[古典文學入門(二)]估吓邊個文人成日叫雞?

652 回覆
159 Like 0 Dislike
皮已正
追到live覺得本科是垃圾

多謝巴打
咩本科係垃圾?
巴打讀咩架

哲學
主流學派一係玩學究一係做左膠
讀完冇專長
留名

巴打個名令我諗起
人生若只如初見,何事秋風悲畫扇

等閒變卻故人心 卻道故人心易變
PS: 雖然我一直都覺得秋風順口啲,但之前上文查過原文好似係西風

本來我都想改user name係人生若只如初見架,但俾人改左用唔到
追哂POST
真係寫得D傷愁淋漓盡致
含蓄但意像強烈
多謝巴打講解得咁好,連我呢個理科人都識欣賞
但結合左佢個人經歷
唔知佢係咪真係去嫖咁多啦
但我發現將佢D詩放返係佢自己身上都適用
生係唐未,受家族背景影響要閒置,辛苦考進士都碌碌無為
同D妓女窮美好青春都等唔到良緣,係悲身世悲所生時代咁樣
成日睇睇下係寫妓女,但又好似寫緊自己
境界好高

多謝巴打支持
我開post都係左推廣文學
見到巴打讀得出其中韻味
真係令人感動!

李商隱呢種嫖其實唔算低俗
甚至唔以外貌色慾為主
妓女同文人,其實係好惺惺相惜
特別流鶯一詩,好寫得出呢種感覺
我自己特別鍾意呢首
當然佢仲有好多面向
下首會繼續講佢講歷史嘅詩
皮已正

多謝巴打
咩本科係垃圾?
巴打讀咩架

哲學
讀完冇專長

文科仔通常都係咁架啦
有時唔做主流咪幾好
荀子都唔係主流
皮已正

多謝巴打
咩本科係垃圾?
巴打讀咩架

哲學
讀完冇專長

文科仔通常都係咁架啦
有時唔做主流咪幾好
荀子都唔係主流

當左呢到係荀子post
好多哲學家都通埋文學
巴打加油呀
留名

巴打個名令我諗起
人生若只如初見,何事秋風悲畫扇

等閒變卻故人心 卻道故人心易變
PS: 雖然我一直都覺得秋風順口啲,但之前上文查過原文好似係西風

本來我都想改user name係人生若只如初見架,但俾人改左用唔到

詩歌版本問題其實好得意
好多熟為人知嘅詩詞,其實都少少位唔同
西風秋風都幾互通,可以因為咁而取代左
總之多謝巴打支持
之後一定會講到「詞」

簡介基本古典文學概念:用典
兼讀李商隱賈生詩

我地閱讀古典文學果陣
不論中西方,都會發現成日有典故
掉返轉頭去諗,現代嘢好似好少會咁
點解會咁樣呢?

我地講過,中國古代係「不學詩,無以言」嘅世代
上層知識分子之間嘅交流,詩係一種好重要嘅工具
亦都因為咁,詩嘅世界本身就形成左詩文化、詩語言
用典故,就好似inside joke咁,並唔係一件難事
當詩人嘅對象都係詩文化嘅讀者,自然會講詩語言
同今時今日講潮文個情況係相似嘅

中國古詩,點解可以咁精緻,咁簡短嘅情況
呈現出中國古典文學嘅最高峰?
我地必須了解:
詩唔止係單純嘅藝術品,而係一種龐大、豐富嘅詩文化
詩文化代表左,詩人只要運用短短一兩句文字
可以召出歷代的古魂,可以喚起神話的怪誕,可以昇華植物的精神
歷史人事、神話傳說、哲理思想、民間風俗等等
每一種都係詩文化入面累積,每一種都潛藏著厚實的泉源
每一種典故運用得好,都係呈現左詩文化嘅美

賈生
宣室求賢訪逐臣,賈生才調更無倫。

宣室:帝王住嘅正室
賈生:賈誼,西漢文人

李商隱呢首詩以人作題,係一首「詠史」之作
所以要理解呢首詩,必須先知道賈誼一生
根據史記講:
「賈生名誼,雒陽人也。年十八,以能誦詩屬書聞於郡中。吳廷尉為河南守,聞其秀才,召置門下,甚幸愛。……廷尉乃言賈生年少,頗通諸子百家之書。文帝召以為博士。」
賈生係一個充滿才華嘅年輕人
漢文帝好欣賞佢,就比佢做左史上最年輕嘅高級教書人
好可惜嘅係,後來佢建議新禮制果陣
比埋老屎忽反對,皇帝唯有外放佢去第二到做官

邊個鍾意比堆老屎忽玩,賈生緊係勁唔開心
期間仲寫左好出名嘅《弔屈原賦》
後黎雖然返左去,做左太子個老師
「居數年,梁王騎,墮馬而死,無後。賈生自傷為傅無狀,哭泣歲餘,亦死。賈生之死時年三十三矣。」
點知過左無耐太子死左
賈生覺得係自己責任,其實關鬼佢事咩
結果傷心到死左,果陣先得三十三歲咋陰公

呢兩句正正係講緊,賈生被人反對流放外地
有一日漢文帝無啦啦諗到條千古難題
希望搵到賢士黎解答
而果陣最醒目嘅就係賈生
頭兩句都係好強調漢文帝嘅覺醒
賈生終於可以一展平生之學啦

可憐夜半虛前席,不問蒼生問鬼神!

史記講:
後歲餘,賈生徵見。孝文帝方受釐,坐宣室。上因感鬼神事,而問鬼神之本。賈生因具道所以然之狀。至夜半,文帝前席。既罷,曰:「吾久不見賈生,自以為過之,今不及也。」

賈生作為一個咁醒嘅文人
作為一個中國古代知識分子嘅一流人物
但被皇帝流放左去長沙,再突然叫佢返黎
試幻想吓,果刻賈生係幾咁期待
自己治國平天下為萬民著想嘅大志終於可以用得著啦!
點知……
原來皇帝只係想問佢鬼神嘅迷信嘢

「可憐」呢個字,當然係李商隱嘅睇法啦
同時間,佢作為一個「沈淪下僚」嘅人
都係表達緊自己嘅自傷自憐之情
兩個同樣咁出色嘅文人,同樣都係懷才不遇
「虛前席」係形容緊皇帝同賈生坐係地下
「不自知膝之前於席」,聽到入哂神虛心受教咁
但一切都係空虛不實,一切都係妄為嘅

「不問」和「問」之間係一大對比
同時間都係最大嘅諷刺
個情況好似係高官去車公廟為香港祈福咁
李商隱寫呢一句果陣,係好深刻感受到果一刻嘅荒謬
似乎係充滿左憤怒咁揮筆書寫

李本身因為一生都不受重用,同樣係早死
詩人以生命去讀歷史,讀歷史嘅共鳴寫下詩句
呢一個典故,除左係詩文化傳統之美
亦係李之生平入面互相呼應,成為左佢一生嘅註腳

最後我地再讀一次:
賈生

本身唔係好鍾意咁多典故,
但巴打講詩文化,
又覺得典故又好重要咁,
不過可惜好多都唔明

好多典故我都係睇注先識
始終我地脫離左古代詩文化世代
要理解需要花多一層功夫
我會盡量解釋返比巴絲打睇
巴打解賈生解得幾好
奈何香港討論古典文學,實在難於上青天

支持你!
巴打解賈生解得幾好

支持你!

有心傾實會有人
至少有巴打
巴打解賈生解得幾好

支持你!

有心傾實會有人
至少有巴打

解得好,仲見到陳鍵鋒
希望有更多人留意呢個post,加深對中國古典文學嘅認識同興趣
追晒po, 皮已正!巴打真係好有心機,亦解得好清晰

我都好鍾意睇詩,但好多都唔識解,又或者亂解。留名學野

不過, highlight隻字可唔可以轉隻易睇d? 不如試下藍色或者淺藍色
巴打解賈生解得幾好

支持你!

有心傾實會有人
至少有巴打

解得好,仲見到陳鍵鋒
希望有更多人留意呢個post,加深對中國古典文學嘅認識同興趣

佢做文人一流
放心我會keep住更新
持之以恆咁做
一定會愈黎愈多人嘅

不過, highlight隻字可唔可以轉隻易睇d? 不如試下藍色或者淺藍色

多謝哂巴打支持
我主要係以前跟大師學過吓嘢
好多都係拾人牙慧
巴打有冇開黑暗模式
我用開黑色底,我下次睇睇邊種色黑白都OK

簡介基本古典文學概念:用典
兼讀李商隱賈生詩

我地閱讀古典文學果陣
不論中西方,都會發現成日有典故
掉返轉頭去諗,現代嘢好似好少會咁
點解會咁樣呢?

我地講過,中國古代係「不學詩,無以言」嘅世代
上層知識分子之間嘅交流,詩係一種好重要嘅工具
亦都因為咁,詩嘅世界本身就形成左詩文化、詩語言
用典故,就好似inside joke咁,並唔係一件難事
當詩人嘅對象都係詩文化嘅讀者,自然會講詩語言
同今時今日講潮文個情況係相似嘅

中國古詩,點解可以咁精緻,咁簡短嘅情況
呈現出中國古典文學嘅最高峰?
我地必須了解:
詩唔止係單純嘅藝術品,而係一種龐大、豐富嘅詩文化
詩文化代表左,詩人只要運用短短一兩句文字
可以召出歷代的古魂,可以喚起神話的怪誕,可以昇華植物的精神
歷史人事、神話傳說、哲理思想、民間風俗等等
每一種都係詩文化入面累積,每一種都潛藏著厚實的泉源
每一種典故運用得好,都係呈現左詩文化嘅美

賈生

宣室:帝王住嘅正室
賈生:賈誼,西漢文人

李商隱呢首詩以人作題,係一首「詠史」之作
所以要理解呢首詩,必須先知道賈誼一生
根據史記講:
「賈生名誼,雒陽人也。年十八,以能誦詩屬書聞於郡中。吳廷尉為河南守,聞其秀才,召置門下,甚幸愛。……廷尉乃言賈生年少,頗通諸子百家之書。文帝召以為博士。」
賈生係一個充滿才華嘅年輕人
漢文帝好欣賞佢,就比佢做左史上最年輕嘅高級教書人
好可惜嘅係,後來佢建議新禮制果陣
比埋老屎忽反對,皇帝唯有外放佢去第二到做官

邊個鍾意比堆老屎忽玩,賈生緊係勁唔開心
期間仲寫左好出名嘅《弔屈原賦》
後黎雖然返左去,做左太子個老師
「居數年,梁王騎,墮馬而死,無後。賈生自傷為傅無狀,哭泣歲餘,亦死。賈生之死時年三十三矣。」
點知過左無耐太子死左
賈生覺得係自己責任,其實關鬼佢事咩
結果傷心到死左,果陣先得三十三歲咋陰公

呢兩句正正係講緊,賈生被人反對流放外地
有一日漢文帝無啦啦諗到條千古難題
希望搵到賢士黎解答
而果陣最醒目嘅就係賈生
頭兩句都係好強調漢文帝嘅覺醒
賈生終於可以一展平生之學啦

史記講:
後歲餘,賈生徵見。孝文帝方受釐,坐宣室。上因感鬼神事,而問鬼神之本。賈生因具道所以然之狀。至夜半,文帝前席。既罷,曰:「吾久不見賈生,自以為過之,今不及也。」

賈生作為一個咁醒嘅文人
作為一個中國古代知識分子嘅一流人物
但被皇帝流放左去長沙,再突然叫佢返黎
試幻想吓,果刻賈生係幾咁期待
自己治國平天下為萬民著想嘅大志終於可以用得著啦!
點知……
原來皇帝只係想問佢鬼神嘅迷信嘢

「可憐」呢個字,當然係李商隱嘅睇法啦
同時間,佢作為一個「沈淪下僚」嘅人
都係表達緊自己嘅自傷自憐之情
兩個同樣咁出色嘅文人,同樣都係懷才不遇
「虛前席」係形容緊皇帝同賈生坐係地下
「不自知膝之前於席」,聽到入哂神虛心受教咁
但一切都係空虛不實,一切都係妄為嘅

「不問」和「問」之間係一大對比
同時間都係最大嘅諷刺
個情況好似係高官去車公廟為香港祈福咁
李商隱寫呢一句果陣,係好深刻感受到果一刻嘅荒謬
似乎係充滿左憤怒咁揮筆書寫

李本身因為一生都不受重用,同樣係早死
詩人以生命去讀歷史,讀歷史嘅共鳴寫下詩句
呢一個典故,除左係詩文化傳統之美
亦係李之生平入面互相呼應,成為左佢一生嘅註腳

最後我地再讀一次:
賈生

本身唔係好鍾意咁多典故,
但巴打講詩文化,
又覺得典故又好重要咁,
不過可惜好多都唔明

好多典故我都係睇注先識
始終我地脫離左古代詩文化世代
要理解需要花多一層功夫
我會盡量解釋返比巴絲打睇

巴打加油!!!

多謝巴打
大家得閒都黎吹幾句

多謝哂巴打支持
好多都係拾人牙慧
巴打有冇開黑暗模式

巴打真幸福, 有得跟大師學野
用咗黑暗模式又真係無難度喎...... 所以都係唔洗理我要求

都係繼續出文等我地大飽眼福吧啦

多謝哂巴打支持
好多都係拾人牙慧
巴打有冇開黑暗模式

巴打真幸福, 有得跟大師學野
用咗黑暗模式又真係無難度喎...... 所以都係唔洗理我要求

都係繼續出文等我地大飽眼福吧啦

思想post好多人吹水
我都要推推呢邊先
多謝巴打
下首講佢一首好得意嘅歷史詩
留名

多謝絲打幫推
留名

巴打睇完再黎吹水
巴打解賈生解得幾好

支持你!

有心傾實會有人
至少有巴打

解得好,仲見到陳鍵鋒

佢做文人一流
放心我會keep住更新
持之以恆咁做
一定會愈黎愈多人嘅

正呀,咁可以Keep左有野睇
巴打解賈生解得幾好

支持你!

有心傾實會有人
至少有巴打

解得好,仲見到陳鍵鋒

佢做文人一流
放心我會keep住更新
持之以恆咁做
一定會愈黎愈多人嘅

正呀,咁可以Keep有野睇

Keep 住
推埋呢頁出多篇先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞