[哲學]佛 道 上帝 科學 生命意義

384 回覆
74 Like 8 Dislike
留名 我都覺得好多野係all is one, one is all
未追post 但我自己藝哲學既興趣都大概係源自於想了解思考模式既運作 然後引伸落去就會睇宗教心理科學天文同藝術既書或者相關既野

我暫時只能夠話自己係個懷疑主義既人
無論對宗教或者個人存在都係
但我特別記得亦都好相信一個哲學家講既野

Heraclitus講話萬物流轉 無物常存
You could not step twice into the same rivers; for other waters are ever flowing on to you.
同埋
There is nothing permanent except change
我未係好解釋到我點解會咁信佢呢兩番說話
但可能人大左經歷多左加埋睇電影既影響就會覺得不無道理

另外我都幾相信知識論 睇多啲心理認知同Freud既野就會覺得self-concept同decision係可以以非自願地(involuntary)建構(construct)出黎
例如前意潛(唔係潛意識)係一啲你經歷過而唔記得左 但要努力搵係可以搵返既記憶 一直係我地既腦入面影響住我地既運作 包括如何思考同作出決策

所以愈睇得多就愈覺得其實人係冇乜freewill所講既freewill只係佢果一刻有改變下一刻既結果既能力 然後又會同自己覺得冇可能有「神」預設哂世界既運作

不過有少少衝擊既係睇過一本書叫language of god 作者本身係遺傳工程學家都督信科學唔相信有上帝 但佢係本書開首已經問左2個令人答唔到既問題 令人懷疑到底呢個世界既運作係咪一早已經preset好:
1 DNA: 每個正常人都有23對染色體 係點樣巧合先會令世界上每個人都咁岩有23對染色體 而呢種編碼係其他動物身上亦都可見?
2 光速: 1除以開方M0E0(電磁學兩個參數)就等如光速 證明電磁波以光速前進 呢個世界上係咪真係有人可以咁厲害整到一條咁既算式出黎?

爬下文,拋磚後成果顯著
學好多野

不是,係"一"

sorry, 我朋友糾正返我,梵天亦可等同我講既"一"

一係咪道教叫法?
梵係咪佛叫法?

梵好似係印度教,
架構好似有多少分別。

丫係 多謝提點

道既一係人同自然既天人合一?
印度係斷輪迴後,六道世界外梵我合一?

巴打 我同你一樣,不斷係呢堆資料度兜圈,走入左資訊迷宮,你唔好被呢d 資訊所迷

你提到道家, 咁道家既"一"就是道。"名可名,非常名"。呢d 名稱既野其實都係用唔同角度去描述同一樣野。道教叫瑤池王母。耶教叫上帝。

佛教既野我都有研究,但資料太多所以會我都混淆左。梵以我所知佛教同印度教入面既意思都唔同,我淨係識梵天,係一個印度教既神。但我朋友話梵係佛教意義亦可解作我講既"一"。

但最重要既係,你知道呢樣野係存在,而唔同既資料有唔同既講法,但指既都係同一樣野,就係宇宙萬物既本源

我地每一個靈魂都係由果度出黎,所以我地都係黎自"一"

至於邊d 資料先係真,每個講法都會有扭曲,有真有假,所以我地先要係自己內在尋找,而唔係向外尋找

認識自己,接受自己既好與壞,面對自己既問題,學習咩係愛。呢個就係我剛剛學習到既方法

宇宙最大訊息係愛,一齊努力啦巴打

雄巴好波

正正就係小弟想表達既野,
各家百門好似語言同形式都唔同

不過,探究到最起始果點,都係一樣

係學習宗教同哲學既過程見到好多人,
唔同文獻或者文學既作者,
佢地都會用自己既語言同方法去表達佢地所理解既 真理
好似卡繆、芥川龍之介、赫德赫塞、

當我,作為一個讀者,
好似游緊水咁,向住唯一一個終點游去,
周邊有好多人幫我,推波助瀾,
不過佢地撥動既水除左幫到我前進,仲會有亂流,影響我,
所以係學習既過程要剝返開邊d先係幫到我前進,邊d只係形式上既習慣同行為。

真係好好feel嫁

係愛?係梵?係一?係真一?係上帝?係邏輯?

我有同感

一係咪道教叫法?
梵係咪佛叫法?

梵好似係印度教,
架構好似有多少分別。

丫係 多謝提點

巴打 我同你一樣,不斷係呢堆資料度兜圈,走入左資訊迷宮,你唔好被呢d 資訊所迷

你提到道家, 咁道家既"一"就是道。"名可名,非常名"。呢d 名稱既野其實都係用唔同角度去描述同一樣野。道教叫瑤池王母。耶教叫上帝。

佛教既野我都有研究,但資料太多所以會我都混淆左。梵以我所知佛教同印度教入面既意思都唔同,我淨係識梵天,係一個印度教既神。但我朋友話梵係佛教意義亦可解作我講既"一"。

但最重要既係,你知道呢樣野係存在,而唔同既資料有唔同既講法,但指既都係同一樣野,就係宇宙萬物既本源

至於邊d 資料先係真,每個講法都會有扭曲,有真有假,所以我地先要係自己內在尋找,而唔係向外尋找

認識自己,接受自己既好與壞,面對自己既問題,學習咩係愛。呢個就係我剛剛學習到既方法

雄巴好波

當我,作為一個讀者,
所以係學習既過程要剝返開邊d先係幫到我前進,邊d只係形式上既習慣同行為。

真係好好feel嫁

我有同感

佛教唔係正正覺得,梵都唔係終極咩?
如果有本體唔係違背「緣起性空」咩?

其實要講,同道可道,非常道相似
解脫唔係常,亦唔係斷滅,用言語解唔到
所以亦都唔會用整體,個體黎形容

個討論已經去到梵我同真一既階段

語言去唔到既境界,我真係好想知係點

六道以外,涅盤解脫,
不生不滅,無我,都係用 否定黎形容,
都只能夠用呢個方法去意會。

其實好多野都係語言表達唔到
好似紅色,只係一個代號
我地叫佢紅色只係方便構造,唔代表知道紅色既本質係咩

梵我,天人,可唔可以用形以上學去分析,話時話。

都係形以上既姐

六道以外,涅盤解脫,

好似紅色,只係一個代號

都係形以上既姐

同道既 無
「先天地生,寂兮寥兮,獨立不改,周行而不殆。」
其實好似

有無研究 道德經既巴打

六道以外,涅盤解脫,

好似紅色,只係一個代號

都係形以上既姐

同道既 無
其實好似

有無研究 道德經既巴打

上善若水,最能夠體現道既物質係水,想感悟道可以多觀察水,或者比到啟發你

其實上面果句:「先天地生,寂兮寥兮,獨立不改,周行而不殆。」

我覺得係我地呢個世界既體現,就係川流不息。水從天降,復流大海,再回歸天上。同我地既靈魂流轉不是一樣嗎
莊子d 野都好正,老莊睇晒會好有感悟,之後就可以由生活細節上體會

六道以外,涅盤解脫,

好似紅色,只係一個代號

都係形以上既姐

同道既 無
其實好似

有無研究 道德經既巴打

上善若水,最能夠體現道既物質係水,想感悟道可以多觀察水,或者比到啟發你

其實上面果句:「先天地生,寂兮寥兮,獨立不改,周行而不殆。」

覺得係我地呢個世界既體現,就係川流不息。水從天降,復流大海,再回歸天上。同我地既靈魂流轉不是一樣嗎

不過了解還了解,想感受到 回歸於無,
好似好難

佛陀都叫有個方法,苦行,四聖諦、八正道,然後涅盤,達到解脫。

但係道既 回歸於無,係點做到呢?

六道以外,涅盤解脫,

好似紅色,只係一個代號

都係形以上既姐

同道既 無
其實好似

有無研究 道德經既巴打

覺得係我地呢個世界既體現,就係川流不息。水從天降,復流大海,再回歸天上。同我地既靈魂流轉不是一樣嗎

好似好難

佛陀都叫有個方法,苦行,四聖諦、八正道,然後涅盤,達到解脫。

係修行,唔係苦行喔
終於見返呢個post
LM

呢到學野一流

呢到學野一流

六道以外,涅盤解脫,

好似紅色,只係一個代號

都係形以上既姐

同道既 無
其實好似

有無研究 道德經既巴打

我覺得係我地呢個世界既體現,就係川流不息。水從天降,復流大海,再回歸天上。同我地既靈魂流轉不是一樣嗎

弱水三千

六道以外,涅盤解脫,

好似紅色,只係一個代號

都係形以上既姐

同道既 無
其實好似

有無研究 道德經既巴打

弱水三千

不過弱水三千,林夕明明用佛學角度去寫,

但係又咁似道既無為概念

六道以外,涅盤解脫,

好似紅色,只係一個代號

都係形以上既姐

同道既 無
其實好似

有無研究 道德經既巴打

好似好難

係修行,唔係苦行喔

不是,係"一"

一係咪道教叫法?
梵係咪佛叫法?

梵好似係印度教,
架構好似有多少分別。

丫係 多謝提點

你無深入了解左一個宗教,就話佢地係講緊同一樣野
不如深入少少睇左先

都係研習到呢個地步就覺得佢地似姐
可能再了解落去又唔同,啱既

巴打有咩高見?

不是,係"一"

一係咪道教叫法?
梵係咪佛叫法?

梵好似係印度教,
架構好似有多少分別。

丫係 多謝提點

雄巴好波

當我,作為一個讀者,

真係好好feel嫁

強貼留名

一係咪道教叫法?
梵係咪佛叫法?

梵好似係印度教,
架構好似有多少分別。

丫係 多謝提點

你無深入了解左一個宗教,就話佢地係講緊同一樣野
不如深入少少睇左先

都係研習到呢個地步就覺得佢地似姐
可能再了解落去又唔同,啱既

巴打有咩高見?

耶教,同道教都有上帝
佛教都有佛菩薩
但佢地追求既野根本就唔同
耶教信靠神去令自身得救
依照自身力量係唔能夠得救
佢地只係需要信就可以
佛道兩教信並唔係最終既道路
除左信之外,仲需要實修,證悟

耶教可以話做神既工人就可以
佛道追求自身既去到無我

而佛道對個本性其實都有d唔同

其實唔同宗教既修法同追求既野都有所不同
我唔認為佢地講緊既係同一樣野

你話佢地唔係講緊同一樣野,無錯丫,因為佢地係用幾個角度去講出答案

蘋果係固體,蘋果係紅色的,蘋果係甜的。描述既都係蘋果。

佛教一,耶教愛,道教真

我地是一體的,宇宙最高訊息是愛,而宇宙定律係循環不息。描述既都係宇宙既真相。

當你不斷深入了解一個宗教,去到一個程度,你會發現佢有不足,然後你會跳去另一個宗教。但你終究不會找到答案,只會由一個資訊迷宮跳去另一個資訊迷宮。

深入了解宗教無錯,但答案還是應該向內而不是向外尋找。一切有為法,皆如夢幻泡影,如露亦如電,應作如是觀。
lm
問自己最清楚
問外間始終一係就隔左一重
一係就滲左人地啲主觀野落去
年代久遠嗰啲仲可能畀19幾人改過

咩人咩神咩權威都唔好信
咩權威都唔好信
咩權威都唔好信
很重要所以要講三次

淨係信自己個心

你自己個心唔會點你自己掛?
睇完出面啲嘢問下自己個心覺得點
有冇怪怪地定好舒服好安樂好合理咁
有時啲嘢有矛盾唔合理嘅地方,你未必即刻spot到,但你個心會向你發出警戒訊號,你唯一要做的是接收好佢嘅訊息,唔懷疑係自己ff,咁你就咩都唔洗驚了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞