[哲學]佛 道 上帝 科學 生命意義

384 回覆
74 Like 8 Dislike
巴打你篇野太長我就唔quote啦。
可能你太心急想搵答案,所以你提到的一d概念有點混亂。
決定論只係西方哲學入面其中一個理論,如果你有睇哂成個西方哲學史,應該試下去留意一個理論慢慢點樣演變成另一個理論,你所遇上的呢d問題同埋困境其實好耐之前的哲學家已經問過思考過,包括你對於決定論的睇法,因此亦都有好多不同的哲學家提出抗衡的理論,例如其中一個我最鐘意的哲學家Alfred Adler。
建議有興趣睇哲學書的巴絲可以先睇左個概論先再揀一d有興趣的黎研究,如果唔係好容易因為單一理論而產生絕望感。
強烈推薦:
1. 史上最強哲學入門
2. 史上最強哲學入門 東方哲人
呢兩本寫得好好,成個東西方哲學演化都有介紹,而且唔太悶。
3. 蘇菲的世界
用故仔去介紹哲學演化,比想像中好睇,岩哂怕悶的巴絲
4. 被討厭的勇氣
5. 被討厭的勇氣二部曲完結篇:人生幸福的行動指南
呢兩本私人推介,介紹Alfred Adler 的 individual psychology
巴打未睇過包你睇完會俾哲學衝擊多次
利申:睇哲學書黎自娛,所以有錯都唔定

第3 一路睇一路好似被人用火箭炮射
唔係講笑,易明,個衝擊好大

咁一定要睇4,我都唔係講笑
馬鹿野郎 巴打 都係一定要睇啊
係我低迷的時候真係救左我一命
我買左好多書,最無後悔就係買左呢幾本
睇左幾次

有機會學野
我有嘗試過睇new age個post,

好耐之前都有frd介紹過我,不過吸收得唔係咁好,
唔係咁明

反而日子耐左,對其他宗教同思想多左接觸同有d基礎,再睇下new age又好d

可能佢係各家既宗教思想既整合,所以唔理解其他都好難明new age。

不過,我嘗試去了解new age個post既時候,
都係覺得佢太跳,理解得唔好。

佢地對神對人既演繹,同傳統宗教好唔同。
Too long

Btw 我近排都有好多問題,同你差唔多
身邊既人,相信 佛學個套 因果
我既諗法 就係因果關係 令到我地好多野被註定哂,改變唔到

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

其實黎到今生係要學習一樣野,就係你未學到既野,咁一定有人問 學到盡頭無野學之後會點...(我都參透緊)

今世其實係你上世選擇,做唔到李家成個仔,都係你自己on99唔去做

Newage嘢

但有個諗法好好,就係「學到盡頭無野學之後會點」,所以都係要去返佛教既目的,究竟解脫

當初我都有諗過信耶,但之後開始諗就算上咗天堂,都會有玩厭既一日

其實我無特別去信教或者某一種諗法
只係有啲問題,好似要透過一啲宗教 野去解釋
(就好似好多人講既緣份,又要分重又要分輕,屌佢老母,其實好撚簡單你唔行出街點同人製造緣份呀)
但係我自己既諗法係,點解唔好好過自己今世既時間,點解花一啲時間去諗下世or loop 落去既世代

人會思考死後世界同會唔會「好好過」今世其實冇衝突,反而有時候係知道來世先知道可以點樣「好好過」今世。同埋「好好過」並無劃一標準,對部分人而言信教就係「好好過」今世既方法

有句說話身邊既人成日講,好似你表達既意思咁(evil is a point of view )好似係咁

無衝突,但係會製造多出黎既煩惱...
明明今世都未必過得滿意,去思考下世既野會唔會好多餘呢?好似為下一世既自己,以放棄今生既自己

好多時點解人會思考死後世界?其中一樣就係人既終極煩惱,死亡。今生無論有幾多煩惱都好,俾你解決哂好了,你最後都係要面對死亡。所以人就會開始思考人死後是否有來生,定係人死如燈滅,希望可以解決呢個終極問題。試諗吓如果解開咗呢個問題既話,咁你今生既煩惱都已經唔係煩惱。你唔解開呢個終極煩惱,咁你今生過得幾咁享受,幾咁有意思都冇用,因為潛意識始終知道重有條問題未解開。

可能我比較認為一生一只能夠活一次,對於死亡依樣問題,我會認一定會發生,點樣去諗大家都係逃離唔到。方間對死亡有好多唔同既解釋,有人話死後落地獄要等十八年先重新,有人又會話上天堂...好多唔同既解釋。但係好老實講,解釋完你死後都唔會記得你前世or 你在世既諗法。下世你同樣都要面對死亡,只係覺得解釋到死亡,又避唔開佢,到頭黎,自己其實做左乜野呢

Newage嘢

但有個諗法好好,就係「學到盡頭無野學之後會點」,所以都係要去返佛教既目的,究竟解脫

當初我都有諗過信耶,但之後開始諗就算上咗天堂,都會有玩厭既一日

(就好似好多人講既緣份,又要分重又要分輕,屌佢老母,其實好撚簡單你唔行出街點同人製造緣份呀)
但係我自己既諗法係,點解唔好好過自己今世既時間,點解花一啲時間去諗下世or loop 落去既世代

人會思考死後世界同會唔會「好好過」今世其實冇衝突,反而有時候係知道來世先知道可以點樣「好好過」今世。同埋「好好過」並無劃一標準,對部分人而言信教就係「好好過」今世既方法

有句說話身邊既人成日講,好似你表達既意思咁(evil is a point of view )好似係咁

明明今世都未必過得滿意,去思考下世既野會唔會好多餘呢?好似為下一世既自己,以放棄今生既自己

好多時點解人會思考死後世界?其中一樣就係人既終極煩惱,死亡。今生無論有幾多煩惱都好,俾你解決哂好了,你最後都係要面對死亡。所以人就會開始思考人死後是否有來生,定係人死如燈滅,希望可以解決呢個終極問題。試諗吓如果解開咗呢個問題既話,咁你今生既煩惱都已經唔係煩惱。你唔解開呢個終極煩惱,咁你今生過得幾咁享受,幾咁有意思都冇用,因為潛意識始終知道重有條問題未解開。

可能我比較認為一生一只能夠活一次,對於死亡依樣問題,我會認一定會發生,點樣去諗大家都係逃離唔到。方間對死亡有好多唔同既解釋,有人話死後落地獄要等十八年先重新,有人又會話上天堂...好多唔同既解釋。但係好老實講,解釋完你死後都唔會記得你前世or 你在世既諗法。下世你同樣都要面對死亡,只係覺得解釋到死亡,又避唔開佢,到頭黎,自己其實做左乜野呢

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/西西弗斯

存在主義有講到
都係係死亡既悲劇搵生存意義
卡繆有本書係講自殺同西西弗斯呢條撚樣
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

其實黎到今生係要學習一樣野,就係你未學到既野,咁一定有人問 學到盡頭無野學之後會點...(我都參透緊)

今世其實係你上世選擇,做唔到李家成個仔,都係你自己on99唔去做

Newage嘢

存在主義

都有涉擸過,不過浸淫係入面太耐都係有d覺得佢有d極端
有感覺係,咁大聲去強個人既存在,去否定宗教,
硬係覺得有d不近人情,始終宗教既出現都係一個自然既過程
唔係話宗教係洗滌人既心靈之類既陳腔濫調,

而係好似上面提到,佛教 基督教 道教都有提到類似 決定論既因果關係去形容世界,比到人既一種咁既世界觀,係睇得開好多

其實邏輯思考有時都係一種限制
因為當堅信邏輯正確才是絕對正確既時候,就會否定錯邏輯錯誤都可以正確既情況

生存意誌本身就唔理性,係佛家所言嘅無明
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

所謂宗教解釋死亡,並唔係俾個原因你咁簡單,好似耶穌話跟佢教法就可上天堂得永生,而佛陀就話跟佢教法就可以得到解脫,唔使一次又一次面對死亡,當然信唔信就睇你既選擇,你上文既內容就顯出你既取向係唔信,所以先會咁迷網

你平時都可以接觸多啲唔同既睇法,再自己思考過濾,有句講得啱,學而不思則罔,思而不學則殆
高質post

所謂宗教解釋死亡,並唔係俾個原因你咁簡單,好似耶穌話跟佢教法就可上天堂得永生,而佛陀就話跟佢教法就可以得到解脫,唔使一次又一次面對死亡,當然信唔信就睇你既選擇,你上文既內容就顯出你既取向係唔信,所以先會咁迷網

你平時都可以接觸多啲唔同既睇法,再自己思考過濾,有句講得啱,學而不思則罔,思而不學則殆

我知自己了解得都係好淺

我唔信,係認為任何野都應該由自己選擇,唔應該被選擇。
只可惜我自己證明唔到,相反大家都覺得被選擇好似理所當然咁

Btw 多謝巴打提點
菩薩怕因 凡人怕果
http://philosophy.hk01.com/無睡意哲學/55108/卡繆:薛西弗斯之石---EP79

他指出人們有三種面對荒謬的態度。第一種態度是肉體的自殺,人們感到荒謬,生活沒有意義,人生黯淡無光,於是選擇自殺。第二種態度是哲學的自殺,哲學家選擇在理性之外尋求意義,例如宗教信徒,他們崇拜荒謬的對象,甚至神化它。
大家點睇e個論點?
http://philosophy.hk01.com/無睡意哲學/55108/卡繆:薛西弗斯之石---EP79

他指出人們有三種面對荒謬的態度。第一種態度是肉體的自殺,人們感到荒謬,生活沒有意義,人生黯淡無光,於是選擇自殺。第二種態度是哲學的自殺,哲學家選擇在理性之外尋求意義,例如宗教信徒,他們崇拜荒謬的對象,甚至神化它。
大家點睇e個論點?

存在主義,

佢最後提供既答案同宗教一樣無凌兩可,
我地應該想像西西弗斯無止境的推石頭上山,係幸福係快樂既

我睇存在主義既東西,唔多唔少,但係就係係呢到停步
覺得西方哲學太激進,
佢地可以發現問題,不過解決唔到
而東方思想反而早就有提及
Too long

前幾日我聽左一個 諗法
前提你要信有前世今生

Newage嘢

存在主義

都有涉擸過,不過浸淫係入面太耐都係有d覺得佢有d極端
有感覺係,咁大聲去強個人既存在,去否定宗教,
硬係覺得有d不近人情,始終宗教既出現都係一個自然既過程
唔係話宗教係洗滌人既心靈之類既陳腔濫調,

而係好似上面提到,佛教 基督教 道教都有提到類似 決定論既因果關係去形容世界,比到人既一種咁既世界觀,係睇得開好多

其實邏輯思考有時都係一種限制
因為當堅信邏輯正確才是絕對正確既時候,就會否定錯邏輯錯誤都可以正確既情況

生存意誌本身就唔理性,係佛家所言嘅無明

例如意識既出現

諗極都諗唔明究竟一個人既意識同佢既身體係根據咩去配合

呢到我會將靈魂都演繹做意識,
呢到出現既意識都係純粹既偶然
求大家點一點小弟
呢幾年開始覺得就算人做到幾多勁野,識到幾多野都好,人總有一死。咁不如一開始就唔好存在係呢個世界上,咩都唔好開始,好似係虛空咁,免除一切事
求大家點一點小弟
呢幾年開始覺得就算人做到幾多勁野,識到幾多野都好,人總有一死。咁不如一開始就唔好存在係呢個世界上,咩都唔好開始,好似係虛空咁,免除一切事

思而不學則殆,睇多啲關於生死既知識,保持寬大既心,不必一切接納或者排斥

btw,你今世既出現代表你前世重有貪愛,只要一日重有貪愛,就永遠都會有下一世

大家點睇e個論點?

存在主義,

佢最後提供既答案同宗教一樣無凌兩可,
我地應該想像西西弗斯無止境的推石頭上山,係幸福係快樂既

我睇存在主義既東西,唔多唔少,但係就係係呢到停步
覺得西方哲學太激進,
佢地可以發現問題,不過解決唔到
而東方思想反而早就有提及

東方和諧,西方分裂。
好多時我地用中國視野,
去理解西方文化同哲學,
就會產生一種咁樣的講法。

不過,西方哲學點理解自己?
佢地又會點樣理解我地的指控?

我地眼中的「問題」,
其實係佢地眼中的「解決方法」。
例如心靈平安,東方就係講和諧,
唔好執著,等自己過得開心少少。

基督教會覺得,堅持真理就有鬥爭,
鬥爭的過程就會自然而然獲得心靈的平靜。
離開苦難,唔堅持真理就唔配有救贖,
咁同佛教龍樹參與政治鬥爭其實幾接近。
係近世咁強調「東方/西方」個對立。
印歐語系,文化上一直有互相影響。

公允少少,西方會覺得中國人犬儒,
黑格爾直情話中國人係偽善。
每個人都首先關注自己幸福,
最後個個為自保,無人講真話。
唔通唔係今日問題所在咩?

利申:讀哲學,以前好迷佛學

黑格爾係邊到講中國偽善?
想知多少少
自由意志唔會冇,有本書將因果類比成地心吸力同埋人的關係,即使有9.81拉住,人都可以飛上天。雖然其實全部類比都有問題。

其實認真問自己想唔想放低,如果唔想,我覺得應該全力以赴係塵世打滾,唔好再問黎問去,子曰﹕未知生焉知死。
最近先開始睇佛學,對其他宗教一知半解,所以只係講少少關於佛學嘅見解。
其實首先要理解左佛學入面有4種苦,生老病死。
之後佛教入面其中一個核心思想係輪迴,佛陀講過人有前世,今世同來世,我地修行就係為左等自己唔洗再入輪迴,唔洗再受4種苦。但係上世已經種左因,今世就要了左個果。
通俗d講,我地今世嘅修行就係還債,同埋等自己唔再做債仔。所以脱離輪迴係至少用兩世完成。

唔知有無錯,請教各位巴絲打。

同埋有無巴絲知大神通點解?
Thx
最近先開始睇佛學,對其他宗教一知半解,所以只係講少少關於佛學嘅見解。
其實首先要理解左佛學入面有4種苦,生老病死。
之後佛教入面其中一個核心思想係輪迴,佛陀講過人有前世,今世同來世,我地修行就係為左等自己唔洗再入輪迴,唔洗再受4種苦。但係上世已經種左因,今世就要了左個果。
通俗d講,我地今世嘅修行就係還債,同埋等自己唔再做債仔。所以脱離輪迴係至少用兩世完成。

唔知有無錯,請教各位巴絲打。

同埋有無巴絲知大神通點解?
Thx

八苦啊
生苦,

愛別離
怨憎會
求不得
五蘊熾盛

仲有邊個話一定係還債

涅槃即不生不死,是空,空是無為,
四聖諦既苦,集,滅,道,道就係從八正道入手,最終是涅槃寂靜。

佛教簡單黎講:萬法皆空,即緣起無自性
[quote]最近先開始睇佛學,對其他宗教一知半解,所以只係講少少

八苦啊
生苦,

愛別離
怨憎會
求不得
五蘊熾盛

仲有邊個話一定係還債

涅槃即不生不死,是空,空是無為,
四聖諦既苦,集,滅,道,道就係從八正道入手,最終是涅槃寂靜。

佛教簡單黎講:萬法皆空,即緣起無自性

你個名
我好認同所有野都係整定
正正因為上世所種下嘅因
令今生錯過一次又一次機會
會唔會太消極?
我好認同所有野都係整定
正正因為上世所種下嘅因
令今生錯過一次又一次機會
會唔會太消極?

你今世可以做啲野改善!
想問有咩佛學書岩初學者睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞