[古典文學入門(二)]估吓邊個文人成日叫雞?

652 回覆
159 Like 0 Dislike

簡介基本古典文學概念:類無題
並讀李商隱暮秋獨遊曲江詩ep.10

我地之前介紹過咩係「無題」
而又有一種講法,係由「無題」引申出黎
叫做「類無題」,即有題目如無題目
即係作品題目並不能為讀者提供任何「閱讀定向」
「無題」嘅本質正是如此

就算作者有題目,但都可以同作品嘅閱讀無關係嘅
呢一種「類無題」作品,係李商隱詩中成日見到
往往更強調詩歌嘅想像、詮釋空間
而唔係實際事情、作者本意去追求唯一答案
我地今次讀嘅呢首詩,正正係「類無題」之作

暮秋獨遊曲江
荷葉生時春恨生,荷葉枯時秋恨成。

呢首哲理詩,係李商隱另一種面貌
無用典故,用字淺白,完全唔需要查字典
一眼睇落去,隻隻字都識
但加埋一齊,偏偏睇唔明

李商隱係短短幾句入面
已經充分咁講左中國傳統典型嘅宇宙觀
所有嘅事物,都係二元對立嘅辯證
即係生即係死,愛即係恨,完滿即係缺憾
最能夠呈現呢種思想嘅例子係《周易》六十四卦
六十三卦既濟
六四十卦未濟
完結,即係開始,一切都係不斷循環

正因為咁,「荷葉」代表左一切客觀存在嘅事物
萬物一出現係呢個世界,荷葉一出生果一刻
春天嘅時候萬物滋生,已經代表「春恨生」
埋伏左佢消逝於世嘅因子
所以隨往時間過去,事物變化
荷葉係必然會枯萎,萬物一定會滅亡
「秋恨成」,生之於死,係一體兩面
現代哲人話:「人是向死的存在」
李商隱呢一首詩何止講人,萬物生,萬物亦死

深知身在情常在,悵望江頭江水聲。

前兩句以象徵比喻說明哲理
後兩句,將詩人李商隱嘅深情表達得極好
從客觀萬物之變化生滅,走回詩人主觀嘅感性心靈
一切都係李商隱嘅人生感悟,係詩人真實咁經驗過

可能係家人,可能係愛侶,可能係朋友
李商隱就算體驗生命嘅無常
李商隱就算知道死亡嘅必然
但佢更加明白到「身在情常在」嘅存在過程
起點同終點都唔係最重要
最重要嘅係過程,係呢種過程只要人身尚存
亦都代表左我地感情常在
我地必須經驗呢一切嘅事物

由「深知」對「悵望」,係一個強烈嘅對比
詩人會認為消逝係「恨」,正因為佢有「愛」
感情常在,喜怒哀樂,愛恨交纏不清
正因為人有感情,先會有咁多遺憾
「深知」哲理,係無方法解決人生嘅種種遺憾

所以詩人只有「悵望」江水嘅流逝
「天地有情」
「天若有情天亦老」
連天地都解決唔到嘅事,凡人又點會解決到呢?
我地可以做嘅,亦都唯有好好咁感受一切
正如李商隱好好咁望住流水,好好咁聽住水聲

暮秋獨遊曲江

呢一首係我好鍾意李啇隱嘅詩
希望大家都感受到當中味道
看透左世事,色即是空
看透左世事,色即是空

李商隱終其一生都看唔破
雖然佢有學佛學道
但佢情感太豐富,先會寫咁多詩
到最後都係「悵望江頭江水聲」
同埋呢首詩有個特色
就係運用大量嘅同一粒字
係近體詩黎講好少見

簡介基本古典文學概念:類無題
並讀李商隱暮秋獨遊曲江詩ep.10

我地之前介紹過咩係「無題」
而又有一種講法,係由「無題」引申出黎
叫做「類無題」,即有題目如無題目
即係作品題目並不能為讀者提供任何「閱讀定向」
「無題」嘅本質正是如此

就算作者有題目,但都可以同作品嘅閱讀無關係嘅
呢一種「類無題」作品,係李商隱詩中成日見到
往往更強調詩歌嘅想像、詮釋空間
而唔係實際事情、作者本意去追求唯一答案
我地今次讀嘅呢首詩,正正係「類無題」之作

暮秋獨遊曲江

呢首哲理詩,係李商隱另一種面貌
無用典故,用字淺白,完全唔需要查字典
一眼睇落去,隻隻字都識
但加埋一齊,偏偏睇唔明

李商隱係短短幾句入面
已經充分咁講左中國傳統典型嘅宇宙觀
所有嘅事物,都係二元對立嘅辯證
即係生即係死,愛即係恨,完滿即係缺憾
最能夠呈現呢種思想嘅例子係《周易》六十四卦
六十三卦既濟
六四十卦未濟
完結,即係開始,一切都係不斷循環

正因為咁,「荷葉」代表左一切客觀存在嘅事物
萬物一出現係呢個世界,荷葉一出生果一刻
春天嘅時候萬物滋生,已經代表「春恨生」
埋伏左佢消逝於世嘅因子
所以隨往時間過去,事物變化
荷葉係必然會枯萎,萬物一定會滅亡
「秋恨成」,生之於死,係一體兩面
現代哲人話:「人是向死的存在」
李商隱呢一首詩何止講人,萬物生,萬物亦死

前兩句以象徵比喻說明哲理
後兩句,將詩人李商隱嘅深情表達得極好
從客觀萬物之變化生滅,走回詩人主觀嘅感性心靈
一切都係李商隱嘅人生感悟,係詩人真實咁經驗過

可能係家人,可能係愛侶,可能係朋友
李商隱就算體驗生命嘅無常
李商隱就算知道死亡嘅必然
但佢更加明白到「身在情常在」嘅存在過程
起點同終點都唔係最重要
最重要嘅係過程,係呢種過程只要人身尚存
亦都代表左我地感情常在
我地必須經驗呢一切嘅事物

由「深知」對「悵望」,係一個強烈嘅對比
詩人會認為消逝係「恨」,正因為佢有「愛」
感情常在,喜怒哀樂,愛恨交纏不清
正因為人有感情,先會有咁多遺憾
「深知」哲理,係無方法解決人生嘅種種遺憾

所以詩人只有「悵望」江水嘅流逝
「天地有情」
「天若有情天亦老」
連天地都解決唔到嘅事,凡人又點會解決到呢?
我地可以做嘅,亦都唯有好好咁感受一切
正如李商隱好好咁望住流水,好好咁聽住水聲

暮秋獨遊曲江

呢一首好有味道!
好鬼正呀!

哲理詩好少寫得好
見詩人功架
同埋呢首詩有個特色
就係運用大量嘅同一粒字
係近體詩黎講好少見

點解會係少見嘅?
有冇咩原因?
同埋呢首詩有個特色
就係運用大量嘅同一粒字
係近體詩黎講好少見

點解會係少見嘅?
有冇咩原因?

算係近體詩格律發展嘅一個規則
主要因為用同一個字比人太重複嘅感覺
會無左詩入面嘅美感
但其實都係有例外
例如李商隱呢首嘅重複係有用意
而且大詩人寫到某個境界
自然有能力突破規則,依然寫到好作品
巴打會唔會講下宋詞
巴打會唔會講下宋詞

講完李商隱進入宋詞嘅世界
其實我最鍾意係宋詞
巴打會唔會講下宋詞

其實我最鍾意係宋詞

期待
巴打會唔會講下宋詞

其實我最鍾意係宋詞

期待

李商隱都已經去到中後階段
通常走入結局篇特別精彩
大家得閒黎睇啦!
同埋呢首詩有個特色
就係運用大量嘅同一粒字
係近體詩黎講好少見

點解會係少見嘅?
有冇咩原因?

算係近體詩格律發展嘅一個規則
主要因為用同一個字比人太重複嘅感覺
會無左詩入面嘅美感
但其實都係有例外
例如李商隱呢首嘅重複係有用意
而且大詩人寫到某個境界
自然有能力突破規則,依然寫到好作品

多謝巴打解答
巴打講多少少呢?
巴打講多少少呢?

歡迎李生光臨
我唔係有意中傷你叫雞
巴打講多少少呢?

歡迎李生光臨
我唔係有意中傷你叫雞

入黎學下嘢啫
巴打講多少少呢?

歡迎李生光臨
我唔係有意中傷你叫雞

入黎學下嘢啫

引左你埋黎
巴打講多少少呢?

歡迎李生光臨
我唔係有意中傷你叫雞

入黎學下嘢啫

引左你埋黎

我以後唔洗去黑貓個post啦 比你咁唱法
巴打講多少少呢?

歡迎李生光臨
我唔係有意中傷你叫雞

入黎學下嘢啫

巴打一定好鍾意李商隱
巴打講多少少呢?

歡迎李生光臨
我唔係有意中傷你叫雞

入黎學下嘢啫

巴打一定好鍾意李商隱

可能係好鐘意叫雞呢
巴打講多少少呢?

歡迎李生光臨
我唔係有意中傷你叫雞

入黎學下嘢啫

引左你埋黎

我以後唔洗去黑貓個post啦 比你咁唱法

咁男人叫雞都係人之常情
我講你叫雞叫得好有深度架
巴打會唔會講下宋詞

其實我最鍾意係宋詞

期待

李商隱都已經去到中後階段
通常走入結局篇特別精彩
大家得閒黎睇啦!

期待結局!
期待宋詞!

我都好鐘意宋詞
用字好靚
完全果種古風出哂黎
歐陽修 柳永 辛棄疾

愛情忠貞?典故的化用和反用
讀李商隱青陵臺詩ep.9

我地曾經講過詩歌用典係詩文化嘅呈現
用典嘅範疇好廣泛,愛情典故係其中一大類
李商隱所用嘅「青陵臺」,正正係中國一個好出名嘅愛情故事
干寶《搜神記》:
「宋康王舍人韓憑,娶妻何氏,美,康王奪之。」

好耐好耐以前,戰國宋康王見到個美女
佢就好鬼想食呢個美女啦
點知發現呢個女人係自己手下韓憑嘅老婆
宋康王做得國君,緊係大哂,搶左佢老婆返屋企
仲要迫到韓憑自殺死左
何氏結果當住宋康王面前,係青陵臺跳左落黎
「左右攬之,著手化為蝶」
周圍嘅人想捉住佢,只係撕裂左佢件衫
碎左嘅布係空中就好似蝴蝶一樣咁飛黎飛去

青陵臺
青陵臺畔日光斜,萬古貞魂倚暮霞。

:邊緣
:忠貞

中國傳統美學不同於西方
西方古典美學,往往係以悲劇呈現
但中國就會成日見到,正因為現實千瘡百孔
所以要用想像超越,補充缺憾
王曰:「爾夫婦相愛不已,若能使冢合,則吾弗阻也。」宿昔之間,便有大梓木生於二冢之端,旬日而大盈抱,屈體相就,根交於下,枝錯於上。又有鴛鴦,雌雄各一,恆棲樹上,晨夕不去,交頸悲鳴,音聲感人。
韓憑同何氏嘅故仔,結局係佢地就算死左
就算宋康王隔開佢地,唔比佢地同穴而葬
佢地墓地依然長出兩棵樹,連埋一齊,仲有成日有對鴛鴦係上面
政治權力令愛情於現實中滅亡
但愛情卻係想像中超越政治權力,得以完滿

李商隱呢兩句,正正係化用左呢個愛情典故
「萬古貞魂」,係何氏永恆嘅愛情
即使係「日光斜」,即使係「何暮霞」
都無法改變佢地愛情嘅專一

莫訝韓憑爲蛺蝶,等閒飛上別枝花。

蛺蝶:其中一種蝴蝶

絕句多數係三四句最妙
而呢三四句似乎係好難解得通
第三四句嘅意思係:
唔好驚訝韓憑老婆化成蝴蝶
佢隨時都會去搵第二個男人

我地就咁睇,真係比李商隱嚇親
大佬你寫呢兩句都唔符合個典故嘅
如果前面首一二句係「化用」
呢邊三四句,我地會叫做「反用」
即係故意將個典故所表達嘅意思,反轉佢黎講
形成一個強烈嘅對比、張力

李商隱果然係一個叛逆嘅文人
因為佢睇穿左呢種愛情故事嘅偽善
未嘗唔可以視為佢對中國美學力求圓滿嘅諷刺
「莫訝」,愛情本來就無保障
「等閒」,情侶隨時都可以移情別戀
總之個個都係雞,隻隻都係鴨
睇到呢邊,你可以話李商隱故作奇語
但計我話呢,佢呢個情場浪子,食女多過你食飯
佢嘅愛情睇法,正正係我地日常見到嘅現實

我地再讀一次:

青陵臺
青陵臺畔日光斜,萬古貞魂倚暮霞。
莫訝韓憑爲蛺蝶,等閒飛上別枝花。

巴打出文好快!想講返呢首----

因為見到「日光」、「貞魂」呢兩個詞,呢首詩畀我既感覺係講緊跟大佬、或者係君臣之類嘅情況——青陵臺都唔係畀太陽正面照住,而忠貞既魂魄所倚嘅雲霞亦去到日暮時份,呢兩句既語氣都非常之灰,所以最後兩句好似晦氣話咁⋯⋯(---"我唔妥你,可以飛你;我唔鐘意你,可以寫詩唱衰你 ,老細,你啤咩呀,出黎隻揪丫")

等我快啲追埋最新一首先。戈登巴打加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞