[古典文學入門(二)]估吓邊個文人成日叫雞?

652 回覆
159 Like 0 Dislike

簡介基本古典文學概念:名句
兼讀李商隱無題詩(昨夜星辰昨夜風)ep.12

今次講李商隱呢首無題詩
入面有一句相信大家都會係電視機聽過:
「身無綵鳳雙飛翼,心有靈犀一點通」
大家又有冇諗過,點解呢句會咁出名呢?

其實名句選係古代已經有呢種書
而現代更加多,主要為左現代人精讀嘅需求
呢種選出名句嘅標準,著眼於「共同經驗」
詩歌>特定人事嘅題材>名句超越具體而至抽象>普遍人類共同經驗
讀者從「共同經驗」睇到自己嘅人生經歷
所以即使得一句,都可以好多FF空間

「句」同「篇」係文學討論成日見到嘅字
有名句未必係名篇
一句出名唔代表成篇都出名
一句寫得好唔係等於成篇都寫得好
我地評價文學作品時
都可以思考呢兩者之間嘅關係

無題
昨夜星辰昨夜風,畫樓西畔桂堂東。

「昨晚」係表達時間
「畫樓」係地點,但唔係一個好明確嘅地方
詩人係到追憶緊尋日嘅事情
只係咁睇,無咩特別

但只要我地一讀出聲
就發現當中嘅「聲音之美」
近體詩按照平仄格律創作
必然會有節奏,呢一種節奏有時更係詩意
例如呢到詩人故意用兩次「昨夜」
呢一種特別句法,比人一種輕快嘅感覺
大家不妨讀多幾次

身無綵鳳雙飛翼,心有靈犀一點通。

綵:彩色
靈犀:犀牛角。傳說犀牛係靈異之獸,條角叫做靈犀

山海經入面有隻「單翼鳥」
成日比人用黎創作詩歌
例如白居易嘅《長恨歌》:
「在天願為比翼鳥,在地願為連理枝」

李商隱正係化用左呢個浪漫嘅典故
兩人合而為一,先係一個整體
但我地卻唔能夠化為「雙飛翼」
即係愛情受到阻隔無方法一齊

前面講嘅係現實嘅困境
係客觀而無法改變嘅事實
但詩人係到話:
只要我地相愛,相知相重
就算現實有再多的難關
都唔會影響到我地之間嘅愛情
因為愛情,從來都係屬於心嘅國度

隔座送鉤春酒暖,分曹射覆蠟燈紅。

送钩:古代遊戲,把鉤互相傳送,藏係其中一個人手上,睇吓估唔估得中
分曹:分組
射:猜測
燈:燈謎

呢到係講緊詩人回憶尋日嘅事
似乎係一場公開嘅聚會
大家玩得好開心,但無人知道佢地嘅感情
一段無法公開嘅感情
就算相愛都要隱瞞,無方法光明正大一齊

嗟余聽鼓應官去,走馬蘭臺類轉蓬。

嗟:嘆氣
蘭臺:京都文書省
類轉蓬:似蓬草咁係空中飛吓轉吓

呢到好簡單講緊李商隱聽到五更鼓聲
係時候起身番工啦
上馬出發去文書省做嘢
日日返工無咩貢獻都唔知做緊咩
好似香港人咁心靈係好空虛嘅

有人話,從「隔座送鉤春酒暖」以下
都只係客觀描寫,落於俗套
比人一種虎頭蛇尾,無言外之意
欠缺左一種可以回味嘅深刻
「有句無篇」,唔算得上係名篇
所以其實大家都唔會讀過佢後面四句

唔知大家又點睇呢?
不如係到再讀一次啦!

無題
昨夜星辰昨夜風,畫樓西畔桂堂東。
身無綵鳳雙飛翼,心有靈犀一點通。
隔座送鉤春酒暖,分曹射覆蠟燈紅。
嗟余聽鼓應官去,走馬蘭臺類轉蓬。
得閒留名支持,順便推post
見各巴打都share名句想聽解釋
我都想聽哩2句

東邊日出西邊雨 道是無晴卻有晴

呢句絕對都係名句
我一陣搵埋全篇再放上黎
再講幾句同大家分享

《竹枝詞》 劉禹錫
楊柳青青江水平,聞郎江上踏歌聲。
東邊日出西邊雨,道是無晴卻有晴。

首先講講竹枝詞,本身係四川重慶嘅民歌
後黎有堆詩人一齊仿作,呢首係其中之一

既是「聞郎」,自然女子思念情郎
呢個女仔係岸邊,忽然聽到佢情人嘅歌聲
但係暫時仲係只聞其聲,不見其人

後面之所以係名句
正如上面講名句嘅原因一樣
詩人將愛情嘅不可測、變化萬千嘅普遍情況
好精彩好正咁表達出黎

好似氣候嘅變化莫測
晴天雨天都唔係人力可以控制
以為對方無情果陣
又忽然係有情嘅
欲擒故縱,忽冷忽熱
呢種愛情感受,相信大家都試過
香港代表

香港代表

戈登巴打你無事呀?
你講開d詩咁正, 點解突然貼d咁既野既??

講開竹枝詞, 我都搵到首

相約今宵踏月行,臺頭克落克分明。
一杯濁酒黃昏後,哈甫帕司到乃恩。

本書叫「圖像晚清:《點石齋畫報》」By 陳平原,呢首詩雖然講唔出咩野大道理,但係我睇完之後覺得非常之有親切感
香港代表

戈登巴打你無事呀?
你講開d詩咁正, 點解突然貼d咁既野既??

講開竹枝詞, 我都搵到首

相約今宵踏月行,臺頭克落克分明。
一杯濁酒黃昏後,哈甫帕司到乃恩。

本書叫「圖像晚清:《點石齋畫報》」By 陳平原,呢首詩雖然講唔出咩野大道理,但係我睇完之後覺得非常之有親切感

巴打呢首仲正
英文譯音勁有親切感
難得巴打仲要搵埋圖解
高質!
香港代表

佔中詩
好膠

好多阿伯鍾意寫呢種
仲出埋書
香港代表

佔中詩
好膠

好多阿伯鍾意寫呢種
仲出埋書

咁都出得書!

認真認為呢種文筆走去寫古詩format 總係帶有些少柒氣
香港代表

佔中詩
好膠

好多阿伯鍾意寫呢種
仲出埋書

咁都出得書!

似變左數白欖咁

簡介基本古典文學概念:類無題
並讀李商隱暮秋獨遊曲江詩ep.10

我地之前介紹過咩係「無題」
而又有一種講法,係由「無題」引申出黎
叫做「類無題」,即有題目如無題目
即係作品題目並不能為讀者提供任何「閱讀定向」
「無題」嘅本質正是如此

就算作者有題目,但都可以同作品嘅閱讀無關係嘅
呢一種「類無題」作品,係李商隱詩中成日見到
往往更強調詩歌嘅想像、詮釋空間
而唔係實際事情、作者本意去追求唯一答案
我地今次讀嘅呢首詩,正正係「類無題」之作

暮秋獨遊曲江
荷葉生時春恨生,荷葉枯時秋恨成。

呢首哲理詩,係李商隱另一種面貌
無用典故,用字淺白,完全唔需要查字典
一眼睇落去,隻隻字都識
但加埋一齊,偏偏睇唔明

李商隱係短短幾句入面
已經充分咁講左中國傳統典型嘅宇宙觀
所有嘅事物,都係二元對立嘅辯證
即係生即係死,愛即係恨,完滿即係缺憾
最能夠呈現呢種思想嘅例子係《周易》六十四卦
六十三卦既濟
六四十卦未濟
完結,即係開始,一切都係不斷循環

正因為咁,「荷葉」代表左一切客觀存在嘅事物
萬物一出現係呢個世界,荷葉一出生果一刻
春天嘅時候萬物滋生,已經代表「春恨生」
埋伏左佢消逝於世嘅因子
所以隨往時間過去,事物變化
荷葉係必然會枯萎,萬物一定會滅亡
「秋恨成」,生之於死,係一體兩面
現代哲人話:「人是向死的存在」
李商隱呢一首詩何止講人,萬物生,萬物亦死

深知身在情常在,悵望江頭江水聲。

前兩句以象徵比喻說明哲理
後兩句,將詩人李商隱嘅深情表達得極好
從客觀萬物之變化生滅,走回詩人主觀嘅感性心靈
一切都係李商隱嘅人生感悟,係詩人真實咁經驗過

可能係家人,可能係愛侶,可能係朋友
李商隱就算體驗生命嘅無常
李商隱就算知道死亡嘅必然
但佢更加明白到「身在情常在」嘅存在過程
起點同終點都唔係最重要
最重要嘅係過程,係呢種過程只要人身尚存
亦都代表左我地感情常在
我地必須經驗呢一切嘅事物

由「深知」對「悵望」,係一個強烈嘅對比
詩人會認為消逝係「恨」,正因為佢有「愛」
感情常在,喜怒哀樂,愛恨交纏不清
正因為人有感情,先會有咁多遺憾
「深知」哲理,係無方法解決人生嘅種種遺憾

所以詩人只有「悵望」江水嘅流逝
「天地有情」
「天若有情天亦老」
連天地都解決唔到嘅事,凡人又點會解決到呢?
我地可以做嘅,亦都唯有好好咁感受一切
正如李商隱好好咁望住流水,好好咁聽住水聲

暮秋獨遊曲江

追返之前呢首先.....

---正如戈登巴打所講,呢首詩用詞好簡單,雖然句式用詞都有重複(例如「荷葉」、「時」、「恨」),不過真係好有深意,佢亦令我諗起李商隱既另一首名作「夜雨寄北」(唔知會唔會講呢?)

首先詩題已經營造咗詩人嘅心境:「暮秋」、「獨」;另外詩人嘅著眼點放嘅竟然係荷葉,而唔係荷花,呢樣野幾有趣。但無論花又好、葉又好,邊樣靚d都好,一樣生有時、死有時

生成枯死只係一刻既事,但每一刻都有唔圓滿,唔完備嘅野,因為你擁有呢一刻嘅 "生",喺呢一刻你亦無 "成"、"枯"、"死"或其他既可能性,可以話,詩人怕嘅唔係由生至死,而係每一個當下,都有佢既缺失

接落去既「深知身在情常在」,亦係解釋咗呢個道理,身在情常在,詩人無法搣乜肉身與感情,正如佢所見既荷葉,無論生死都會處身於江水之上。最後一句有意思既係──詩人唔係聽江水既聲,而係去望。「江頭」亦有一切源頭既意思,令成首詩真係達到帶有哲理、生命既層次,雖然係咁,李商隱始終都係一個詩人,感性高於理性,所以先至會用「悵」呢個字...

多謝巴打介紹呢首好詩!

簡介基本古典文學概念:類無題
並讀李商隱暮秋獨遊曲江詩ep.10

我地之前介紹過咩係「無題」
而又有一種講法,係由「無題」引申出黎
叫做「類無題」,即有題目如無題目
即係作品題目並不能為讀者提供任何「閱讀定向」
「無題」嘅本質正是如此

就算作者有題目,但都可以同作品嘅閱讀無關係嘅
呢一種「類無題」作品,係李商隱詩中成日見到
往往更強調詩歌嘅想像、詮釋空間
而唔係實際事情、作者本意去追求唯一答案
我地今次讀嘅呢首詩,正正係「類無題」之作

暮秋獨遊曲江

呢首哲理詩,係李商隱另一種面貌
無用典故,用字淺白,完全唔需要查字典
一眼睇落去,隻隻字都識
但加埋一齊,偏偏睇唔明

李商隱係短短幾句入面
已經充分咁講左中國傳統典型嘅宇宙觀
所有嘅事物,都係二元對立嘅辯證
即係生即係死,愛即係恨,完滿即係缺憾
最能夠呈現呢種思想嘅例子係《周易》六十四卦
六十三卦既濟
六四十卦未濟
完結,即係開始,一切都係不斷循環

正因為咁,「荷葉」代表左一切客觀存在嘅事物
萬物一出現係呢個世界,荷葉一出生果一刻
春天嘅時候萬物滋生,已經代表「春恨生」
埋伏左佢消逝於世嘅因子
所以隨往時間過去,事物變化
荷葉係必然會枯萎,萬物一定會滅亡
「秋恨成」,生之於死,係一體兩面
現代哲人話:「人是向死的存在」
李商隱呢一首詩何止講人,萬物生,萬物亦死

前兩句以象徵比喻說明哲理
後兩句,將詩人李商隱嘅深情表達得極好
從客觀萬物之變化生滅,走回詩人主觀嘅感性心靈
一切都係李商隱嘅人生感悟,係詩人真實咁經驗過

可能係家人,可能係愛侶,可能係朋友
李商隱就算體驗生命嘅無常
李商隱就算知道死亡嘅必然
但佢更加明白到「身在情常在」嘅存在過程
起點同終點都唔係最重要
最重要嘅係過程,係呢種過程只要人身尚存
亦都代表左我地感情常在
我地必須經驗呢一切嘅事物

由「深知」對「悵望」,係一個強烈嘅對比
詩人會認為消逝係「恨」,正因為佢有「愛」
感情常在,喜怒哀樂,愛恨交纏不清
正因為人有感情,先會有咁多遺憾
「深知」哲理,係無方法解決人生嘅種種遺憾

所以詩人只有「悵望」江水嘅流逝
「天地有情」
「天若有情天亦老」
連天地都解決唔到嘅事,凡人又點會解決到呢?
我地可以做嘅,亦都唯有好好咁感受一切
正如李商隱好好咁望住流水,好好咁聽住水聲

暮秋獨遊曲江

追返之前呢首先.....

---正如戈登巴打所講,呢首詩用詞好簡單,雖然句式用詞都有重複(例如「荷葉」、「時」、「恨」),不過真係好有深意,佢亦令我諗起李商隱既另一首名作「夜雨寄北」(唔知會唔會講呢?)

首先詩題已經營造咗詩人嘅心境:「暮秋」、「獨」;另外詩人嘅著眼點放嘅竟然係荷葉,而唔係荷花,呢樣野幾有趣。但無論花又好、葉又好,邊樣靚d都好,一樣生有時、死有時

生成枯死只係一刻既事,但每一刻都有唔圓滿,唔完備嘅野,因為你擁有呢一刻嘅 "生",喺呢一刻你亦無 "成"、"枯"、"死"或其他既可能性,可以話,詩人怕嘅唔係由生至死,而係每一個當下,都有佢既缺失

接落去既「深知身在情常在」,亦係解釋咗呢個道理,身在情常在,詩人無法搣乜肉身與感情,正如佢所見既荷葉,無論生死都會處身於江水之上。最後一句有意思既係──詩人唔係聽江水既聲,而係去望。「江頭」亦有一切源頭既意思,令成首詩真係達到帶有哲理、生命既層次,雖然係咁,李商隱始終都係一個詩人,感性高於理性,所以先至會用「悵」呢個字...

多謝巴打介紹呢首好詩!

巴打嘅見解好獨到!
特別係指出「江頭」有萬物源起之意,之前真係無諗到呢層深意
呢首詩我自己都好鍾意,又唔算好出名,特登大家分享
等我再將巴打嘅嘢放係blog到先
香港代表

香港代表

阿伯級詩人
香港代表

佔中詩
好膠

好多阿伯鍾意寫呢種
仲出埋書

咁都出得書!

呢種文筆寫咩都柒

等待與幻想情人之書
讀李商隱無題四首其一(來是空言去絕蹤)ep.13

我地讀左咁多首李商隱嘅愛情詩
就算唔知佢生平
都可以感受到佢有幾受愛情折磨
幾乎首首寫愛情都係悲哀
可以想像,李商隱受情所困
愛情對於佢,係一件好重要嘅事

李商隱係同王茂元個女結婚之前
幾段愛情都係悲劇收場
結婚之後,雖然老婆都好好
但因為李商隱「沈淪下僚」成日走黎走去
佢地都係聚少離多,無點安定落黎
而佢老婆又早死過佢,對佢打擊好大

一個人咁受愛情所折磨
好自然係會尋求超脫被情所困嘅方法
所以李商隱對佛教道教都好有研究
我地係好多詩入面見到佢用佛道典故

無題四首其一
來是空言去絕蹤,月斜樓上五更鐘。

第一句就充分講左愛情常見嘅悲哀:失約
能夠將情人失約,不守諾言嘅情況
用短短一句就講哂出黎
「空言」,乃指早有諾言
「絕蹤」,講緊不見蹤影
大家不妨記低呢句,將來實有機會用

第二句講緊詩人係相約之地苦等
好似大家平時係街邊等人咁
「月斜」,望住月光漸漸推移
影子慢慢被月光擠開
「五更鐘」都打響啦,已經就快天光
情人嘅身影,情人嘅諾言
到底去左邊呢?

夢為遠別啼難喚,書被催成墨未濃。

你知唔知道,我又夢見你啦
係夢入面,我地分開得好遠好遠
而我心入面係知道,呢次之後我地唔會再見
我不斷咁喊住叫你個名,但係你
但係你無再轉頭望我一眼

我好急好急咁寫左封情書
墨汁都未磨得好
但我怕慢左呢一秒,就錯失你
就算寫出黎嘅字唔好睇
我都無所謂,我一定要寫呢封信比你

蠟照半籠金翡翠,麝熏微度繡芙蓉。

金翡翠:以金絲線綉成翡翠鳥圖案嘅幃幕
麝薰:麝香薰染
微度:輕輕飄入
繡芙蓉:繡上芙蓉圖案嘅斗帳

上面四句係李商隱嘅自白
到左呢兩句,李商隱等唔到回覆
詩人已經開始走火入魔
瘋狂FF呢位失約嘅情人到底做緊咩

比情人放飛機,加埋不見蹤影
李商隱就係到幻想,其實佢係咪陪緊第二個人?
佢唔再搵我,係咪因為有更好嘅歸宿?
佢係咪係床到,同其他人做緊平時同我做嘅事?

劉郎已恨蓬山遠,更隔蓬山一萬重。

呢到嘅「蓬山」係神仙典故
好耐以前,有兩個人叫劉晨、阮肇
佢地有日行山迷路,咁就遇見山中仙子
仙子仲做埋老婆,過得好開心
點知落山先發現原來已經過左幾百年
仲要返上山已經搵唔返仙子啦

詩人係呢邊嘅比喻係好癲嘅
典故入面,劉郎已經好慘,好想搵返仙子
而李商隱竟然話自己希望見返情人
仲要比劉郎難上一萬倍

李商隱就好似墜入左無窮無盡嘅愛情困局
不斷嘅等待,不絕嘅失望
係神仙典故入面,反而見到自己嘅悲哀
種種焦慮,形成佢對愛情瘋狂嘅幻想……

無題四首其一
話咁快就第十三篇
我暫時估計會出多五篇

等待與幻想情人之書
讀李商隱無題四首其一(來是空言去絕蹤)ep.13

我地讀左咁多首李商隱嘅愛情詩
就算唔知佢生平
都可以感受到佢有幾受愛情折磨
幾乎首首寫愛情都係悲哀
可以想像,李商隱受情所困
愛情對於佢,係一件好重要嘅事

李商隱係同王茂元個女結婚之前
幾段愛情都係悲劇收場
結婚之後,雖然老婆都好好
但因為李商隱「沈淪下僚」成日走黎走去
佢地都係聚少離多,無點安定落黎
而佢老婆又早死過佢,對佢打擊好大

一個人咁受愛情所折磨
好自然係會尋求超脫被情所困嘅方法
所以李商隱對佛教道教都好有研究
我地係好多詩入面見到佢用佛道典故

無題四首其一

第一句就充分講左愛情常見嘅悲哀:失約
能夠將情人失約,不守諾言嘅情況
用短短一句就講哂出黎
「空言」,乃指早有諾言
「絕蹤」,講緊不見蹤影
大家不妨記低呢句,將來實有機會用

第二句講緊詩人係相約之地苦等
好似大家平時係街邊等人咁
「月斜」,望住月光漸漸推移
影子慢慢被月光擠開
「五更鐘」都打響啦,已經就快天光
情人嘅身影,情人嘅諾言
到底去左邊呢?

你知唔知道,我又夢見你啦
係夢入面,我地分開得好遠好遠
而我心入面係知道,呢次之後我地唔會再見
我不斷咁喊住叫你個名,但係你
但係你無再轉頭望我一眼

我好急好急咁寫左封情書
墨汁都未磨得好
但我怕慢左呢一秒,就錯失你
就算寫出黎嘅字唔好睇
我都無所謂,我一定要寫呢封信比你

金翡翠:以金絲線綉成翡翠鳥圖案嘅幃幕
麝薰:麝香薰染
微度:輕輕飄入
繡芙蓉:繡上芙蓉圖案嘅斗帳

上面四句係李商隱嘅自白
到左呢兩句,李商隱等唔到回覆
詩人已經開始走火入魔
瘋狂FF呢位失約嘅情人到底做緊咩

比情人放飛機,加埋不見蹤影
李商隱就係到幻想,其實佢係咪陪緊第二個人?
佢唔再搵我,係咪因為有更好嘅歸宿?
佢係咪係床到,同其他人做緊平時同我做嘅事?

呢到嘅「蓬山」係神仙典故
好耐以前,有兩個人叫劉晨、阮肇
佢地有日行山迷路,咁就遇見山中仙子
仙子仲做埋老婆,過得好開心
點知落山先發現原來已經過左幾百年
仲要返上山已經搵唔返仙子啦

詩人係呢邊嘅比喻係好癲嘅
典故入面,劉郎已經好慘,好想搵返仙子
而李商隱竟然話自己希望見返情人
仲要比劉郎難上一萬倍

李商隱就好似墜入左無窮無盡嘅愛情困局
不斷嘅等待,不絕嘅失望
係神仙典故入面,反而見到自己嘅悲哀
種種焦慮,形成佢對愛情瘋狂嘅幻想……

無題四首其一

堆圖堆電影我都睇過,
好正呀!

幾套電影都係講愛情
套套我自己睇左都深刻
即刻攞黎做圖
留名學野
留名學野

多謝巴打
李商隱進入尾聲
會開始好精彩
睇睇一推
睇睇一推

講完李商隱下個會講東坡
係我第一個真正鍾意古典文學家
易入口程度係陶淵明同李商隱中間

多謝巴打幫推
文學post唔可以被其他post超過架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞