[古典文學入門(二)]估吓邊個文人成日叫雞?

652 回覆
159 Like 0 Dislike

愛情忠貞?典故的化用和反用
讀李商隱青陵臺詩ep.9

我地曾經講過詩歌用典係詩文化嘅呈現
用典嘅範疇好廣泛,愛情典故係其中一大類
李商隱所用嘅「青陵臺」,正正係中國一個好出名嘅愛情故事
干寶《搜神記》:
「宋康王舍人韓憑,娶妻何氏,美,康王奪之。」

好耐好耐以前,戰國宋康王見到個美女
佢就好鬼想食呢個美女啦
點知發現呢個女人係自己手下韓憑嘅老婆
宋康王做得國君,緊係大哂,搶左佢老婆返屋企
仲要迫到韓憑自殺死左
何氏結果當住宋康王面前,係青陵臺跳左落黎
「左右攬之,著手化為蝶」
周圍嘅人想捉住佢,只係撕裂左佢件衫
碎左嘅布係空中就好似蝴蝶一樣咁飛黎飛去

[rgb(255, 192, 203)]青陵臺
青陵臺畔日光斜,萬古貞魂倚暮霞。[/rgb(255, 192, 203)]

:邊緣
:忠貞

中國傳統美學不同於西方
西方古典美學,往往係以悲劇呈現
但中國就會成日見到,正因為現實千瘡百孔
所以要用想像超越,補充缺憾
王曰:「爾夫婦相愛不已,若能使冢合,則吾弗阻也。」宿昔之間,便有大梓木生於二冢之端,旬日而大盈抱,屈體相就,根交於下,枝錯於上。又有鴛鴦,雌雄各一,恆棲樹上,晨夕不去,交頸悲鳴,音聲感人。
韓憑同何氏嘅故仔,結局係佢地就算死左
就算宋康王隔開佢地,唔比佢地同穴而葬
佢地墓地依然長出兩棵樹,連埋一齊,仲有成日有對鴛鴦係上面
政治權力令愛情於現實中滅亡
但愛情卻係想像中超越政治權力,得以完滿

李商隱呢兩句,正正係化用左呢個愛情典故
「萬古貞魂」,係何氏永恆嘅愛情
即使係「日光斜」,即使係「何暮霞」
都無法改變佢地愛情嘅專一

[rgb(255, 192, 203)]莫訝韓憑爲蛺蝶,等閒飛上別枝花。[/rgb(255, 192, 203)]

蛺蝶:其中一種蝴蝶

絕句多數係三四句最妙
而呢三四句似乎係好難解得通
第三四句嘅意思係:
唔好驚訝韓憑老婆化成蝴蝶
佢隨時都會去搵第二個男人

我地就咁睇,真係比李商隱嚇親
大佬你寫呢兩句都唔符合個典故嘅
如果前面首一二句係「化用」
呢邊三四句,我地會叫做「反用」
即係故意將個典故所表達嘅意思,反轉佢黎講
形成一個強烈嘅對比、張力

李商隱果然係一個叛逆嘅文人
因為佢睇穿左呢種愛情故事嘅偽善
未嘗唔可以視為佢對中國美學力求圓滿嘅諷刺
「莫訝」,愛情本來就無保障
「等閒」,情侶隨時都可以移情別戀
總之個個都係雞,隻隻都係鴨
睇到呢邊,你可以話李商隱故作奇語
但計我話呢,佢呢個情場浪子,食女多過你食飯
佢嘅愛情睇法,正正係我地日常見到嘅現實

我地再讀一次:

[rgb(255, 192, 203)]青陵臺
青陵臺畔日光斜,萬古貞魂倚暮霞。
莫訝韓憑爲蛺蝶,等閒飛上別枝花。[/rgb(255, 192, 203)]

巴打出文好快!想講返呢首----

因為見到「日光」、「貞魂」呢兩個詞,呢首詩畀我既感覺係講緊跟大佬、或者係君臣之類嘅情況——青陵臺都唔係畀太陽正面照住,而忠貞既魂魄所倚嘅雲霞亦去到日暮時份,呢兩句既語氣都非常之灰,所以最後兩句好似晦氣話咁⋯⋯(---"我唔妥你,可以飛你;我唔鐘意你,可以寫詩唱衰你 ,老細,你啤咩呀,出黎隻揪丫")

等我快啲追埋最新一首先。戈登巴打加油!

學到嘢!

巴打既point演譯好通透、能夠引導聯想

有無可能係,頭一二句「日光斜」、「暮霞」呢兩個元素其實已經係象徵某D野「終結」既伏筆??
於是之後兩句便揭繞:甜美愛情既完結

巴打咁樣讀會順好多

古人之弊,「知人論世」的誤用
談李商隱無題詩(相見難時別亦難)ep.11

有關李商隱大多無題詩之作
古人大多用「知人論世」嘅方法強行實解
咩係「知人論世」呢?
就係主張用作者嘅生平同時代社會嘅方法讀詩
個人生平+時代政治+作品年表
例如話李商隱係香港1997年寫左一首詩
就會用黎推論呢首詩一定係講緊香港回歸
就算睇落去唔似,都會勉強解釋到似

呢種方法唔係唔可以用
但好多時古人只係用死呢種方法
尤其係解釋李商隱嘅情詩
強求實解,而年表並不可信
落於俗套,將詩歌美感扼殺
最顯著嘅例子,莫過於我地今日讀嘅呢首無題詩

無題
相見難時別亦難,東風無力百花殘。

東風:春風,指春天

以情解詩,起首已經感到呢首詩嘅精彩
無題詩最吸引人嘅特色
就係在於以個別具體嘅情況
表達出人類普遍嘅情感經驗
呢一種感情,呢一種經驗
係你我都會感嘆,好似特登為我地而寫咁

「難」是此詩嘅關鍵
世間愛情之所以令人覺得偉大
往往在於「難」,兩情相悅而有無法違逆之阻隔
我地會想像,到底係點樣嘅問題呢?
距離?
戰亂?
倫理?
生死?
難於相見,相見後不知何時再會
難上加難,令人不忍別離

前面係事實描述,後面係詩人嘅高超想像
春天既講現實,又係象徵愛情
「無力」係講緊春天結束,又係話無能為力改變
「百花殘」嘅悲慘淒美,遍地殘花
令詩人聯想到自己愛情嘅悲劇

春蠶到死絲方盡,蠟炬成灰淚始乾。

整首詩最出名嘅句子
正正反映左詩人嘅天才,譬喻嘅高明
譬喻嘅動人,在於係日常生活普遍會見到嘅事物
係好淺白好貼近古代嘅生活
將「春蠶」、「蠟炬」呢種共同生活經驗
昇華到人生愛情之譬喻
令人一讀就能感受當中感情嘅深厚

呢到有趣嘅地方係,「絲」係「思」嘅諧音
用「春蠶」嘅吐絲情況,轉入情人無盡嘅思念
俗語去講
即係話我愛你愛到我死果日
哇,呢一種本來係聽人都想嘔咁講法
詩人卻用譬喻令我地深刻感受到呢一種感情

「蠟炬」除左係日常生活經驗
試想像火光搖曳嘅情況,都象徵左好多嘢
係光明?
係不安?
定係燃燒自我?
「淚」既係蠟炬,亦都係愛情之悲

「絲方盡」、「淚始乾」
同樣都係一種漫長嘅相思之苦
詩人將抽象嘅愛情思念過程
具體咁用譬喻表達出黎
由抽象到具體,先會感動人心

曉鏡但愁雲鬢改,夜吟應覺月光寒。

經過漫長嘅愛情折磨
經過不可阻擋嘅愛情之難
詩人由普遍情感轉入個別嘅生活
照鏡時擔心頭髮花白,年華老去
晚上吟詩時覺得月亮特別淒冷

呢邊我地可以想像一個情景
兩句係一女一男,互相思念彼此
而又遠隔天涯,只能各自悲傷
簡直就係你的名字嘅情節

蓬山此去無多路,青鳥殷勤為探看。

蓬山:蓬萊仙境,情人住嘅地方
青鳥:神話入面嘅信差

你住嘅地方,並唔係好遠
但係正所謂愛情最遙遠嘅距離
並唔係我同你相距好遠
而係我地地明明咁近,偏偏又好似遠隔天涯

既然我地暫時仲未可以改變現實
唯有希望我寫嘅信
能夠好似我親身探你一樣
或者文字可以令我地渡過呢個難關
「青鳥」呢個比喻係好生動嘅

我地又睇睇古人點解呢首詩
張爾田話係李商隱對令狐家族嘅告白
以青鳥自比,表達自己嘅心意
張嘅理由係:「確定是時作,觀起語自悟」
即係佢假設係某年有件大事發生
所以呢首詩就係咁解啦
但根據竟然係話睇到第一句就突然領悟到個年份
真係吹得就吹,事實嘅判斷,又點可以咁呢
呢種古人解讀方法,並唔係得佢係咁架

「知人論世」一誤用左
簡直就係局限左成首無題詩嘅多向詮釋
李商隱故意用無題目,就係唔想咁呀大佬
所以話,古人講嘢有時都傻傻地
大家再用正確嘅態度讀一次啦:

無題
相見難時別亦難,東風無力百花殘。
曉鏡但愁雲鬢改,夜吟應覺月光寒。
蓬山此去無多路,青鳥殷勤為探看。
一陣會出首名詩
大家都一定聽過一句:

期待!

出左啦巴打
一陣會出首名詩
大家都一定聽過一句:

期待!

出左啦巴打

即睇!

睇完再講吓感想呀
一陣會出首名詩
大家都一定聽過一句:

期待!

出左啦巴打

即睇!

睇完再講吓感想呀

前四句都好正!
我睇完直接背埋呀

而兩句真係精妙絕倫

絲淚絲淚 思慮思慮
呢首係咪稱得上最出名??
好鍾意3、4句

昨夜星辰昨夜風,畫樓西畔桂堂東。
身無綵鳳雙飛翼,心有靈犀一點通。
隔座送鉤春酒暖,分曹射覆蠟燈紅。
嗟餘聽鼓應官去,走馬蘭臺類轉蓬。

而兩句真係精妙絕倫

絲淚絲淚 思慮思慮

最勁係佢用好自然
唔似而家嘅人用雙關好低莊
勉強咁用,反而突兀
呢首係咪稱得上最出名??
好鍾意3、4句

昨夜星辰昨夜風,畫樓西畔桂堂東。
身無綵鳳雙飛翼,心有靈犀一點通。
隔座送鉤春酒暖,分曹射覆蠟燈紅。
嗟餘聽鼓應官去,走馬蘭臺類轉蓬。

巴打識貨
下一首正正係講呢首

月影巴打今次點睇李商隱
上次你篇陶淵明都寫得好出色

月影巴打今次點睇李商隱
上次你篇陶淵明都寫得好出色

未睇得切呀,你又思想又李商隱叫雞又梵谷咁
我追哂再話你知呀
無追post添,見古典文學就入咗黎
李義山有首《錦瑟》,都幾好,唔知巴打有無講
之前睇開宋詞多,支持巴打,繼續出post

錦瑟+1
希望巴打都會講埋LA!!

多謝巴打支持
錦瑟係壓軸之作,一定會講
巴打慢慢睇完再吹水
再轟烈既愛
都敵唔過距離
longd真係好撚sad
再轟烈既愛
都敵唔過距離
longd真係好撚sad

https://youtu.be/g-E0ojfjYu0

錦瑟+1

呢首絕對係神作
得閒留名支持,順便推post
見各巴打都share名句想聽解釋
我都想聽哩2句

東邊日出西邊雨 道是無晴卻有晴

錦瑟+1

呢首絕對係神作

最後兩句最正
得閒留名支持,順便推post
見各巴打都share名句想聽解釋
我都想聽哩2句

東邊日出西邊雨 道是無晴卻有晴

呢句絕對都係名句
我一陣搵埋全篇再放上黎
再講幾句同大家分享

錦瑟+1

呢首絕對係神作

最後兩句最正

綜合李商隱嘅一生
就出下一篇
第十二篇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞