2017 MT/GT 集中討論 (4) 幾時有offer

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
如果 gt mt 都冇
唔知要捱多人幾年😞

一齊入big4
前途黎講叫係咁
[quote]如果 gt mt 都冇
唔知要捱多人幾年😞

一齊入big4
前途黎講叫係咁[/
疊埋心水做big4算
唔知要捱多人幾年😞

一齊入big4
前途黎講叫係咁[/
疊埋心水做big4算

其實我而家就係響big 4做緊(非audit) ,應該揀big 4定mt好
唔知要捱多人幾年😞

一齊入big4
前途黎講叫係咁[/
疊埋心水做big4算

其實我而家就係響big 4做緊(非audit) ,應該揀big 4定mt好

咩mt先
美心? 不了
唔知要捱多人幾年😞

一齊入big4
前途黎講叫係咁[/
疊埋心水做big4算

咩mt先
美心? 不了

如果retail (e.g. DFS) / property (eg新世界)同big 4 應該點揀
想問下有無巴絲報左aeon credit service gt?
唔知要捱多人幾年😞

一齊入big4
前途黎講叫係咁[/
疊埋心水做big4算

咩mt先
美心? 不了

如果retail (e.g. DFS) / property (eg新世界)同big 4 應該點揀

Retail 唔知
Property 就行先啦
當然都係睇你鍾唔鍾意
Property 好大機會做leasing?
Big 4 就account
9等消息
想問下大家覺得fg幾錢人工係你會覺得滿意?

over 20k

我之前有份final interview >27k
但係自己interview 7左,搞到冇offer
而家on99咁日日諗住如果in好d就好...

巴打唔係想挖你瘡疤
不過可唔可以講下你覺得final in有咩地方要做好d
Hkjc ac佢出左兩個email timeslot
填完個survey 佢有無出番個timeslot比你地?

我得一個slot 答你唔到

係咪都30號?
想問下有無巴絲報左aeon credit service gt?

Hi

Hi
9等消息
想問下大家覺得fg幾錢人工係你會覺得滿意?

over 20k

我之前有份final interview >27k
但係自己interview 7左,搞到冇offer
而家on99咁日日諗住如果in好d就好...

巴打唔係想挖你瘡疤
不過可唔可以講下你覺得final in有咩地方要做好d

冇問題
其實無論panel有幾多人,最緊要唔好死背答案
我個陣睇晒成份annual report
prep左幾十條問題,但最尾掛住背答案,搞到冇左平時個種即埸反應
公司同個role嘅野知大概就得
始終入到final round佢最主要都係睇下你個人夾唔夾公司culture
如果要個識背野嘅,剩係睇成績請人都得
當然你份人本身講野唔叻嘅就冇計啦
要慢慢訓練

所以最緊要放鬆,唔好prep咁多,唔好太大期望,唔好俾咁大壓力自己就會有offer
唔知要捱多人幾年😞

一齊入big4
前途黎講叫係咁[/
疊埋心水做big4算

咩mt先
美心? 不了

我個人就prefer property mt
可能因為我自己唔鐘意big 4啦

Hi

聽日in?
ocbc打黎叫我HR in, 老老豆豆有無人知幾錢人工?唔想哂時間
唔知要捱多人幾年😞

一齊入big4
前途黎講叫係咁[/
疊埋心水做big4算

咩mt先
美心? 不了

Retail 唔知
Property 就行先啦
當然都係睇你鍾唔鍾意
Property 好大機會做leasing?
Big 4 就account

property MT啦
大多人入big4咪又去搏幾年後轉出黎做個manager似返個人
你做mt已經目標達到啦

Hi

聽日in?

Group in?
ocbc打黎叫我HR in, 老老豆豆有無人知幾錢人工?唔想哂時間

16000?
有無apply MT既巴絲本身讀緊專業科?
假設公司規模同起薪點一樣
gt同mt你地會點揀
有無apply MT既巴絲本身讀緊專業科?
假設公司規模同起薪點一樣
gt同mt你地會點揀

讀緊engine算唔算專業科
會揀mt 因為想做management

Hi

聽日in?

Group in?

相認

Hi

聽日in?

Group in?

相認

我月頭in左啦
唔知要捱多人幾年😞

一齊入big4
前途黎講叫係咁[/
疊埋心水做big4算

咩mt先
美心? 不了

我個人就prefer property mt
可能因為我自己唔鐘意big 4啦

其實我最大嘅爭扎係,似乎大部分mt雖然舒服過big4,但係晉升路徑好唔清晰,講真近年咁多mt, 完左mt program 後其實邊有咁多位真係有得做管理層?(求指正 )但係big4響升m之前嘅路徑都叫清楚 如果做任何公司嘅mt、完program後都唔知幾多年先升到管理層,人工又唔確定.....所以我真係唔知點揀好 你地點睇兩者嘅exit opportunity?

利申: big 4我唔係做audit

Hi

聽日in?

Group in?

相認

我月頭in左啦

我做written test嗰陣 hr話我地係最後一批
絲打之後有無消息?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞