[哲學]佛 道 上帝 科學 生命意義

384 回覆
74 Like 8 Dislike
我今生遇上過好多唔順利既事
例如多疾病 單親家庭 人緣淺薄 貧窮
係咪上一世既我有太多孽障先搞成咁?

有冇可以行善積德既方法

唔記得proofread

有冇可以行善積德既方法

抄經la

有冇可以行善積德既方法

守五戒,不殺生,不邪淫,不妄語, 不盜取,不飲酒

多佈施,幫人,貢獻自己
如果要我解釋意義我只會用科學解釋
因為只有科學可以驗證
宗教既話根據邏輯:p→q(如果p發生,q會發生)
假設q係真,無論p係真定假
p→q既值都係真
而宗教正正就係利用左呢個漏洞
將唔知係真定假既野當成原因去解釋世界
偏偏我地除左聽人地9up之外冇其他實證支持原因
既然要搵真相,點解唔用客觀事實去支持?

有冇可以行善積德既方法

抄經la

抄咩經

有冇可以行善積德既方法

多佈施,幫人,貢獻自己

不殺生係咪指要改食素
如果要我解釋意義我只會用科學解釋
因為只有科學可以驗證
宗教既話根據邏輯:p→q(如果p發生,q會發生)
假設q係真,無論p係真定假
p→q既值都係真
而宗教正正就係利用左呢個漏洞
將唔知係真定假既野當成原因去解釋世界
偏偏我地除左聽人地9up之外冇其他實證支持原因
既然要搵真相,點解唔用客觀事實去支持?

Nice!
所以科學同宗教哲學係分唔開
無論宗教哲學探討既係宇宙起源、人類起源、生存意義
科學都係不可或缺
多謝永離六道同johnnychun巴打指點

有冇可以行善積德既方法

多佈施,幫人,貢獻自己

不殺生係咪指要改食素

馬鹿巴打上面討論過呢個問題
從結論來講可以食肉
其實佛教同猶太教都有呢個五浄肉的概念
佛教的解釋就是個d肉是由佛陀神力化身而成
所以唔算是犯殺生

有冇可以行善積德既方法

抄經la

抄咩經

無特定規定 我覺得是人夾佛經
你即管可以google 下唔同佛經的內容睇下邊個岩自己
唔同的經講的內容唔同 因為有很多款經文
有部分會有特定目的 例如藥師經就是健康相關
重覆抄同一隻好過隻隻抄一次
如果時間唔算太多可以先以唸經或者上youtube 聽一d大師念經
我個人覺得抄個感覺實在d
不過抄完的佛經唔可以就咁掉左它(我現在都唔知點做)
我現在抄完都是暫時擺埋一齊
同埋每次暫停就唸一次迴向文 (google就有)

有冇可以行善積德既方法

多佈施,幫人,貢獻自己

不殺生係咪指要改食素

從結論來講可以食肉
所以唔算是犯殺生

正解,唔係自己殺,他人為你而殺既肉都可以食,可以去上兩頁睇返
想問關於殺生嘅問題

我見到一隻螞蟻之後踩死咗佢
咁我殺咗生⋯係一件壞事
但係另一方面,我幫佢早日投胎
令隻螞蟻有機會脫離下三道(畜性道)
咁到底算係幫左佢定害左佢
路過鳩up一下
佛教雖然話會講輪回
佢因為源於印度 都幾受印度教影響
就例如 輪迴 嘅概念就係果度傳入
另外 佛教講嘅 無常同苦 就係對應 印象教講人係 常 樂 嘅 咁
所以以我黎睇 佛教對治嘅問題其實係要脫離輪迴之累 所以似乎唔使咁執著於輪回係點樣
輪回亦只係一個借用概念 一個假名

如有講錯 歡迎指正
利申 只他鐘意聽下哲學課同睇下哲學同佛教書嘅一名小薯仔

補充:
印度既輪迴係注定
但佛教既輪迴係視乎業之後可以決定下世去邊個道
想問關於殺生嘅問題

我見到一隻螞蟻之後踩死咗佢
咁我殺咗生⋯係一件壞事
但係另一方面,我幫佢早日投胎
令隻螞蟻有機會脫離下三道(畜性道)
咁到底算係幫左佢定害左佢

傻豬,螞蟻要做螞蟻係因為受緊之前既業力,佢下世投去邊係睇佢之前既業力

假設佢未找完做螞蟻條數,佢下世都係繼續做螞蟻。假設佢做螞蟻既業力完咗,下世可以升天,都唔係因為你踩死佢而升天,而係佢前生既一啲善業成熟令佢升天,而殺佢既你就造下惡業,假設佢業力註定佢命中要死,就算你唔殺佢都會有其他因緣令佢死

所以係咁多既情況之中,都搵唔到殺佢會獲
得益處既地方

有冇可以行善積德既方法

多佈施,幫人,貢獻自己

不殺生係咪指要改食素

從結論來講可以食肉
所以唔算是犯殺生

正解,唔係自己殺,他人為你而殺既肉都可以食,可以去上兩頁睇返

啱唔曬。佛教由此至終都係唔建議殺生食肉。
但如果係好似以前咁化緣返來既食物有肉,無得選擇下就會帶住只為果腹既心去食咗佢。

一切係睇心念,唔係行為

多佈施,幫人,貢獻自己

不殺生係咪指要改食素

從結論來講可以食肉
所以唔算是犯殺生

啱唔曬。佛教由此至終都係唔建議殺生食肉。
但如果係好似以前咁化緣返來既食物有肉,無得選擇下就會帶住只為果腹既心去食咗佢。

一切係睇心念,唔係行為

五浄肉本身你唔食佢都死,你阻佢唔到
當時佛制時無得選擇食物,人地比咩你要咩
當然內心好重要

無錯就係講呢樣野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞