑟之作,盡見李商隱文學之大成

重睇一次,果然係高級,要細味數遍
巧用物我合一既抒情手法,開拓出一個奇妙既想像既世界
唔怕肉麻D講,學到既除左係咩文學修辭手法、情感表達,更重要係懂得運用身邊事物發揮「聯想精神」,就能夠將世界變得遼闊而多彩,生活就不致於太枯燥

巴打講得好,絕對表達左李商隱深層嘅文學價值
技巧需要配合內容,先呈現到技巧嘅美
李商隱本身嘅詩人之眼,係極度敏銳
能夠深入事物嘅普遍性,超越表面嘅獨特性,再將不同事物扣連
呢一種扣連,往往都係詩人本身嘅情感所引起,愈豐富嘅情緒,愈能令李商隱連結世界
正是:
深知身在情常在,悵望江頭江水聲
此身既在,情亦常在,而情扣連萬物,人生無限

不過想真D以上既「聯想精神」、「放乎感性」好多時都只係流於理想

呢個世界呢個社會實在太侷促,生活太乏味啦,大家都為生計為糊口奔波,尤其是有小朋友有老人家要照顧既人更甚,只流於身在,如何有時間,有閒情,有空間去發揮情常在呢??

好啦有閒餘時間嘞,即使收工坐車,有時假日行街,短暫地擺脫工作既束縛,過程中精神卻大量地投入於玩手機上、飲食購物上(玩樂) ,一切都被物質精神長期佔據....係物慾世界馳騁得攰左啦,偶然餘下少量時間呆望外面眾生相、城市僅餘既草木....,卻難以有咩精神進行「聯想」啦 (至少我覺得唔易)

係而家社會中,「物」同「情」似乎非常疏離,有時諗諗下都好少能夠揾到共通點,可能要高手先得

不過至少睇完呢幾篇我都嘗試實踐下,雖然成功率唔高

一即是全,全即是一
讀李商隱錦瑟Ep.18

如果講起唐代詩人
李白、杜甫一定係熱門必讀
相對黎講李商隱嘅作品無咁易入口
雖然其文學成就極高,但大眾對佢認識好少
閱讀有時應該要有「難度」
因為困難,代表我地跳出自己熟稔嘅視野
亦都意味我地透過閱讀
開拓緊一個陌生而豐富嘅世界

今日我地讀李商隱嘅錦瑟
係不論何時何地,只要講起李商隱
都一定會提及嘅詩,公認係集其文學大成之作
最特別嘅地方係,李商隱晚年自編《玉溪生詩集》
將錦瑟一詩,放做第一首嘅「開卷」之作
可以話係代表詩人嘅一生,遠比其他詩作重要

正因為咁,李商隱錦瑟嘅閱讀
必須對佢嘅詩作大體有基礎嘅理解
愈讀得多佢嘅文句,愈能品味錦瑟美妙動人嘅地方
以下從我地之前咁多篇嘅閱讀,區分以下三個切入角度:

1.李商隱嘅人生不幸及沈淪下僚之飄泊
流鶯、賈生、暮秋獨遊曲江、野菊、宿晉昌亭聞驚禽、春雨
2.李商隱嘅歷史意識及其典故之運用
常娥、賈生、籌筆驛、青陵臺、無題(來是空言去絕蹤)、銀河吹笙
無題(鳳尾香羅薄幾重)、無題(重幃深下莫愁堂)、無題(相見難時別亦難)、
無題(昨夜星辰昨夜風)、無題(來是空言去絕蹤)、銀河吹笙

錦瑟

錦瑟:花紋好靚嘅樂器
弦:弦線
柱:樂器嘅音柱
華年:美好嘅歲月

1.李商隱嘅人生不幸及沈淪下僚之飄泊

「錦瑟」係極美嘅樂器
李商隱由呢樣物件中思考、追憶自己嘅一生
人生是否有如音樂?
曲終係咪必定人散?
「無端」意指突然,不可預測
瑟本來只係得二十五條弦線
但線「無端」斷開了,變成「五十弦」
曲終人散,人生只有一次奏樂的演出

悵臥新春白袷衣,白門寥落意多違。

失羣掛木知何限,遠隔天涯共此心。

細路獨來當此夕,清尊相伴省他年。

人生走到尾聲,到最後或者得返回憶
「一弦一柱」,都係可以令人想到過去嘅歲月
因為過去,因為變成回憶
就算係再悲慘嘅現實,都透出一種時光嘅美
就算係無法預測嘅「無端」結束
依然都係淒美嘅「華年」

莊生曉夢:莊子夢見自己成為蝴蝶,醒返係到諗,到底而家係我夢見自己係蝴蝶,定係蝴蝶先係我,夢見自己做緊莊子?
《莊子·齊物論》:「莊周夢為蝴蝶,栩栩然蝴蝶也。自喻適志歟,不知周也。偶然覺,則蘧蘧然周也。不知周之夢為蝴蝶歟?蝴蝶之夢為周歟?」
望帝:古代蜀王,死左之後變成杜鵑,其聲悲苦

2.李商隱嘅歷史意識及其典故之運用

又或者,與其話人生似曲
不如話人生似夢,真真假假又點樣分得清呢?
莊子呢位哲人都尚且「迷蝴蝶」
詩人又係咪迷商隱而不自知?
往事如夢,人生如夢,似乎一切都握唔緊
現實世界嘅成敗得失,係咪都係一樣呢?

可憐夜半虛前席,不問蒼生問鬼神!

管樂有才真不忝,關張無命欲何如?

「望帝」死後依然留戀人間
將佢嘅「春心」,熱烈嘅生命之火
化為杜鵑,生命係可以傳遞,可以生生不息
李商隱死去千年,但如今我地仲係到讀緊佢嘅詩作
詩人「托」詩歌之美,文學之永恆
仍然係歷史長河中講述自己嘅淒美情思
甚至化為詩文化中嘅歷史典範

本身覺得陶淵明比較吸引,
但睇到最後呢首,
回想返前面講嘅作品,
又覺得李商隱好似仲正

其實巴打會去思考呢樣嘢係好事
因為藝術嘅比較,係建立自己觀念嘅關鍵
如果只用一句,各有各好,輕易帶過
絕對無助我地對文學有更好嘅理解

滄海月明珠有淚:傳說南海有人魚,流嘅眼淚會化成珍珠
藍田:著名產玉嘅地方,傳說玉伏於地,陽光猛烈果陣會係地下冒煙

人生嘅痛苦,人生嘅喜樂
已成過去,曾經流過嘅眼淚化成珍珠
每一粒嘅珍珠,都映照一個動人嘅故事
曾經流過嘅眼淚,所有發生嘅悲劇,都有佢嘅意義

春蠶到死絲方盡,蠟炬成灰淚始乾。

來是空言去絕蹤,月斜樓上五更鐘。

直道相思了無益,未妨惆悵是清狂。

當時,其實唔會知道呢種意義架
只係覺得人生係一個悲劇,好似咁愛情令人絕望
但所有發生嘅故事,都會深藏成為地下嘅玉
只要等時機黎到,陽光溫暖嘅日子來臨
煙嵐似水,迷離間化成人生最美嘅風景

文學最高之境界:至情無文
當人類嘅感情去到極致,極其嚴肅面對自己最重要嘅情感
所能做嘅,就係用最簡單嘅字眼濃縮成最具分量嘅句子
往往都唔係咩華麗,多加修飾嘅詞彙
此一名句,流傳千古
樸素有力,動人心緒

此處有兩個解讀:
「可待」字,有豈待或等待之義
1.豈待(直述句)
呢種迷霧般嘅情感,唔止係今日先開始追憶
係當下發生果陣,已經令人感到惘然

此情可待成追憶?只是當時已惘然。
2.等待(疑問句)
呢種迷霧般嘅情感,係咪只能等待佢變成回憶,無法改變?
的確係咁,因為過去已成過去
曾經只是曾經
身在局中,惘然不知可以點樣做得更好

不論上面邊種解法都好
最重要係表達左李商隱對人生種種嘅「追憶」
而呢一種「追憶」,正正係因為當下嘅「惘然」
詩人追憶往事之惘然,惘然於往事之記憶
呢一首詩,亦都係全部嘅詩
李商隱呢一句嘅人生經驗,何嘗唔係我地嘅人生經驗?

錦瑟

李商隱嘅錦瑟,係詩人最出名嘅作品
千百年來,係無數人口中誦讀過,係無數人心中憶記過
仕途不順,愛情失意,求仙失敗,種種人生嘅悲哀
李商隱不可改變嘅「惘然」,成就詩歌極為傑出嘅作品
一即是全,全即是一
錦瑟所包含李商隱嘅整全,不愧為詩集之首
詩歌所呈現李商隱嘅個體經驗,同時係我地嘅普遍感受
錦瑟之作,盡見李商隱文學之大成

重睇一次,果然係高級,要細味數遍

等緊你細味完嘅感受
慢慢黎

不過想真D以上既「聯想精神」、「放乎感性」好多時都只係流於理想

呢個世界呢個社會實在太侷促,生活太乏味啦,大家都為生計為糊口奔波,尤其是有小朋友有老人家要照顧既人更甚,只流於身在,如何有時間,有閒情,有空間去發揮情常在呢??

好啦有閒餘時間嘞,即使收工坐車,有時假日行街,短暫地擺脫工作既束縛,過程中精神卻大量地投入於玩手機上、飲食購物上(玩樂) ,一切都被物質精神長期佔據....係物慾世界馳騁得攰左啦,偶然餘下少量時間呆望外面眾生相、城市僅餘既草木....,卻難以有咩精神進行「聯想」啦 (至少我覺得唔易)

係而家社會中,「物」同「情」似乎非常疏離,有時諗諗下都好少能夠揾到共通點,可能要高手先得

不過至少睇完呢幾篇我都嘗試實踐下,雖然成功率唔高

大抵藝術精神,都係理想境界之呈現,理想與現實,概是人生最應當思考之問題

張巴唔知有冇睇La La Land?結局正正呈現藝術於人生之作用。人生或許充滿庸俗、忙碌、功利,遇上無數失敗、阻礙,甚至造成種種憾事,無可挽回

但藝術於人生確有大用。只不過,呢一種用途往往唔係我地所幻想,藝術必然不是萬靈丹。我地唔會強求感冒藥可以醫到外傷,功用係有局限。常人高呼文學有用無用之論,大多不能理解此義

現實係瑣碎又佔了我地人生大部份時間,而理想境界嘅藝術呈現,往往只係一𣊬間。但一𣊬間卻能比現實深刻,係心靈間長存不滅。一刻之完滿,有時比起好多嘢都更加重要

朝聞道,夕死可矣。凡有此精神體驗之人,大多都會念念不忘。既然念念不忘,即使身在物慾橫流嘅世界,想是必有回響。因為我地都不甘於此,唯有呢種不甘,先能令我地更好咁生活

上不著天,下不著地,內不著己,外不著人。唐君毅講得好,現代都市人嘅危機都說中了。我地既無形而上之精神信仰,自然環境亦不過係一種功利資源,而內在自我又充滿疑慮,對外在人際係疏離、冷漠

藝術不是萬靈丹,但於人際物情之間,多少令人再見於現實之外嘅美。美,有時係生活嘅一種原動力,有如行經沙漠中尋得清泉,身心都受到洗滌。理想之於現實,本來就係困難,但我地都甘於此難

講完好似無講咁,共勉之
呢兩日出埋個後記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞