2017 MT/GT 集中討論 (4) 幾時有offer

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
過來人分享
如果一間公司有MT同其他GT/functional trainee
咁就記得除左MT 就寧願唔做
入到公司 大家FG 但做二等公民係好辛苦
就算大家表現差唔多 一睇只會睇MT 唔會睇你

利申: banking MT 覺得好多大學生都唔錯 但因為唔係MT而無咩向上爬既機會

認同
過來人分享
如果一間公司有MT同其他GT/functional trainee

利申: banking MT 覺得好多大學生都唔錯 但因為唔係MT而無咩向上爬既機會

冇計架 mt得咁少位
唔通其他有都唔做咩

咪臭係 有頭髮邊個想似你呀清
想問下仲有冇MT未dead 感覺上我手頭既都fail哂

皮爾修
想問下仲有冇MT未dead 感覺上我手頭既都fail哂

same here

今年好tough ar.
大Bank, 一係就唔請 (Citi), 一係就請好小 (HSBC, Standard).
MT, 位唔多, 而且無論大小都請小jor. (大嘅好似好啲)
當Demand 少咗, Supply constant/increase = 好容易冇工返
唯一成日聽到有人有offer, 就係Account Big4.
同埋如果讀三大, 有小小expectation就真係好難搵到. (本來以為"冇問題啦",一定得嘅, 同埋個腦淨係諗住 "MTMTMT, BANKBANKBANK")

Me fail jor almost all MT too la. 唯有繼續搵. 就算係contract未做住先囉.
同埋唔好淨係成日都搵MT la LOL.
MT得幾個位姐...

你地有啲乜嘢Fail哂 ar? Property gor d?
命中注定. 係你嘅就係你啦. 加油啦.

巴打咁睇恆生?

恆生final in 有無tips

ching 咩department 去到final in

CMB ,係好定唔好?
Hktdc first in 揮手
有冇人知係會係點
有冇人知係會係點

唔知 你幾時in
有冇人知係會係點

幾時收到email?
返緊工既巴打 點狂請假in mt
過來人分享

冇計架 mt得咁少位
唔通其他有都唔做咩

得GT offer 唔做就失業
你估我唔想做MT咩
有冇人知係會係點

幾時收到email?

三月頭
仲有新世界個artisan go 即係ac? 玩咩架
冇岩心水既工defer既話會唔會好百痴
拿左一年經下年再戰既話
TVB 有個executive trainee 其實係咪即management trainee

人工幾多?
冇岩心水既工defer既話會唔會好百痴
拿左一年經下年再戰既話

不如你返一年工再報
有無岩岩in完ccb嘅巴絲

Me earlier this week.
Which division are you interviewing for ah?

ngo in customer bank (ho chi hai), do u when chut next round?

I don't know when they will contact me ah...they said "very soon" in interview ...seems not very soon ah...did they tell you when result come ah?
TVB 有個executive trainee 其實係咪即management trainee

人工幾多?

我都想知佢呢post個career path點行 未來的志雲大師?

志雲大師好似係做完AO轉入去tvb
SOCAM SO Trainee 星期四 first in

有冇乜野要注意
我想問有無巴絲 apply wing lung mt?
佢話要 indicate preferred business segment,我搵唔到
佢話要 indicate preferred business segment,我搵唔到

搵到啦,自膠

搵到啦,自膠

知唔知winglung mt starting 有冇20k?
返緊工既巴打 點狂請假in mt

射波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞