[哲學]佛 道 上帝 科學 生命意義

384 回覆
74 Like 8 Dislike
好高興見到巴打有追求智慧既心
希望你可以有福氣遇到名師,接觸到正確知識,培育智慧

利申: 物理學碩士,半生受邏輯數理訓練,一直無法投入任何宗教, 因爲大部分宗教同邏輯思維相抵觸,直至接觸到原始佛教,成為咗原始佛教徒,發現佛陀原來所教的法可以同物理數理邏輯起相應而互不抵觸,現在每日努力修行,培育戒定慧,亦親身體驗到佛陀所教導的清淨殊勝境界

祝願各位巴打都早日揾到幫助自己人生既智慧力量
Sadhu Sadhu Sadhu

師兄!

我好想知更多,

點解佛教會有咁多量子力學既野係入面!?
大千小千世界係咪形容緊平衡宇宙?

真係好難解釋,平衡宇宙係源起 quantum mechanics, 我曾經試過向人解釋,發現解唔明別人,就算話明果D都係扮明

因為問題係大家冇 go through 過d Math, 只係語言上講根本無法 go through 個 logic, 以前高登都試講過,但就發現果度唔係適合講呢D野既地方

大千小千世界,我個人認為唔係平衡宇宙,係其他並存宇宙 (注意兩者分別,假設宇宙中只有粒 particle, 平衡宇宙只能做 measurement 前,probability density 未變成 delta function 前同時存在,measurement 後已經得番一個宇宙,冇其他宇宙。但並存宇宙不受 measurements 影響,唔算 quantum mechanics 中既平衡宇宙,算係 classical mechanics 中既並存)

巴打對形而上學有興趣,係好事,但唔好忽略佛學既實際應用層面,佛學注重親身體驗同現實應用,因為在家居士只有係生活中修行,先可以運用智慧改變、成就自己

好多大隻講既人,形而上學同佛學朗朗上口,但根本仍為貪嗔癡征服,不予取,欲邪行,以貪嗔癡意作惡業,不熄三火,如何得清涼? 必須小心為戒,理論重要,但實踐亦非常重要

利申: 物理學碩士,半生受邏輯數理訓練,一直無法投入任何宗教, 因爲大部分宗教同邏輯思維相抵觸,直至接觸到原始佛教,成為咗原始佛教徒,發現佛陀原來所教的法可以同物理數理邏輯起相應而互不抵觸,現在每日努力修行,培育戒定慧,亦親身體驗到佛陀所教導的清淨殊勝境界

師兄!

我好想知更多,

真係好難解釋,平衡宇宙係源起 quantum mechanics, 我曾經試過向人解釋,發現解唔明別人,就算話明果D都係扮明

因為問題係大家冇 go through 過d Math, 只係語言上講根本無法 go through 個 logic, 以前高登都試講過,但就發現果度唔係適合講呢D野既地方

大千小千世界,我個人認為唔係平衡宇宙,係其他並存宇宙 (注意兩者分別,假設宇宙中只有粒 particle, 平衡宇宙只能做 measurement 前,probability density 未變成 delta function 前同時存在,measurement 後已經得番一個宇宙,冇其他宇宙。但並存宇宙不受 measurements 影響,唔算 quantum mechanics 中既平衡宇宙,算係 classical mechanics 中既並存)

巴打對形而上學有興趣,係好事,但唔好忽略佛學既實際應用層面,佛學注重親身體驗同現實應用,因為在家居士只有係生活中修行,先可以運用智慧改變、成就自己

好多大隻講既人,形而上學同佛學朗朗上口,但根本仍為貪嗔癡征服,不予取,欲邪行,以貪嗔癡意作惡業,不熄三火,如何得清涼? 必須小心為戒,理論重要,但實踐亦非常重要

係,我覺得原始佛教最吸引到我就係實行既方法清晰,循序漸進(法次法向),當時佛陀並唔會回答所有問題,對修行無益既問題都會唔答
祝大巴
永六巴
巴打你篇野太長我就唔quote啦。
可能你太心急想搵答案,所以你提到的一d概念有點混亂。
決定論只係西方哲學入面其中一個理論,如果你有睇哂成個西方哲學史,應該試下去留意一個理論慢慢點樣演變成另一個理論,你所遇上的呢d問題同埋困境其實好耐之前的哲學家已經問過思考過,包括你對於決定論的睇法,因此亦都有好多不同的哲學家提出抗衡的理論,例如其中一個我最鐘意的哲學家Alfred Adler。
建議有興趣睇哲學書的巴絲可以先睇左個概論先再揀一d有興趣的黎研究,如果唔係好容易因為單一理論而產生絕望感。
強烈推薦:
1. 史上最強哲學入門
2. 史上最強哲學入門 東方哲人
呢兩本寫得好好,成個東西方哲學演化都有介紹,而且唔太悶。
3. 蘇菲的世界
用故仔去介紹哲學演化,比想像中好睇,岩哂怕悶的巴絲
4. 被討厭的勇氣
5. 被討厭的勇氣二部曲完結篇:人生幸福的行動指南
呢兩本私人推介,介紹Alfred Adler 的 individual psychology
巴打未睇過包你睇完會俾哲學衝擊多次
利申:睇哲學書黎自娛,所以有錯都唔定
決定論只係西方哲學入面其中一個理論,如果你有睇哂成個西方哲學史,應該試下去留意一個理論慢慢點樣演變成另一個理論,你所遇上的呢d問題同埋困境其實好耐之前的哲學家已經問過思考過,包括你對於決定論的睇法,因此亦都有好多不同的哲學家提出抗衡的理論,例如其中一個我最鐘意的哲學家Alfred Adler。
建議有興趣睇哲學書的巴絲可以先睇左個概論先再揀一d有興趣的黎研究,如果唔係好容易因為單一理論而產生絕望感。
強烈推薦:
1. 史上最強哲學入門
3. 蘇菲的世界
4. 被討厭的勇氣
呢兩本私人推介,介紹Alfred Adler 的 individual psychology

第3 一路睇一路好似被人用火箭炮射
唔係講笑,易明,個衝擊好大
有冇人認為靈魂只係由粒子組成
靈魂死左 粒子會散開 可能再重新組成其他野

其實組成物質既粒子大部分都係空間,你既講法有好高可能性

但我發現咁樣諗既話 個人好頹
想信佛但唔知點入手
成日都有個心想歸佛

原始佛教網址

http://www.charity.idv.tw/

可以睇埋原始佛教比庫,瑪欣徳尊者開示: 佛教與現代生活

https://youtu.be/W01D9X9EXYk
強烈推薦:
1. 史上最強哲學入門
3. 蘇菲的世界
4. 被討厭的勇氣

thx 巴

我都覺自己有d亂,咁耐以黎真係睇左唔少野入個腦到,
不過都無正正式式咁有人guide下

所以講d野好似成日都打左好多個結咁嗡出黎咁

開個post,拋下磚,學下野

多謝各清
有冇人認為靈魂只係由粒子組成
靈魂死左 粒子會散開 可能再重新組成其他野

其實組成物質既粒子大部分都係空間,你既講法有好高可能性

但我發現咁樣諗既話 個人好頹

Sorry我睇錯,原來講緊靈魂,如果靈魂都會消滅既話咁根本唔係靈魂,而係鬼魂,而佛教亦唔主張靈魂存在
覆完多左幾十個post 上面巴打們都有提到宗教,我睇過一本書咁樣去形容宗教我覺得好貼切(大約係咁):
宗教同哲學最大的分別係:宗教有故事而哲學無
我同意係,因為以前對於宗教的煩惱係,睇聖經的金句好似好make sense,但係要因為咁去相信果d故事係好on9的一件事
但以前的人普遍書讀得唔多,所以用宗教/故仔好容易可以操控佢地,今時今日大部份宗教都開始得番個外殼,e.g.信一部份唔信一部份/信教但唔信教會,唔係佢地講的果d哲學唔岩,而係d人開始意識到個d故仔根本係on9。
覆完多左幾十個post 上面巴打們都有提到宗教,我睇過一本書咁樣去形容宗教我覺得好貼切(大約係咁):
我同意係,因為以前對於宗教的煩惱係,睇聖經的金句好似好make sense,但係要因為咁去相信果d故事係好on9的一件事
但以前的人普遍書讀得唔多,所以用宗教/故仔好容易可以操控佢地,今時今日大部份宗教都開始得番個外殼,e.g.信一部份唔信一部份/信教但唔信教會,唔係佢地講的果d哲學唔岩,而係d人開始意識到個d故仔根本係on9。

咁你講既都係天主/基督教
同埋我覺得就咁以操控論總結係唔公道,呢個可能係宗教發展到後來既一個果,但唔代表宗教本身就係咁
強烈推薦:
1. 史上最強哲學入門
3. 蘇菲的世界
4. 被討厭的勇氣

咁一定要睇4,我都唔係講笑
馬鹿野郎 巴打 都係一定要睇啊
係我低迷的時候真係救左我一命
我買左好多書,最無後悔就係買左呢幾本
睇左幾次

師兄!

我好想知更多,

係,我覺得原始佛教最吸引到我就係實行既方法清晰,循序漸進(法次法向),當時佛陀並唔會回答所有問題,對修行無益既問題都會唔答

同修,好高興係呢度遇到你
香港好少機會接觸到上座部佛教
大部分人都將佛陀當黃大仙拜求妻財子祿
將經文當咒語唸當符畫求保佑辟邪驅鬼
靈堂上一班扮和尚對屍體唸經祈求超升
好似當佛陀所教冇講過一樣

我未係香港遇過一個上座部居士,真係好難得

咁一定要睇4,我都唔係講笑
馬鹿野郎 巴打 都係一定要睇啊
係我低迷的時候真係救左我一命
我買左好多書,最無後悔就係買左呢幾本
睇左幾次

你咁講搞到我而家想狗衝去書局買
但返緊工

同埋我覺得就咁以操控論總結係唔公道,呢個可能係宗教發展到後來既一個果,但唔代表宗教本身就係咁

有邊個宗教係無故事
嗯你岩,我唔應該用操控論去總結,我記得有本書有另一個形容好貼切,但本書唔係手所以夜d quote俾你,可能你會同意多d
風水、通勝之類既野同佛教有冇關係?

有褔報既人住去邊到係好風水,幾時做事都係吉時,係環境跟你變

點樣修褔報,佛陀教得好清晰明白(守五戒十善,廣行佈施),所以學佛人不看風水,不持咒語
高質post推post及正評是常識吧!

師兄!

我好想知更多,

同修,好高興係呢度遇到你
香港好少機會接觸到上座部佛教
大部分人都將佛陀當黃大仙拜求妻財子祿
將經文當咒語唸當符畫求保佑辟邪驅鬼
靈堂上一班扮和尚對屍體唸經祈求超升
好似當佛陀所教冇講過一樣

我未係香港遇過一個上座部居士,真係好難得

我有時會去元朗大棠寺供僧(泰國寺),不過冇同比丘講過野,唔知佢哋識唔識講英文/中文,不過佢用英文同我說法都唔會明

同埋我好羡慕泰國既佛教風氣!我喺香港想供僧都要搭兩個幾鐘車先做到

有邊個宗教係無故事
嗯你岩,我唔應該用操控論去總結,我記得有本書有另一個形容好貼切,但本書唔係手所以夜d quote俾你,可能你會同意多d

好,你方便既時候可以貼俾大家分享下

有邊個宗教係無故事

好,你方便既時候可以貼俾大家分享下

好多高質巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞