[古典文學入門(二)]估吓邊個文人成日叫雞?

652 回覆
159 Like 0 Dislike
推埋呢頁出多篇先
等睇好文學野

古人也是三國志迷?
細讀李商隱籌筆驛詩

三國時代係一個好迷人嘅時代
現代咁多電影、電視劇、遊戲咁再創造
或者我地以為三國熱潮係現代嘢
其實古人都好鍾意三國嘅
但呢一切嘅形成,都必須歸功於文字嘅建構
陳壽寫《三國志》,後人評價好高
加上裴松之嘅人作注,加左大量有趣嘅講法
到羅貫中寫《三國演義》,妙筆生花
成就左三國時代嘅魅力

李商隱係一個好鍾意用典嘅詩人
魯迅講:
「玉谿生清詞麗句,何敢比肩,而用典太多,則為我所不滿。」
上次我地講左用典嘅詩文化
而轉過頭黎睇,亦都可以話李商隱
係一個好有歷史意識
係晚唐末世中對朝代興衰敏感嘅詩人
熟讀史書嘅佢,比起我地
一早就已經係忠實嘅三國迷

李商隱活係晚唐
三國相距已隔百年有多
果個時代並未有我地熟知嘅三國演義故仔
更加無三國無雙呢隻Game
佢寫呢一首詩嘅起因
係因為佢路經籌筆驛呢個地方

籌筆驛
魚鳥猶疑畏簡書,風雲長為護儲胥。

簡書:竹木所制嘅軍中文書
長:一直
儲胥:軍營

《方輿勝覽》:
「籌筆驛在綿州綿谷縣北九十九里,蜀諸葛武侯出師,嘗駐軍籌畫於此。」

孔明最後出山打魏國,係四川嘅籌筆驛駐軍
李商隱咁啱經過呢個地方,諗起以前讀過嘅故事
突然間好有感概寫左呢首詩,「詠史」之作

起首即奇句,不合常理反而更加有趣
為左強調孔明軍令如山嘅威嚴
本來魚同鳥識鬼你孔明咩
但而家連魚鳥都識驚,你話恐唔恐怖先
古人話「孔明忠義貫神明」
天上嘅風雲都一直保護住孔明嘅軍營

同埋兩句嘅特色係對偶
魚鳥對風雲
猶疑對為護
簡書對儲胥
唔止用意精奇,仲要有結構之美
一開波已經見到詩人手法不凡

徒令上將揮神筆,終見降王走傳車。

徒令:白費
降王:劉禪
走傳車:長途乘車,意指做俘虜

詩入面有所謂嘅「抑揚頓挫」
我地睇到詩首兩句係「揚」,係對孔明嘅讚美
去到呢一邊,筆法一轉,就係「抑」啦
章法頓挫,起落有致
對偶係句法之美,頓挫係結構之美
成日都會係古詩睇到

熟知三國故事嘅人都知
孔明為國家出左好多力,北伐失敗
但係就算佢幾咁勁,都係改變唔到蜀漢敗亡
劉禪都最後都係做左人地嘅俘虜
「徒令」、「終見」
都盡見詩人對孔明嘅惋惜之情

管樂有才真不忝,關張無命欲何如?

管樂:管仲、樂毅。兩個都係賢臣
關張:關羽、張飛

《三國志·諸葛亮傳》:
「身長八尺,每自比於管仲、樂毅,時人莫之許也。」

孔明係成日讚自己有管樂咁勁嘅
呢到詩人都係同意,話孔明比得起佢地
咁事實上孔明確實變成左一個「歷史典範」
如果唔係,我地點會今時今日仲讀佢篇出師表

詩可以抒情,亦都可以議論
李商隱係到拋出左一個中國士人成日面臨嘅難題
才同命,係可以唔對等嘅
「古來才命兩相妨」
係中國思想入面
「命」從來都係一種違反人自由意志嘅客觀因素
係一種無法超越嘅限制,無法預測嘅局限
所以我地會稱之為「命限」,正係呢個意思

愈勁嘅人,醒到好似孔明
好打到好似關羽、張飛
都係逃唔過自己嘅「命限」
「無命欲何如」,呢一個係問句黎
詩人感知到,愈有才華嘅人,面對「命限」
反而會令人覺得更加悲涼
一切都無法改變,又可以點呢?

他年錦里經祠廟,梁父吟成恨有餘。

他年:有過去、來年兩意,此指來年
祠廟:成都城南,有諸葛武侯祠
梁父吟:孔明成日讀嘅一首詩

詩人由經過古地而起興作詩
歌詠孔明嘅才情
以至議論才與命之間難題
最後用一種悲嘆嘅口氣抒發自己嘅感情

等我將來經過成都嘅諸葛武侯祠
一定會再次吟唱梁父吟
為孔明當年無法完成功業
再次幫佢抒發呢種無盡嘅遺憾之情

最後再讀一次呢首三國詩:
籌筆驛
今次搵圖搵得好開心
仲諗住係柳永

古人也是三國志迷?
細讀李商隱籌筆驛詩

其實古人都好鍾意三國嘅
成就左三國時代嘅魅力

魯迅講:
係一個好有歷史意識
熟讀史書嘅佢,比起我地

李商隱活係晚唐
三國相距已隔百年有多
佢寫呢一首詩嘅起因

籌筆驛

《方輿勝覽》:
「籌筆驛在綿州綿谷縣北九十九里,蜀諸葛武侯出師,嘗駐軍籌畫於此。」

本來魚同鳥識鬼你孔明咩

同埋兩句嘅特色係對偶
魚鳥對風雲
猶疑對長為
畏對護
簡書對儲胥

章法頓挫,起落有致
成日都會係古詩睇到

熟知三國故事嘅人都知
「徒令」、「終見」

《三國志·諸葛亮傳》:

才同命,係可以唔對等嘅
「古來才命兩相妨」
係中國思想入面

愈勁嘅人,醒到好似孔明
好打到好似關羽、張飛
反而會令人覺得更加悲涼

歌詠孔明嘅才情
以至議論才與命之間難題

一定會再次吟唱梁父吟
為孔明當年無法完成功業

籌筆驛
仲諗住係柳永

李商隱唔會差過柳永
羅隱 籌筆驛
拋擲南陽為主憂,北征東討盡良籌。
時來天地皆同力,運去英雄不自由。
千里山河輕孺子,兩朝冠劍恨譙周。
唯餘岩下多情水,猶解年年傍驛流。

兩朝:指劉備、劉禪兩朝。
冠劍:指文臣、武將。
譙周:蜀臣,因力勸劉禪降魏令人痛恨。

有個唐代都幾出名嘅文人
叫做羅隱
又係經過呢個地方
寫左一首一樣題目嘅詩
大家可以比較吓,睇吓自己鍾意邊首
三國!
我都好鍾意睇三國野,
估唔到三國都有詩!

好多詩詞文學都有講三國
可能係三國本身好吸引
魯迅嘅講法:
唔太簡單,又唔會過度複雜
好適合做文學作品
(大意係咁)
三國!
我都好鍾意睇三國野,
估唔到三國都有詩!

好多詩詞文學都有講三國
可能係三國本身好吸引
魯迅嘅講法:
好適合做文學作品
(大意係咁)

香港人最熟嘅例子係
東坡嘅念奴嬌.赤壁懷古
大江東去,浪淘盡,千古風流人物
三國!
我都好鍾意睇三國野,
估唔到三國都有詩!

好多詩詞文學都有講三國
可能係三國本身好吸引
魯迅嘅講法:
好適合做文學作品
(大意係咁)

香港人最熟嘅例子係
東坡嘅念奴嬌.赤壁懷古

談笑間檣櫓灰飛煙滅
呢句好型
三國!
我都好鍾意睇三國野,
估唔到三國都有詩!

好多詩詞文學都有講三國
可能係三國本身好吸引
魯迅嘅講法:
好適合做文學作品
(大意係咁)

香港人最熟嘅例子係
東坡嘅念奴嬌.赤壁懷古

談笑間檣櫓灰飛煙滅
呢句好型

東坡詞素有豪曠之稱
之後我一定會講埋佢嘅詞作

大家睇成點

神話是眾人的夢,夢是私人的神話
讀李商隱常娥詩

神話係中國文學一個重要嘅泉源
係遠古先民對世界嘅幻想
係一種口耳相傳嘅集體創作
代表左人類最原始最具活力嘅想像

正正因為咁樣
神話一百個人睇可以有一百個解讀
我地曾經講過陶淵明點睇神話
陶睇得出夸父追日動人嘅地方
今次就到我地黎睇吓
李商隱係點樣睇嫦娥呢位神話人物

首先要講嘅係點解首詩題目係「常娥」
而唔係「嫦娥」,唔通李商隱寫錯字?
原來一開始佢個名唔係咁嘅
《淮南子.覽冥篇》:
「姮娥,羿妻。羿請不死之藥於西王母,未及服之,姮娥盜食之得仙,奔入月中為月精也。」

最初係叫「姮娥」,但後黎同漢文帝劉恆撞名
咁皇帝大哂架啦,唯有改名做「常娥」
之後慢慢就演變做兩個字似樣嘅「嫦娥」啦

張衡《靈憲》記載:
嫦娥,羿妻也,竊西王母不死藥服之,奔月。將往,枚占於有黃。有黃占之曰:「吉,翩翩歸妹,獨將西行,逢天晦芒,毋驚毋恐,後且大昌」。嫦娥遂托身於月。是為蟾蜍。

呢個版本嘅嫦娥故仔流傳好廣
嫦娥係后羿嘅老婆,后羿就係射左九個太陽落黎嘅英雄
咁后羿做左英雄,就問西王母要左不死藥
嫦娥一聽就心諗正呀喂
個心十五十六,決定問神棍有黃占卜吓未來運程
神棍緊係話:你骨格精奇,必定係人中之鳳,去啦
點知呢,嫦娥食左藥就變左做蟾蜍升天

常娥
雲母屏風燭影深,長河漸落曉星沈。

雲母:嵌左雲母石嘅屏風
長河:天上嘅星河

其實到左李商隱呢一代嘅詩人
先開始將嫦娥變做美女
而且對嫦娥多左一分憐惜之情
直到明代小說講「必得嫦娥,天下女子不足道也」
形成左我地今時今日對嫦娥嘅形象

亦都係咁,當李商隱睇完嫦娥嘅故仔
佢就開始係到FF,仙女住係月宮
仙女訓唔著,好孤獨好寂寞咁望住屏風上
搖曳不止嘅燭光所投射嘅影子
轉頭望向銀河,望到銀河都漸漸消失
所有星星都一粒一粒咁沈沒
「深」、「落」、「沈」
都係連繫係一個「漸」字
空間嘅轉變,正正係代表左日月星移嘅時間流逝

嫦娥應悔偷靈藥,碧海青天夜夜心。

有人估呢首詩係李商隱寫比某個女道士
又有人話呢首詩係講緊詩人自己
更有人吹呢首詩係同時局有關係
其實種種講法,都無事實根據
強求實解,勉強套入某一件事只會失去詩意
用廣義嘅情去解讀,往往更加恰當,更有解讀空間

李啇隱對嫦娥神話嘅價值判斷
並唔係罵佢點解咁衰偷嘢
「應悔」兩字,而家你應該後悔啦
其實係詩人對嫦娥一種同情憐惜
因為李啇隱感知到嫦娥「碧海青天夜夜心」嘅孤寂
呢種心之孤寂係最得人驚嘅
試想像吓
即使你去到世界最高最超脫嘅位置
但全世界得返你一個,無人同你分享一切
時間不斷流逝,銀河隕歿
你曾經識嘅人關心嘅事全部離你而去
而你依然長生不老
活著,變成毛骨悚然
活著,只不過係行屍走肉
又點唔會後悔呢?

最後再讀一次:
常娥
雲母屏風燭影深,長河漸落曉星沈。
嫦娥應悔偷靈藥,碧海青天夜夜心。

呢首幾易入口,
巴打最後講果句講得好好,
即刻FEEL到呀!

係好有feel
好深刻

簡介基本古典文學概念:用典
兼讀李商隱賈生詩

我地閱讀古典文學果陣
不論中西方,都會發現成日有典故
掉返轉頭去諗,現代嘢好似好少會咁
點解會咁樣呢?

我地講過,中國古代係「不學詩,無以言」嘅世代
上層知識分子之間嘅交流,詩係一種好重要嘅工具
亦都因為咁,詩嘅世界本身就形成左詩文化、詩語言
用典故,就好似inside joke咁,並唔係一件難事
當詩人嘅對象都係詩文化嘅讀者,自然會講詩語言
同今時今日講潮文個情況係相似嘅

中國古詩,點解可以咁精緻,咁簡短嘅情況
呈現出中國古典文學嘅最高峰?
我地必須了解:
詩唔止係單純嘅藝術品,而係一種龐大、豐富嘅詩文化
詩文化代表左,詩人只要運用短短一兩句文字
可以召出歷代的古魂,可以喚起神話的怪誕,可以昇華植物的精神 [/

歷史人事、神話傳說、哲理思想、民間風俗等等
每一種都係詩文化入面累積,每一種都潛藏著厚實的泉源
每一種典故運用得好,都係呈現左詩文化嘅美

]

呢點都好精準
我都成日叫雞
所以我好有才華

人地無論買春果個定賣身果個都詩詞歌賦樣樣掂
雖然本質上依然係call g

以前文人叫g 尋覓「靈」同「肉」
而家D雞蟲恐怕只著重「肉」
巴打陶生果值post 容易理解好多
李商隱post 係咪進階版? 意義跳上一個層次咁,我睇一兩次思考一輪先開始一知半解咁

古人也是三國志迷?
細讀李商隱籌筆驛詩

其實古人都好鍾意三國嘅
成就左三國時代嘅魅力

魯迅講:
係一個好有歷史意識
熟讀史書嘅佢,比起我地

李商隱活係晚唐
三國相距已隔百年有多
佢寫呢一首詩嘅起因

籌筆驛

《方輿勝覽》:

本來魚同鳥識鬼你孔明咩

同埋兩句嘅特色係對偶
魚鳥對風雲
猶疑對為護
簡書對儲胥

章法頓挫,起落有致
成日都會係古詩睇到

熟知三國故事嘅人都知
「徒令」、「終見」

《三國志·諸葛亮傳》:

才同命,係可以唔對等嘅
「古來才命兩相妨」
係中國思想入面

愈勁嘅人,醒到好似孔明
好打到好似關羽、張飛
反而會令人覺得更加悲涼

歌詠孔明嘅才情
以至議論才與命之間難題

一定會再次吟唱梁父吟
為孔明當年無法完成功業

籌筆驛

咁啱 台北人 又有一篇《梁父吟》
又用典故 (成本書係咁用典故)
又係要上網睇先知up乜
巴打陶生果值post 容易理解好多
李商隱post 係咪進階版? 意義跳上一個層次咁,我睇一兩次思考一輪先開始一知半解咁

或者咁講
陶淵明作品風格係淺白好多
至少係語言嘅表現係咁
相對李商隱本身就係比較華麉
用嘅典故相對較多

陶淵明係一個農民式詩人
李商隱就係風流才子,都市人
所以寫嘅作品,用嘅語言差別好大
因為上次講過陶淵明
今次特登講個唔同嘅
希望比巴打睇到更全面嘅古典文學

Btw
好快我會講返李商隱嘅情詩
到時應該比較好理解
而家講緊佢一個比較少人知嘅面向

古人也是三國志迷?
細讀李商隱籌筆驛詩

其實古人都好鍾意三國嘅
成就左三國時代嘅魅力

魯迅講:
係一個好有歷史意識
熟讀史書嘅佢,比起我地

李商隱活係晚唐
三國相距已隔百年有多
佢寫呢一首詩嘅起因

籌筆驛

《方輿勝覽》:

本來魚同鳥識鬼你孔明咩

同埋兩句嘅特色係對偶
魚鳥對風雲
猶疑對為護
簡書對儲胥

章法頓挫,起落有致
成日都會係古詩睇到

熟知三國故事嘅人都知
「徒令」、「終見」

《三國志·諸葛亮傳》:

才同命,係可以唔對等嘅
「古來才命兩相妨」
係中國思想入面

愈勁嘅人,醒到好似孔明
好打到好似關羽、張飛
反而會令人覺得更加悲涼

歌詠孔明嘅才情
以至議論才與命之間難題

一定會再次吟唱梁父吟
為孔明當年無法完成功業

籌筆驛

咁啱 台北人 又有一篇《梁父吟》
又用典故 (成本書係咁用典故)
又係要上網睇先知up乜

梁父吟算係一個古典文學成日用嘅典故
現代文學好似好少用到
呢篇我無睇過
估唔到白先勇會用呢個典故寫小說
古典化用都幾得意
不過最好做到唔知典故都睇得明
巴打好高汁
巴打好高汁

巴打得閒都黎吹吹水
呢首真係好特別,一般人以為李商隱淨係情情搭搭
估唔到佢寫史都有一手!而且頭四句仲寫得咁有氣勢tim!!

不過都想請教下,或者係我渣啦,呢首詩唔睇到第五六句(呢兩句好工整,我好鍾意!)都未必知係講緊三國,定係,d古人就係咁勁,會明晒d典故呢?
呢首真係好特別,一般人以為李商隱淨係情情搭搭
估唔到佢寫史都有一手!而且頭四句仲寫得咁有氣勢tim!!

不過都想請教下,或者係我渣啦,呢首詩唔睇到第五六句(呢兩句好工整,我好鍾意!)都未必知係講緊三國,定係,d古人就係咁勁,會明晒d典故呢?

巴打真係識貨之人
李商隱嘅多情,唔止係愛情,係好多方面都係
但同時間,佢嘅多情又引起佢無窮嘅煩惱
呢種掙扎成日係佢詩歌中見到

古人其實好多都傻傻地
唔係我地想像中咁有學識咁才華
李商隱嘅詩,都係比返上流階層嘅人睇
同陶淵明、白居易呢種文人好唔同
所以識睇典故又明哂嘅人應該都唔多
李商隱呢首詩比較好嘅地方係
至少題目個地方名幾出名
讀嘅古人會知道同三國有關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞