[古典文學入門(二)]估吓邊個文人成日叫雞?

652 回覆
159 Like 0 Dislike
留名
識利用菊既共通點來比喻自己身世

呢種係古典文學入面叫「興」
因物起興
興者,先言他物以引起所詠之辭也
即係因為外在嘅景物,而引發文學家寫詩

毛詩序:
詩者,志之所之也,在心爲志,發言爲詩,情動於中而形於言,言之不足,故嗟歎之,嗟歎之不足,故詠歌之,詠歌之不足,不知手之舞之足之蹈之也。

毛詩序句野好似好正,
可唔可以細解一次?

呢句幾乎講盡人為何創作藝術
簡單黎講,文學係人嘅意志表達
因為人內在有感情,自然就會化成言語
言語唔夠,就會用更強烈嘅感嘆語
再進一步就係唱歌,同埋跳舞
以上種種,其實都係內在語言到外在語言嘅呈現
愈強烈嘅情感,需要愈強烈嘅語言
留名

多謝絲打
支持
我是來留名的
支持
我是來留名的

多謝絲打支持
聽你講正過聽d教授講
留名支持
聽你講正過聽d教授講
留名支持

多謝中文系才子巴打
好多教授根本唔識教書
我只係識講
聽你講正過聽d教授講
留名支持

多謝中文系才子巴打
好多教授根本唔識教書
我只係識講

個教授講陶淵明,講到我想佢歸隱田園
介唔介意講吓佢嘅飲酒二十首,論文想參考吓
聽你講正過聽d教授講
留名支持

多謝中文系才子巴打
好多教授根本唔識教書
我只係識講

好多教授嘅心態已經歸隱左啦
飲酒二十首嘅話,分享一篇好正嘅論文:
https://drive.google.com/file/d/0B2Xnz6HxBK1WelZOSVZpdE9UTlE/view
聽你講正過聽d教授講
留名支持

多謝中文系才子巴打
好多教授根本唔識教書
我只係識講

https://drive.google.com/file/d/0B2Xnz6HxBK1WelZOSVZpdE9UTlE/view

秒回
多謝巴打
聽你講正過聽d教授講
留名支持

多謝中文系才子巴打
好多教授根本唔識教書
我只係識講

秒回
多謝巴打

有咩得閒再黎吹吹水
幫到手一定盡幫
呢個星期接近埋尾啦
巧用物我合一既抒情手法,開拓出一個奇妙既想像既世界
唔怕肉麻D講,學到既除左係咩文學修辭手法、情感表達,更重要係懂得運用身邊事物發揮「聯想精神」,就能夠將世界變得遼闊而多彩,生活就不致於太枯燥
唔怕肉麻D講,學到既除左係咩文學修辭手法、情感表達,更重要係懂得運用身邊事物發揮「聯想精神」,就能夠將世界變得遼闊而多彩,生活就不致於太枯燥

巴打講得好,絕對表達左李商隱深層嘅文學價值
技巧需要配合內容,先呈現到技巧嘅美
李商隱本身嘅詩人之眼,係極度敏銳
能夠深入事物嘅普遍性,超越表面嘅獨特性,再將不同事物扣連
呢一種扣連,往往都係詩人本身嘅情感所引起,愈豐富嘅情緒,愈能令李商隱連結世界
正是:
深知身在情常在,悵望江頭江水聲
此身既在,情亦常在,而情扣連萬物,人生無限

巴打講得好,絕對表達左李商隱深層嘅文學價值
技巧需要配合內容,先呈現到技巧嘅美
李商隱本身嘅詩人之眼,係極度敏銳
能夠深入事物嘅普遍性,超越表面嘅獨特性,再將不同事物扣連
呢一種扣連,往往都係詩人本身嘅情感所引起,愈豐富嘅情緒,愈能令李商隱連結世界
正是:
深知身在情常在,悵望江頭江水聲
此身既在,情亦常在,而情扣連萬物,人生無限

你地傾到好高質!

放埋係個Blog到先
呢個星期接近埋尾啦

仲有幾篇?

唔加就仲有三篇
今日會出多篇
呢個星期接近埋尾啦

仲有幾篇?

唔加就仲有三篇
今日會出多篇

期待

呢排要出國取材
可能全部都會慢少少
雖然未正式得閒睇呢邊,
但都推一推先高汁Post先!
呢個星期接近埋尾啦

仲有幾篇?

唔加就仲有三篇
今日會出多篇

期待

呢排要出國取材
可能全部都會慢少少

巴打去邊?

去中國取材?
呢個星期接近埋尾啦

仲有幾篇?

唔加就仲有三篇
今日會出多篇

期待

呢排要出國取材
可能全部都會慢少少

巴打去邊?

去中國取材?

法國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞