[哲學]佛 道 上帝 科學 生命意義

384 回覆
74 Like 8 Dislike
明白,我認同真正既求道人係會為咗得道而犧牲性命

但我想問,如當覺得世上冇一樣野可以值得犧牲性命既時候,咁會構成一個點既情況?

奴隸狀態,或者叫「末人」(last man)。
沉溺係廉價的享樂,無理想,隨波逐流。
尼采眼中,我地現代人全部都係末人,
真正的文化/生命正在慢慢衰落。

具體可以點做

佢無講
我覺得天堂同地獄呢個概念太多人信,思想係好強大嘅,好多人都深信有,搞到真係有天堂同地獄
死左咪又投胎番黎,唔洗咁執著wor
我覺得天堂同地獄呢個概念太多人信,思想係好強大嘅,好多人都深信有,搞到真係有天堂同地獄

咁唔信既人死咗之後去邊?

死左之後,會回歸自己既本體靈魂,如果有需要,會再轉世去學習

只係回歸呢條路上面,每個人遇到既情況同經驗會不盡相同

因應自己對死後世界生命既概念,可能會經歷天堂同地獄等中轉站,但目的地係自己既本體靈魂

當學習過程完畢,就會回歸宇宙萬物
答案唔好淨係去外在找尋,要係自己到搵返。 嘗試了解自己,接受自己既好同壞,面對自己既問題,慢慢會搵到答案

因應自己對死後世界生命既概念,可能會經歷天堂同地獄等中轉站,但目的地係自己既本體靈魂

係咪即係梵?

係咪即係梵?

梵係梵天,係色界天之一,未去到解脫既境界

係咪即係梵?

不是,係"一"

係咪即係梵?

不是,係"一"

sorry, 我朋友糾正返我,梵天亦可等同我講既"一"
答案唔好淨係去外在找尋,要係自己到搵返。 嘗試了解自己,接受自己既好同壞,面對自己既問題,慢慢會搵到答案

赫德赫塞既 徬徨少年時 都有呢句
好正,超級正小說

我都係因為佢呢句先睇

係咪即係梵?

不是,係"一"

一係咪道教叫法?
梵係咪佛叫法?

係咪即係梵?

不是,係"一"

一係咪道教叫法?
梵係咪佛叫法?

梵好似係印度教,
架構好似有多少分別。

丫係 多謝提點

道既一係人同自然既天人合一?
印度係斷輪迴後,六道世界外梵我合一?

係咪即係梵?

不是,係"一"

一係咪道教叫法?
梵係咪佛叫法?

梵好似係印度教,
架構好似有多少分別。

丫係 多謝提點

巴打 我同你一樣,不斷係呢堆資料度兜圈,走入左資訊迷宮,你唔好被呢d 資訊所迷

你提到道家, 咁道家既"一"就是道。"名可名,非常名"。呢d 名稱既野其實都係用唔同角度去描述同一樣野。道教叫瑤池王母。耶教叫上帝。

佛教既野我都有研究,但資料太多所以會我都混淆左。梵以我所知佛教同印度教入面既意思都唔同,我淨係識梵天,係一個印度教既神。但我朋友話梵係佛教意義亦可解作我講既"一"。

但最重要既係,你知道呢樣野係存在,而唔同既資料有唔同既講法,但指既都係同一樣野,就係宇宙萬物既本源

我地每一個靈魂都係由果度出黎,所以我地都係黎自"一"

至於邊d 資料先係真,每個講法都會有扭曲,有真有假,所以我地先要係自己內在尋找,而唔係向外尋找

認識自己,接受自己既好與壞,面對自己既問題,學習咩係愛。呢個就係我剛剛學習到既方法

宇宙最大訊息係愛,一齊努力啦巴打

係咪即係梵?

不是,係"一"

一係咪道教叫法?
梵係咪佛叫法?

梵好似係印度教,
架構好似有多少分別。

丫係 多謝提點

巴打 我同你一樣,不斷係呢堆資料度兜圈,走入左資訊迷宮,你唔好被呢d 資訊所迷

你提到道家, 咁道家既"一"就是道。"名可名,非常名"。呢d 名稱既野其實都係用唔同角度去描述同一樣野。道教叫瑤池王母。耶教叫上帝。

佛教既野我都有研究,但資料太多所以會我都混淆左。梵以我所知佛教同印度教入面既意思都唔同,我淨係識梵天,係一個印度教既神。但我朋友話梵係佛教意義亦可解作我講既"一"。

但最重要既係,你知道呢樣野係存在,而唔同既資料有唔同既講法,但指既都係同一樣野,就係宇宙萬物既本源

我地每一個靈魂都係由果度出黎,所以我地都係黎自"一"

至於邊d 資料先係真,每個講法都會有扭曲,有真有假,所以我地先要係自己內在尋找,而唔係向外尋找

認識自己,接受自己既好與壞,面對自己既問題,學習咩係愛。呢個就係我剛剛學習到既方法

宇宙最大訊息係愛,一齊努力啦巴打

雄巴好波

正正就係小弟想表達既野,
各家百門好似語言同形式都唔同

不過,探究到最起始果點,都係一樣

係學習宗教同哲學既過程見到好多人,
唔同文獻或者文學既作者,
佢地都會用自己既語言同方法去表達佢地所理解既 真理
好似卡繆、芥川龍之介、赫德赫塞、

當我,作為一個讀者,
好似游緊水咁,向住唯一一個終點游去,
周邊有好多人幫我,推波助瀾,
不過佢地撥動既水除左幫到我前進,仲會有亂流,影響我,
所以係學習既過程要剝返開邊d先係幫到我前進,邊d只係形式上既習慣同行為。

真係好好feel嫁

係愛?係梵?係一?係真一?係上帝?係邏輯?
佛教唔係正正覺得,梵都唔係終極咩?
如果有本體唔係違背「緣起性空」咩?

其實要講,同道可道,非常道相似
解脫唔係常,亦唔係斷滅,用言語解唔到
所以亦都唔會用整體,個體黎形容

個討論已經去到梵我同真一既階段

語言去唔到既境界,我真係好想知係點

六道以外,涅盤解脫,
不生不滅,無我,都係用 否定黎形容,
都只能夠用呢個方法去意會。
Lm
留名 我都覺得好多野係all is one, one is all
未追post 但我自己藝哲學既興趣都大概係源自於想了解思考模式既運作 然後引伸落去就會睇宗教心理科學天文同藝術既書或者相關既野

我暫時只能夠話自己係個懷疑主義既人
無論對宗教或者個人存在都係
但我特別記得亦都好相信一個哲學家講既野

Heraclitus講話萬物流轉 無物常存
You could not step twice into the same rivers; for other waters are ever flowing on to you.
同埋
There is nothing permanent except change
我未係好解釋到我點解會咁信佢呢兩番說話
但可能人大左經歷多左加埋睇電影既影響就會覺得不無道理

另外我都幾相信知識論 睇多啲心理認知同Freud既野就會覺得self-concept同decision係可以以非自願地(involuntary)建構(construct)出黎
例如前意潛(唔係潛意識)係一啲你經歷過而唔記得左 但要努力搵係可以搵返既記憶 一直係我地既腦入面影響住我地既運作 包括如何思考同作出決策

所以愈睇得多就愈覺得其實人係冇乜freewill所講既freewill只係佢果一刻有改變下一刻既結果既能力 然後又會同自己覺得冇可能有「神」預設哂世界既運作

不過有少少衝擊既係睇過一本書叫language of god 作者本身係遺傳工程學家都督信科學唔相信有上帝 但佢係本書開首已經問左2個令人答唔到既問題 令人懷疑到底呢個世界既運作係咪一早已經preset好:
1 DNA: 每個正常人都有23對染色體 係點樣巧合先會令世界上每個人都咁岩有23對染色體 而呢種編碼係其他動物身上亦都可見?
2 光速: 1除以開方M0E0(電磁學兩個參數)就等如光速 證明電磁波以光速前進 呢個世界上係咪真係有人可以咁厲害整到一條咁既算式出黎?

個討論已經去到梵我同真一既階段

語言去唔到既境界,我真係好想知係點

六道以外,涅盤解脫,
不生不滅,無我,都係用 否定黎形容,
都只能夠用呢個方法去意會。

其實好多野都係語言表達唔到
好似紅色,只係一個代號
我地叫佢紅色只係方便構造,唔代表知道紅色既本質係咩
留名 我都覺得好多野係all is one, one is all
未追post 但我自己藝哲學既興趣都大概係源自於想了解思考模式既運作 然後引伸落去就會睇宗教心理科學天文同藝術既書或者相關既野

我暫時只能夠話自己係個懷疑主義既人
無論對宗教或者個人存在都係
但我特別記得亦都好相信一個哲學家講既野

Heraclitus講話萬物流轉 無物常存
You could not step twice into the same rivers; for other waters are ever flowing on to you.
同埋
There is nothing permanent except change
我未係好解釋到我點解會咁信佢呢兩番說話
但可能人大左經歷多左加埋睇電影既影響就會覺得不無道理

另外我都幾相信知識論 睇多啲心理認知同Freud既野就會覺得self-concept同decision係可以以非自願地(involuntary)建構(construct)出黎
例如前意潛(唔係潛意識)係一啲你經歷過而唔記得左 但要努力搵係可以搵返既記憶 一直係我地既腦入面影響住我地既運作 包括如何思考同作出決策

所以愈睇得多就愈覺得其實人係冇乜freewill所講既freewill只係佢果一刻有改變下一刻既結果既能力 然後又會同自己覺得冇可能有「神」預設哂世界既運作

不過有少少衝擊既係睇過一本書叫language of god 作者本身係遺傳工程學家都督信科學唔相信有上帝 但佢係本書開首已經問左2個令人答唔到既問題 令人懷疑到底呢個世界既運作係咪一早已經preset好:
1 DNA: 每個正常人都有23對染色體 係點樣巧合先會令世界上每個人都咁岩有23對染色體 而呢種編碼係其他動物身上亦都可見?
2 光速: 1除以開方M0E0(電磁學兩個參數)就等如光速 證明電磁波以光速前進 呢個世界上係咪真係有人可以咁厲害整到一條咁既算式出黎?

Nice 巴

好刺激思考,又有新既思考角度
同樣係 梵、一 概念既信徒。
又唔相信有神存在(我聽落係不以任何形式)

關於freud,我都係睇佢既"精神分析引論"啓蒙。
真係好大衝激,
之後我都好留意自己既夢,
果排仲讀緊書,可以瞓得晏,一瞓醒就衝落床寫低d夢
想了解自己多d

dna同光速果到,好似我上面提到,
一啲呢宇宙既常數,係呢個宇宙獨有既設定,
一改,就成個宇宙唔同曬
或者呢d就係我地,同其他宇宙既分別

留名學野
眾多連登巴打此時此刻已經種下因緣 N劫之後終修成正果
眾多連登巴打此時此刻已經種下因緣 N劫之後終修成正果

重要等n劫。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞